Hippeastrum cz.3
Re: "Amarylis" - Hypeastrum cz.3
Witam. Od dawna przegladam ten wątek. Hipki są piękne. Sama mam kilka. Teraz mam problem niedawno kupiłam nową cebulę i zakwitła, ale nie znam jej nazwy. Może ktoś ma takiego i wie jak się nazywa?

- Stokrotkania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
sylvi dziękuje za odp.
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, starałem się zrobić to zdjęcie aby jak najwierniej oddać kolor kwiatów. Zrobione z lampą błyskową wiec balans bieli jest neutralny i nie powinny tutaj żadne inne barwy wpłynąć na odcień. Do tego jeszcze robione starym aparatem z matrycą CCD która szczególnie dobrze sobie radzi z czerwieniami w porównaniu z popularnymi teraz matrycami CMOSevluk pisze:Lesioc- ten ostatni przypomina mi troszkę CalimeroCzy aparat oddaje kolor płatków?
Oczywiście - jak zawsze - najwięcej zniekształceń kolorów powodują monitory komputerowe, szczególnie te LCD, więc u każdego w domu może to wyglądać inaczej i na to już nic nie da się poradzić ;).
Mam tego czerwonego od 3 sezonów... zawsze na początku grudnia wysadzam do doniczki w domu, wiec zwykle kwitnie w okolicy świąt... potem do maja rośnie sobie na oknie. Od połowy maja ląduje w ziemi w ogródku i tam sobie dorasta zwykle do końca września. W pierwszym roku miał chyba 2 lub 3 kwiaty, w kolejnym 5, w zeszłym sezonie pogoda musiała mu wyraźnie pasować bo wykopałem bonusowo 2 pokaźne cebulki przybyszowe i jeszcze wypuścił 2 kwiatostany po 5 sztuk.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
A co się dzieje pomiędzy wykopaniem we wrześniu a wsadzeniem do doniczki w grudniu ?lesioc pisze:(...)zawsze na początku grudnia wysadzam do doniczki w domu, wiec zwykle kwitnie w okolicy świąt... potem do maja rośnie sobie na oknie. Od połowy maja ląduje w ziemi w ogródku i tam sobie dorasta zwykle do końca września. (...)
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

- lesioc
Obcinam cebulkom liście i daję do wysuszenia do piwnicy. Tam sobie odpoczywają przed kolejnym sezonem ;)
evluk pisze:Witajcie-u mnie też kolejne kwitnienia![]()
Cybister Chico
![]()

po prostu
cudowny

Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9
)
Robert i Szymon (junior lat 9

-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
A te liście trzeba przycinać?lesioc pisze:Obcinam cebulkom liście i daję do wysuszenia do piwnicy.(...)
Np cebula jadalna po wyrwaniu z cybuchami potrafi jeszcze urosnąć wchłaniając składniki z nich.
Czy cebula Amarylisa nie wchłonie wartości z liści?
Moje nowe imię Szansa 

Z moich obserwacji wynika, że cebula mocno przyrasta w czasie zasuszania liści czy łodygi, szkoda mi przycinać, bo w następnym sezonie kwiat ma więcej energii do kwitnienia.
- lesioc
Moje amarylisy, posadzone w grudniu i przeniesione do ogrodu w maju, zwykle we wrześniu mają już tylko resztki podsuszonych liści (staram się już wcześniej - przed wykopaniem - ich nie podlewać). nie spodziewałem się, że rośliny cebulowe potrafią "odzyskać" i zmagazynować zapasy z zielonych części... to cenna wskazówka. Zwrócę uwagę w tym sezonie czy faktycznie cebule silnie rosną we wrześniu - tym bardziej, że mam 3 malutkie cebulki przybyszowe dla których będzie to pierwszy rok samodzielnego wzrostu
. Dzięki za informację!
Ciekawi mnie jeszcze czy ta sama zasada odnosi się do innych roślin cebulowych... na przykład lilii?

Ciekawi mnie jeszcze czy ta sama zasada odnosi się do innych roślin cebulowych... na przykład lilii?
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Na pewno, przecież wszystkie rośliny cebulowe wykopuje się po zaschnięciu liści.
Pozdrawiam - BabajAGA
Ja moje amarylisy trzymam na dworze do końca września (do ochłodzeń nocnych), czasem wnoszę do piwnicy jeszcze z zielonymi liśćmi. Liście spokojnie tam zasychają, a cebule gromadzą zapasy. W tym roku przyniesione były na początku pażdziernika, pędy kwiatowe wychodzą im od grudnia, co 2 tygodnie jakiś zbiera się do kwitnienia.
- falkenburg
- Od: 7 wrz 2009, o 23:38
U nas tez coś kwitnie
.
Zakwitł 'Rio Negro'

kwitł też 'Joker', ale jakiś słabo w tym roku wypełniony

Zakwitł 'Rio Negro'
kwitł też 'Joker', ale jakiś słabo w tym roku wypełniony
Małgorzata i Krzysztof
Kupiłam w biedronce dwie cebulki ameralisa czerwony i biały Spróbuje dać wkrótce zdiecie
A to mój Amarylis - Red Lion - przynajmniej tak pisze ;)