Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1
Re: Białe robaczki w donicy ,pomocy!!!
Witaj, może chodziło ci o coś z gatunku Hypoaspis?
U mnie też bywają, jednak zostawiłam je w spokoju a one w zamian zjadają mi ziemiórki ;)
U mnie też bywają, jednak zostawiłam je w spokoju a one w zamian zjadają mi ziemiórki ;)
Poszukam więc coś o nich. Dzięki
więc
Charakterystyka
Dorosłe osobniki: do 1 mm, brązowe
Larwy/ pierwsze stadium nimfalne: białe
U mnie mogą być te nimfalne... Bo są to właśnie takie małe robaczki. jak pajączki
Ale jest ich tak dużo że i tak chcę się ich pozbyć. I skąd się wzięły?
więc
Charakterystyka
Dorosłe osobniki: do 1 mm, brązowe
Larwy/ pierwsze stadium nimfalne: białe
U mnie mogą być te nimfalne... Bo są to właśnie takie małe robaczki. jak pajączki
Ale jest ich tak dużo że i tak chcę się ich pozbyć. I skąd się wzięły?
Hodowcy używają ich do zwalczania szkodników,
więc mogły przyjechać razem z kwiatkiem lub ziemią.
więc mogły przyjechać razem z kwiatkiem lub ziemią.
Re: Czy można pomieszać Topsin z Mospilanem i w tym namoczyć
Chciałam podziękować, zabieg pomógł, czyli mikstura sprawdzona,
anturium rośnie przepięknie, liście ma ogromne i właśnie wyrastają trzy piękne kwiaty, szkoda, że rozsypał mi się aparat
anturium rośnie przepięknie, liście ma ogromne i właśnie wyrastają trzy piękne kwiaty, szkoda, że rozsypał mi się aparat
Re: Czy można pomieszać Topsin z Mospilanem i w tym namoczyć
I dobrze...
Znaczy dobrze, że rośnie, niedobrze, że aparat....
Znaczy dobrze, że rośnie, niedobrze, że aparat....
Fikus - robaki w doniczce. Prośba o pomoc.
Witam, bardzo proszę o radę.
Posiadam fikusa, który od jakiegoś czasu intensywnie pozbywa się liści. Zostało w tej chwili tylko kilka zielonych gałązek, jeden z pni robi wrażenie całkowicie wysuszonego
Posądzałam o to małą ilość światła lub zbyt wilgotne podłoże, a tymczasem zauważyłam w doniczce na powierzchni ziemi robaki :o Jest ich kilkanaście różnej wielkości - ale wszystkie tego samego gatunku: wyglądają, jak larwy z licznymi nóżkami - coś a la stonoga. Niektóre robią wrażenie wysuszonych, martwych, są zwinięte, niektóre ruszają się, są żywe. Wcześniej nie było ich widać, mam wrażenie, że się ujawniły dopiero dzisiaj, a najwyżej w ostatnich kilku dniach (fikus osypuje się od tygodni).
Szperałam w necie, ale żaden opis robaków nie pasuje do tych, które panoszą się u mnie ("stonogi").
Proszę o pomoc: jak (jeśli jeszcze jest na to szansa), jak ratować fikusa? Czym?
Dodam jeszcze, że fikus - nie pamiętam niestety jego dokładnej nazwy (nie jest to beniaminek) - ma duże grube liście skupionena czubku na 3 zawiniętych wokół siebie łodygach.
Pomocy Załączam 2 fotki szkodników:
Posiadam fikusa, który od jakiegoś czasu intensywnie pozbywa się liści. Zostało w tej chwili tylko kilka zielonych gałązek, jeden z pni robi wrażenie całkowicie wysuszonego
Posądzałam o to małą ilość światła lub zbyt wilgotne podłoże, a tymczasem zauważyłam w doniczce na powierzchni ziemi robaki :o Jest ich kilkanaście różnej wielkości - ale wszystkie tego samego gatunku: wyglądają, jak larwy z licznymi nóżkami - coś a la stonoga. Niektóre robią wrażenie wysuszonych, martwych, są zwinięte, niektóre ruszają się, są żywe. Wcześniej nie było ich widać, mam wrażenie, że się ujawniły dopiero dzisiaj, a najwyżej w ostatnich kilku dniach (fikus osypuje się od tygodni).
Szperałam w necie, ale żaden opis robaków nie pasuje do tych, które panoszą się u mnie ("stonogi").
Proszę o pomoc: jak (jeśli jeszcze jest na to szansa), jak ratować fikusa? Czym?
Dodam jeszcze, że fikus - nie pamiętam niestety jego dokładnej nazwy (nie jest to beniaminek) - ma duże grube liście skupionena czubku na 3 zawiniętych wokół siebie łodygach.
Pomocy Załączam 2 fotki szkodników:
Re: Fikus - robaki w doniczce. Prośba o pomoc.
znalazłam nazwę tego robaczka
Symphilids (Hanseniella ivorensis) niestety z tego co piszą roślina nie jest już do odratowania
?Fungus Gnat Killer? to powinno je zabić, jest to środek niechemiczny w formie proszku, posyp nim glebę i podlej, po 7 dniach powtórz.
powodzenia
Symphilids (Hanseniella ivorensis) niestety z tego co piszą roślina nie jest już do odratowania
?Fungus Gnat Killer? to powinno je zabić, jest to środek niechemiczny w formie proszku, posyp nim glebę i podlej, po 7 dniach powtórz.
powodzenia
Z środków chemicznych Fastac 100 EC 1 ml na 2 l wody i tym podlej, po 7 dniach powtórz.
Jeszcze jedno - czy po tej "kuracji" powinnam jakoś odżywić fikusa, czy nie?
Ok. Czy również ciachnąć tę wysuszoną - 1 z 3 - główną łodygę, z której wyrastają gałązki z liśćmi? Chyba raczej nic już z niej nie będzie?
Kupić jakąś odżywkę pacjentowi?
Kupić jakąś odżywkę pacjentowi?
nie kupuj odżywek nie przemęczaj rośliny musi się zregenerować, obetnij co jest martwe, żeby rośliny nie przemęczać
Dokładnie jeśli jest coś faktycznie suche można usunąć choć też wstrzymałbym się z tym do marca, często u fikusów bywa tak że chcesz usunąć jakąś gałązkę (sam tak miałem) nie usuniesz bo coś tam a za jakiś czas się okazuje że z niej wybiły nowe. Chyba że ewidentnie jest gałązka czy pień uschnięty to śmiało tnij ale po kawałku nie cały odrazu. Bywa też tak, że do pewnego momentu gałązka jest sucha lub sprawia takie wrażenie a jednak gdzieś w niej soki jeszcze płyną.