Jakich roślin nie lubicie/jakie lubicie?

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Lucia
200p
200p
Od: 17 paź 2011, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jakich roślin nie lubicie/jakie lubicie?

Post »

Nie do końca przepadam za odętką ze względu na to że rozprzestrzenia się w ogrodzie bez umiaru. A walka z nią jest uciążliwa.
Pozdrawiam Paulina
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tralaluszy pisze:
cccc1969 pisze:Nienawidzę podagrycznika
Witaj w klubie :wink:
Ostatnio chyba udało mi się jego wykopać,ale za krawężnikiem sąsiad ma jego całe pola. :evil: Trzeba będzie trzeba 3 razy do roku go wykopywać.Wiesz,że się przebił nawet przez "kamień"ze smoły? :shock: :shock:
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Taaa :evil:
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
tulipanekkk
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lis 2011, o 14:30

Post »

dołączam do klubu... Niesamowite jak to zielsko szybko odrasta, brak mi sił już.
Awatar użytkownika
Sekwoja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 cze 2008, o 10:10

Post »

Nie lubię ligustru i bzu czarnego ze względu na owoce (rozsiewane m.in przez ptaki), datury, oliwnika i lilii (omdlewający zapach :roll: ). Nie darzę sympatią tui i iglastych form strzyżonych.
Czytając początkową część wątku natknęłam się na posty w których rośliny kojarzą się cmentarnie. Szanując odczucia innych mam jednak ochotę stanąć w ich obronie (rozchodniki, chryzantemy, barwinki, hortensje, bergenie, bratki itp), chyba dlatego, że cmentarz postrzegam też jako oazę spokoju, ogród pamięci.
Lubię też tawuły japońskie, żurawki, lawendę, czosnki ozdobne, kocimiętkę i rośliny pionowe w fakturze, a i te o białych kwiatach. No i chyba całą resztę też lubię...
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Dokładnie. Nie wiem czy to nasz wspólny region wpływa na nasze gusta ale podzielam Twoje zdanie. Ogród bez bratków, o nie ogród. Kocham je od dzieciństwa i nigdy nie kojarzyły mi się z cmentarzem, raczej z przedszkolem, bo tam rosło ich mnóstwo!
Marta
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Pewnie wyjdę na dziwadło ale wszystkie roślinki lubię :D w moim ogrodzie jest kącik z pokrzywą i ostem taki niezauważalny , podagrycznik też ma swoje miejsce i poza nie nie wychodzi może dlatego że z nim nie walczę :roll: za to mogę się pochwalić sporymi populacjami owadów i innych stworzonek , samych rzekotek jest kilkadziesiąt .
Koło domu i w ogrodzie mam już spore okazy sumaka i nie mam problemu z odrostami w dodatku obsadziłam kącik i tam też ani śladu , podobno kiedy uszkodzi się korzeń zaczynają szaleć i chyba coś w tym jest .
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Uwielbiam,wszystkie kwiaty i te wdoniczkach, na parapecie, w wazonie a przede wszystkim na działce. Aksamitki obowiązkowo na rabatkach i
grządkach! ;:138 Nie znoszę sztucznych kwiatów!A tych w wazonach, szczególnie-(w domu na stole) ;:192
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16

Post »

Lubię aksamitki- muszą być i basta.
A z doniczkowo- tarasowych uwielbiam chińskie róże i fuksje.
Pozdrawiam. Małgorzata
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57

Post »

Hm. no trochę to dziwne, bo ja lubię wszystkie :shock: oczywiście nie licząc perzu. Nawet złocień marunę polubiłem, choć czasem walczę z nim ostro.
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Inka 52 , to co Ty preferujesz w ogrodzie?
Marta
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49

Post »

Nie przepadam za różami ozdobnymi, wolę już dzikie.
Nie lubię host, begonii, kann, chryzantem (te ostatnie kojarzą mi się z wyglądem cmentarzy w okolicach 1.11, co jest dla mnie synonimem kiczu i bezsensownego zaśmiecania środowiska).
Z drzew nie lubię klonów jesionolistnych i większości odmian drzew karłowych albo z żółtawymi lub pstrymi liśćmi, jak też odmian kulistych. Takie moim zdaniem mają rację bytu głównie przy wąskich miejskich ulicach. Wolę różnorodność czystych gatunków od odmian w obrębie jednego gatunku.
Lubię mniej lub bardziej większość roślin tak jednorocznych jak i wieloletnich. Szczególnie rzadziej spotykane drzewa i krzewy, większość roślin cebulowych, sukulenty na skalniaki (rojniki, rozchodniki), wiele jednorocznych i wieloletnich kwiatów typowych dla wiejskich ogrodów, kwiaty polne i łąkowe (chabry, złocień właściwy, maki, wrotycz, krwawnik, jaskry itd.), zioła, a także niektóre rośliny doniczkowe, szczególnie rzadkie i mało znane, które można wyhodować z nasiona. Przy czym większe znaczenie ma dla mnie oryginalność albo przynależność do jakiejś grupy niż dekoracyjność.
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57

Post »

Mateo, tyle tego nawymieniałeś, że aż przypomniało mi się czego ja nie lubię :wink:

Są to drzewa i krzewy w odmianie Pendula oraz rośliny po strzyżeniu na tzw. pompony - często tak są strzyżone jałowce. Fuj :D

Nie za bardzo też mi podchodzi jałowiec pospolity "Horstmann" - takie jakieś straszydło pokraczne :wink:
http://www.dzialka-ogrod.pl/jalowiec_po ... kt,26.html
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Hex2
200p
200p
Od: 27 lip 2011, o 09:42

Post »

Ja wspomne tylko o drzewach, bardzo subiektywnie zreszta.
Uwielbiam tulipanowce, skrzydlorzechy, zoltnice, klony cukrowe, platany i deby czerwone. Powod jest jeden: bo to przepiekne drzewa. Oczywscie na swiecie jest wiecej ladnych drzew, ale pisze o tych, ktorymi mozemy cieszyc sie w Polsce.
Natomiast nie znosze sosny (wg mnie wyjatkowy psiun wsrod drzew) i brzozy, bo kojarzy mi sie z krzyzami na nagrobkach poleglych zolnierzy.

pozdrawiam

H.
Awatar użytkownika
woj111
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 mar 2012, o 04:36

Post »

Nie lubię /to mało powiedziane nie -znoszę!!!/ pelargonii- to skaza z dzieciństwa.
Hortensja zwłaszcza odmiana w kolorze niebieskim wydaje się bardzo sztuczna i nie budzi we mnie sympatii.
A teraz coś na plus.
Uwielbiam peonie :heja i bratki.
Pozdrawiam Wojtek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”