Stratyfikacja, wysiew nasion i inne porady

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Robert Sz
50p
50p
Od: 4 sty 2012, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Stratyfikacja, wysiew nasion i inne takie

Post »

Witaj Krzysztofie!
Robiąc plany zasiewów oczywiście należy określić jakie gatunki chcemy wysiać. Potem należy zastanowić ile gotowych siewek danego gatunku chcemy uzyskać. Firmy handlujące nasionami podają takie dane jak masa 1000 nasion, czystość nasion i żywotność nasion. Na podstawie tych danych zaczynamy liczyć. Chcemy uzyskać 500 siewek Pinus griffithii. Masa 1000 nasion wynosi 45g, czystość 95 %, żywotność 60%. Więc (45g X 500 siewek):1000 nasion+ (22.5 g(bo tyle wyjdzie gdyby nasiona kiełkowały w 100%) + 40%)+(22,5 + 0,5 %(ponieważ czystość wynosi 95%)= 22,5+9+1,1= 32,6g. Więc należy kupić 32,6 g nasion Pinus griffithii aby uzyskać około 500 siewek.
Następną sprawą jest określenie kiedy chcemy wysiać nasiona po zabiegu stratyfikacji. Jeśli posiadamy tunel foliowy lub szklarnię możemy pokusić się o wysiew wcześniejszy II połowa marca-początek kwietnia, jeśli siejemy do gruntu zabieg ten wykonujemy w maju.
Ponieważ nasiona są przechowywane na sucho przed procesem stratyfikacji należy nasiona namoczyć, w ten sposób wyrównujemy wilgotność nasion w całej partii, wypłukujemy inhibitory kiełkowania nasion które często znajdują się w łupinie nasiennej i napęczniałe nasiona rozpoczynają procesy życiowe.
Jeśli założyliśmy siew nasion w tunelu foliowym 15 marca, czas stratyfikacji na 1.5 miesiąca więc proces stratyfikacji rozpoczynamy na początku lutego po 24-godzinnym moczeniu.
No i na razie wszystko byłoby dobrze gdyby nie pogoda która może spłatać psikusa. Trzeba obserwować temperaturę i w razie potrzeby modyfikować wszystkie terminy.
Pozdrawiam
Robert
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Robert Sz dzięki wielkie jasno i rzeczowo. ;:136

Przechowywać na sucho, to rozumiem że w temperaturze 0-5 C ?
Awatar użytkownika
Robert Sz
50p
50p
Kontakt:

Post »

Chodziło mi o to że firmy które zbierają nasiona i dystrybutorzy nasion doprowadzają nasiona do odpowiedniej wilgotności. Poziom wilgotności jest różny dla różnych gatunków. Celem obniżenia wilgotności jest przedłużenie trwałości nasion. Przy przechowywaniu długoterminowym stosowane jest zamrażanie nasion (banki nasion ). Ja jak otrzymuje nasiona a do rozpoczęcia stratyfikacji pozostało mi jeszcze 3-4 tygodnie przechowują nasiona w warunkach pokojowych (21 stopni), nie wpływa to drastycznie na spadek żywotności. Jest grupa roślin których nasiona należało by wysiać zaraz po zbiorze lub po otrzymaniu od dystrybutora.
Temperatura 3-8 stopni to zakres w jaki przebiega proces stratyfikacji chłodnej, czasami trochę się różni w zależności od gatunku.
Pozdrawiam.
Robert
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

Robert Sz własnie i tu mam dylemat, czy zamawiać już czy nie. Między innmi w skład zamówienia jest też Jodła kaliforniska, która wymaga stratyfikacji 60 dni. Nie chcę zniszczyć materiału siewnego i całość muszę odpowiednio rozplanować. Dodam , że część nasion wysieje na początku kwietnia w kuwetach pod osłonami a część do gruntu na początku maja.
Awatar użytkownika
Robert Sz
50p
50p
Kontakt:

Post »

Krzysztofie ja bym zmawiał ponieważ często zdarza się, że jest ograniczona ilość nasion z powodu nieurodzaju, i wtedy kto pierwszy ten lepszy. Często mi się zdarzało, że nie otrzymałem niektórych gatunków.
Ja jestem zwolennikiem przechowywania nasion po zakupie na sucho w warunkach pokojowych, w szczelnie zamkniętych woreczkach. Podczas przechowywania w temperaturze 0-5 stopni rozpoczyna się proces stratyfikacji. Ponieważ nasiona nie były namoczone i wymieszane z piaskiem ich wilgotność nie jest równomierna a co za tym idzie proces posprzętnego dojrzewania również jest nierównomierny. Kiedy przychodzi czas rozpocząć stratyfikację po pewnym czasie może dojść do przedwczesnego kiełkowania części nasion gdzie pozostałe są jeszcze w fazie spoczynku. Oczywiście można zamrozić takie nasiona ale hamujemy proces stratyfikacji w nasionach jeszcze niegotowych do kiełkowania. Przychodzi czas wysiewu! I wtedy zamiast uzyskać silne, równomierne wschody jakie powinny nastąpić po tym zabiegu uzyskujemy mierne efekty, łącznie z tym, że część nasion przeleguje do następnego sezonu lub co gorsze ginie.
Stratyfikacja jest bardzo ważna w przypadku nasion pozostających w spoczynku bezwzględnym, ale również bardzo przydatna dla uzyskania równomiernych i silnych wschodów u gatunków gdzie ten zabieg jest niepotrzebny.
W przypadku Picea pungens jeśli mam czas wykonuję stratyfikację 20-30 dniową, czasami z lenistwa wysiewam nasiona bezpośrednio do skrzynek po 12-godzinnym moczeniu, wschodzą wtedy później i nierównomiernie ale wschodzą. Wybór należy do Ciebie. Na pewno stratyfikacja nic złego nasionom nie zrobi !
Pozdrawiam
Robert
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

Robert Sz dziękuje Ci bardzo za taki obszerny opis, rozwiałeś moje wszelkie wątpliwości. Twoja wiedza naprawde jest ogromna i bardzo przydatna!

Maksymalnie ile tygodni mogę przechować nasiona w temp. pokojowej ? Czy 6 tygodni będzie dużo ?
Awatar użytkownika
Robert Sz
50p
50p
Kontakt:

Post »

Krzysztofie bardzo się cieszę, że mogłem Ci pomóc. Myślę, że 6 tyg. przechowywania w warunkach pokojowych nic złego nasionom nie zrobi. Niestety to co wiem to jest kropla w oceanie wiedzy ogrodniczej. Co roku rośliny potrafią zaskoczyć. Więc życzę Ci wytrwałości i cierpliwości!
Pozdrawiam
Robert
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Witam dzisiaj dostałam nasiona następujących gatunków:
świerk likangeński
jodła Veitcha
modrzew ussuryjski
świerk purpurowy
modrzewnik chiński
kuningamia chińska
jodła szlachetna Molleskoven
świerk kaukaski
ponieważ jest to pierwszy raz kiedy próbuję wysiać nasiona iglaków to mam pytanie kiedy i jak je stratyfikować i wysiewać aby wzeszło chciaż kilka?
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

Robert Sz Twoja pomoc i wiedza jest bezcenna, jeszcze raz dziękuj. Jeśli będe miał jakieś wątpliwości to pozwole sobie pytać Ciebie o to.
Awatar użytkownika
Robert Sz
50p
50p
Kontakt:

Post »

Witaj Iwona!
Większość nasion które kupiłaś nie wymaga szczególnych zabiegów przedsiewnych w postaci stratyfikacji. Jednak ja zalecam zastosować 30-dniową stratyfikacje wykonaną w pierwszej połowie kwietnia aby można było wysiać nasiona w maju. Pamiętaj o namoczeniu nasion przed stratyfikacją. Systematycznie obserwuj nasiona ponieważ podejrzewam,że przed upływem 30 dni zaczną pękać łupiny nasienne i wtedy niezwłocznie należy wysiać nasiona do podłoża. Odnośnie techniki wykonania stratyfikacji oraz szczegółowe zalecenia przedsiewne poszczególnych gatunków znajdziesz w sieci.
Życzę Ci udanej zabawy i cierpliwości w przygodzie z nasionkami!
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Robert bardzo dziękuję za informację.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

modrzewnik chiński ma często bardzo małą żywotność nasion.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Niedaleko mojego domu rośnie krzew parczeliny trójlistkowej, który już latem mnie zachwycił.
Tydzień temu zebrałam jej nasiona i część posadziłam do doniczek i wystawiłam na balkon a część tych talarków wrzuciłam do zamrażarki, z myślą o wiosennym siewie.
Poradźcie proszę, które mają większą szansę na skiełkowanie wiosną?
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”