Żwirek do kaktusów?
Re: Żwirek do kaktusów?
A czy można kaktusy sadzić w samym żwirze, składniki pokarmowe im dawać w postaci nawozu płynnego? Bo mam żwir ale ziemi na razie nie mam. W sklepach ogrodniczych teraz święta więc ciężko z ziemią.
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Można posadzić kaktusy do czysto mineralnego podłoża. Ale jeśli nie ma się doświadczenia z taką uprawą to sugeruję jednak dodać jakąś cześć humusu. Kaktusy nie wymagają natychmiastowego przesadzenia. Bez ziemi mogą wytrzymać i pół roku. Poczekaj, aż sklepy zostaną otwarte. Wtedy kupisz sobie to, czego Ci brakuje. I jeszcze jedna uwaga: teraz kaktusy można sadzić wyłącznie do zupełnie suchego podłoża.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Latam po forum jak przeciąg i szukam wątku gdzie by tu pytanie zadać.
Myślę, że tu będzie dobrze.
Otóż, mam pytanie.
Kiedy przesadzić kaktusy.
Świeżbi mnie ręka, już bym działała, bo męczy mnie,to że siedzą w tłustej ziemi, a maja mieć ubogą.
W tym celu pognałam nad Izar i nazbierałam ślicznych malutkich kamyczków i drobniejszego piasku.
Kupiłam ziemię do kaktusów i włókna kokosu.
Zrobię z tego super mieszankę.
To co, mogę już teraz przesadzać? Czy jeszcze czekać.
Myślę, że tu będzie dobrze.
Otóż, mam pytanie.
Kiedy przesadzić kaktusy.
Świeżbi mnie ręka, już bym działała, bo męczy mnie,to że siedzą w tłustej ziemi, a maja mieć ubogą.
W tym celu pognałam nad Izar i nazbierałam ślicznych malutkich kamyczków i drobniejszego piasku.
Kupiłam ziemię do kaktusów i włókna kokosu.
Zrobię z tego super mieszankę.
To co, mogę już teraz przesadzać? Czy jeszcze czekać.
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
Moim zdaniem to jak najbardziej, pamiętaj tylko, żeby podłoże było absolutnie suche, gdy będziesz sadzić do niego kaktusy. Z podlewaniem poczekaj do wiosny. Powodzenia przy przesadzaniu
- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
betonja zrezygnuj lepiej z tych włókien kokosowych. Zmieszaj ziemię do kaktusów (wyjmij z niej niepotrzebne korzenie i patyki, lub po prostu przesiej) z żwirkiem i piaskiem. Tak będzie najlepiej. O proporcjach poczytaj już, ponieważ ten problem był poruszany wiele razy na różnych wątkach.
Fanka Mammillarii Pozdrawiam Kasia.
- mgr_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Popieram Kasię. Co do proporcji to najmniej 3 części grubego piachu lub żwiru na 1 część 'ziemi do kaktusów' i powinno być git.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kiedyś dostałem gratis 3 kostki włókien kokosowych. Zutylizowałem to do podłoża dla siewek. 2-letnią młodzież zamiast sadzić do standardowej mojej mieszanki ziemia/piasek 2/5 posadziłem do składu ziemia/piasek/kokos 2/4/1. Nie było żadnej różnicy w rozwoju roślin. Wg mnie ten dodatek w mniejszych ilościach jest zupełnie obojętny, więc chyba nie ma sensu go używać. Koszt jego jest wyższy niż piachu. A w większych ilościach może być już niepewny - zostawiłem trochę tego kokosa zamoczonego w wodzie i po 2-3 dniach miałem natychmiast pleśń. To mi się zdecydowanie nie spodobało.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- mgr_
Z włoknem kokosowym jest jeszcze jeden problem - często jest ono zasolone, w szczególności dotyczy to tego sprasowanego. Przed zakupem najlepiej jest to sprawdzić. Jeżeli nie ma na opakowaniu napisane że jest odsolone to odradzam kupno.
No !
Kaktusy przesadzone, żwiru i piachu dałam do oporu.
Baa a jaki patent na przesadzanie opracowałam.
Teraz pytanie - zawsze mam pytania
Ponieważ ja swoim kaktusom nigdy wcześniej żadnej pauzy w podlewaniu nie robiłam, ten rok jest pierwszy eksperymentalny dla mnie.
Mają sucho, najprawdziwsza pustynia, jak je zacząć podlewać.
Chlusnąć im z wiadra. Czy kroplówką lecieć. Czy może najpierw mgłę robić smoleńską.
Już bym podlewała, bo jakoś mi ich szkoda tak się w sobie skurczyły.
Kokosa nie dałam, zamieniłam w kwiaciarni na doniczkę
Kaktusy przesadzone, żwiru i piachu dałam do oporu.
Baa a jaki patent na przesadzanie opracowałam.
Teraz pytanie - zawsze mam pytania
Ponieważ ja swoim kaktusom nigdy wcześniej żadnej pauzy w podlewaniu nie robiłam, ten rok jest pierwszy eksperymentalny dla mnie.
Mają sucho, najprawdziwsza pustynia, jak je zacząć podlewać.
Chlusnąć im z wiadra. Czy kroplówką lecieć. Czy może najpierw mgłę robić smoleńską.
Już bym podlewała, bo jakoś mi ich szkoda tak się w sobie skurczyły.
Kokosa nie dałam, zamieniłam w kwiaciarni na doniczkę
- mgr_
Tutaj masz kilka informacji na temat rozpoczecia podlewania
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p2828647
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p2828647
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58