Madzik - moje storczyki
- madzik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kolejny z kolekcji
Na etykietce miał opis - jest to Phal. Sogo Grape.
Cały prezentuje się tak:
Ma dwa pędy kwiatowe, mniejszy ma na razie pączki jedynie (w zasadzie to pączka - przytulonego do mamy-łodyżki ;)), większy jest zwieńczony kwiatami (trzema - póki co, mam nadzieję na kolejne )
Zaś kwiat wygląda tak (z przodu i tyłu ):
I jest ogromny
Na etykietce miał opis - jest to Phal. Sogo Grape.
Cały prezentuje się tak:
Ma dwa pędy kwiatowe, mniejszy ma na razie pączki jedynie (w zasadzie to pączka - przytulonego do mamy-łodyżki ;)), większy jest zwieńczony kwiatami (trzema - póki co, mam nadzieję na kolejne )
Zaś kwiat wygląda tak (z przodu i tyłu ):
I jest ogromny
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madziu, gratuluję pięknej kolekcji Czy zmieniałaś doniczkę w swojej cambrii na przezroczystą? Moje są w brązowych i zastanawiam się nad taka zmianą, wiem, że nie jest to niezbędne, ale jakoś pewniej się czuję widząc "wnętrze" rośliny.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- madzik
Tak guciu , cambrie też mam w przezroczystych doniczkach (zresztą prawie wszystkie moje storczyki w takowych siedzą ). Jak przesadzałam cambrie, dendrobia i oncidia okazało się, że wiele korzonków jest zgnitych, bo centralnej części doniczki pod roślinami był jakby kawał drewna dobrze już rozłożony i namoknięty jak gąbka i w związku z tym z wierzchu podłoże było suche " na wiór", a w środku mokre. Przesadziłam do podłoża z OS i właśnie w przejrzyste doniczki, żeby obserwować na bieżąco co tam w środku piszczy . Chociaż właściwie do dzisiaj mam problem z podlewaniem tych "drobnokorzeniowych".Wolę się upewniać czy już czas wtykając palec w podłoże... Z phalaenopsisami nie ma tego problemu, one wyraźnie pokazują kiedy trzeba je podlać
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- madzik
Kolejny wiosenny rozkwit
Od jakiegoś czasu rósł sobie na Dendrobium Anna Green pęd kwiatowy. Wyglądał tak:
Jak widać miał osiem pączków, był ładny i zdrowy Niestety podczas nawrotu chłodów prawdopodobnie go przewiało i zaczęły żółknąć pączki Dobra wiadomość jest taka, że dotknęło to jedynie trzech - dwa już zrzucił, jeden jeszcze się trzyma na pędzie - ale to kwestia godzin żeby spadł.
Na szczęście pozostałe mają się dobrze i dzisiaj rozwinął się pierwszy kwiat Do góry nogami co prawda rośnie ale co tam
A teraz wygląda tak (zdjęcie kwiatu obróciłam aby można było popatrzeć bez wykręcania szyi ;)):
Od jakiegoś czasu rósł sobie na Dendrobium Anna Green pęd kwiatowy. Wyglądał tak:
Jak widać miał osiem pączków, był ładny i zdrowy Niestety podczas nawrotu chłodów prawdopodobnie go przewiało i zaczęły żółknąć pączki Dobra wiadomość jest taka, że dotknęło to jedynie trzech - dwa już zrzucił, jeden jeszcze się trzyma na pędzie - ale to kwestia godzin żeby spadł.
Na szczęście pozostałe mają się dobrze i dzisiaj rozwinął się pierwszy kwiat Do góry nogami co prawda rośnie ale co tam
A teraz wygląda tak (zdjęcie kwiatu obróciłam aby można było popatrzeć bez wykręcania szyi ;)):
Lubię Dendrobium typu phalaenopsis w różnych wersjach kolorystycznych :P .
Podnoszą atrakcję kwiatów takie zestawieia kontrastowe.
Sam storczyk :P po kilku latach to badylek bez liści kwitnący- to dopiero atrakcja :P .
A czy warżka do góry nogami? - nie sądzę , one z reguły mają pęd kwiatowy pochylający się
/czyli opadający i wtedy .....jest ok :P z warżką.
*Pionizowanie* pędu niezależnie czy zamierzone czy z natuiry spowoduje inne widzenie ,a na pewno dziwne ułożenie.
Mężowi gratuluję dobrych ujęć-dopiero teraz obejrzałam na spokojnie wątek i fotki
falenopsisa.
Gratuluję kwitnienia.
J VANKA
Podnoszą atrakcję kwiatów takie zestawieia kontrastowe.
Sam storczyk :P po kilku latach to badylek bez liści kwitnący- to dopiero atrakcja :P .
A czy warżka do góry nogami? - nie sądzę , one z reguły mają pęd kwiatowy pochylający się
/czyli opadający i wtedy .....jest ok :P z warżką.
*Pionizowanie* pędu niezależnie czy zamierzone czy z natuiry spowoduje inne widzenie ,a na pewno dziwne ułożenie.
Mężowi gratuluję dobrych ujęć-dopiero teraz obejrzałam na spokojnie wątek i fotki
falenopsisa.
Gratuluję kwitnienia.
J VANKA