Czym podsadzić różaneczniki
-
- 200p
- Od: 10 maja 2011, o 08:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czym podsadzić różaneczniki
Przygotowuję dużą zacienioną od południa rabatę z różanecznikami. Chciałabym je podsadzić czymś ładnym, niskim, kwitnącym ale nie wiem co nadaje się do kwaśnej gleby i zacienionego stanowiska.
Macie jakieś sprawdzone typy?
Macie jakieś sprawdzone typy?
Ewa
Re: Czym podsadzić różaneczniki
Mogą być np: hosty, miodunki, żurawki, żuraweczki, tiarelle, paprocie (które preferują kwaśne podłoże), epimedium (odmiany), ..., ;) Jest na serio spory wybór ;)
-
- 200p
dzięki mutari ale będę wybredna. większość z wymienionych (poza miodunką) jest raczej sławna z pięknych liści niż kwiatów.
chodzi mi raczej o coś w stylu przylaszczki, barwinka czy niezapominajki
chodzi mi raczej o coś w stylu przylaszczki, barwinka czy niezapominajki
Ewa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
A dla mnie jakoś tak najbardziej naturalnie wydaje mi się dodać azalie japońskie - mniejsze odmiany (kwiaty wiosną) i wrzosy (kwiaty jesienią). Wiem, że to pewnie nie ten typ kwiatów jakie oczekujesz ale propozycje składam
-
- 200p
sylwek no byłoby pięknie ale i azalie i wrzosy wymagają stanowisk słonecznych
Ewa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
Faktycznie doczytałem tylko to, że rabatka ma być ocieniona od południa co dla mnie nie oznaczało całkowitego cienia ale masz rację powinienem uważniej czytać.
Ale tak dla obrony powiem, że one faktycznie lubią słoneczne miejsce ale nie powiedziałbym, że wymagają - o ile nie jest to prawdziwy cień to dają sobie radę. Ale nie upieram się masz dużo racji w tym co piszesz, w takim razie moja sugestia jest nieco chybiona.
Ale tak dla obrony powiem, że one faktycznie lubią słoneczne miejsce ale nie powiedziałbym, że wymagają - o ile nie jest to prawdziwy cień to dają sobie radę. Ale nie upieram się masz dużo racji w tym co piszesz, w takim razie moja sugestia jest nieco chybiona.
Też tak uważam ja Sylwek, azalie japońskie wyglądałyby najlepiej. U mnie niektóre tak rosną, ale trochę słońca mocno popołudniowego mają.
Jeśli nie to szukaj wśród takich leśnych kwiatów, będą rosły w kwaśnej ziemi.
Może Ci się spodoba Hyacinthoides non-scripta http://www.google.pl/search?um=1&hl=pl& ... 0l0l0ll0l0
ale to musiałby być łan żeby był efekt, poza tym jak przekwitną, żeby nie straszyło
...
jeszcze mi się przypomniały serduszka - ale te niskie- Serduszka piękna/Dicentra formosa i jeszcze mniejsza Dicentra peregrina, ale tą ostatnią trudno znaleźć
Jeśli nie to szukaj wśród takich leśnych kwiatów, będą rosły w kwaśnej ziemi.
Może Ci się spodoba Hyacinthoides non-scripta http://www.google.pl/search?um=1&hl=pl& ... 0l0l0ll0l0
ale to musiałby być łan żeby był efekt, poza tym jak przekwitną, żeby nie straszyło
...
jeszcze mi się przypomniały serduszka - ale te niskie- Serduszka piękna/Dicentra formosa i jeszcze mniejsza Dicentra peregrina, ale tą ostatnią trudno znaleźć
- oliwia99
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 lip 2010, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dobrze z rododendronami komponuje się niecierpek waleriana
Pozdrawiam
Mariola
Mariola
Z tym, że niecierpek źle rośnie na podłożu kwaśnym ;)
Sasanko, z bylinami , które preferują kwaśne podłoże i lubią cień..., to raczej będzie ciężko Ci znaleźć. Są piękne odmiany host, miodunek, żurawek, które na pewno rozświetlą Ci tą zacienioną rabatę i będą ładnie wypełniać dolną część podszycia ;)
Ale zrobisz jak będziesz uważała.
Sasanko, z bylinami , które preferują kwaśne podłoże i lubią cień..., to raczej będzie ciężko Ci znaleźć. Są piękne odmiany host, miodunek, żurawek, które na pewno rozświetlą Ci tą zacienioną rabatę i będą ładnie wypełniać dolną część podszycia ;)
Ale zrobisz jak będziesz uważała.
-
- 200p
No jak już WY nie macie pomysłów to wiem że misja nie zakończy się powodzeniem. Ale to nic nie szkodzi. Bardzo chciałam hosty i żurawki a za bardzo nie miałam dla nich dobrego miejsca. Tam będzie idealnie. I dużo miejsca na zbieractwo
Ewa
No widzisz Z każdej sytuacji jest jakieś wyjście ;) :P
A ja nie wiem czy podsadzenie hostami to dobry pomysł, biorąc pod uwagę ich system korzeniowy na żurawkach się nie znam
Co do host, to zgadzam się z Moniką, a na żurawkach też się nie znam