Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1
Re: Uprawa pomidorów pod osłonami.
ganio4 Stupice jest bardzo wczesny, do namiotu wysadziłam pod koniec marca, a owoc jadłam w połowie maja .
Jest bardzo dobry w smaku, słodziutki. Mam go tylko w namiocie, w gruncie nie sadziłam. Owoce niewielkie, wielkości śliwki. Jest to pomidor, z którym nie miałam przebojów. Jak widać na zdjęciach, do dzisiaj ładnie owocuje. Osobiście polecam.
Jest bardzo dobry w smaku, słodziutki. Mam go tylko w namiocie, w gruncie nie sadziłam. Owoce niewielkie, wielkości śliwki. Jest to pomidor, z którym nie miałam przebojów. Jak widać na zdjęciach, do dzisiaj ładnie owocuje. Osobiście polecam.
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też polecam Stupice/Stupicki wczesny (gruntowy), który pochodzi z Czech. Był to jeden z moich najlepszych odmian w 2010. r. kiedy wszystko miałem z własnego wysiewu.
pozdrawiam, Gunnar
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie, poza Stupickim, polecacie najwcześniejsze odmiany pomidorów do tunelu?
No ja właściwie pierwszy raz w tunelu .
Z tych co ja mam to na pewno wczesne są Vp1. Jak dla mnie są dobre w smaku, także polecam. Do tej pory mi pomidory na krzaku dojrzewają, jakby drugą młodość przechodziły . I teraz mi smakują bardziej niż na początku .
Mam jeszcze odmianę Jowisz, plenna, ładna, chyba z 9 gron na krzaku, ale smak mi nie za bardzo podpasował. Taki nijaki.
O reszcie ciężko mi powiedzieć, bo bardzo wcześnie wysiewałam i sadziłam. Także chcąc nie chcąc były wszystkie szybko .
Z tych co ja mam to na pewno wczesne są Vp1. Jak dla mnie są dobre w smaku, także polecam. Do tej pory mi pomidory na krzaku dojrzewają, jakby drugą młodość przechodziły . I teraz mi smakują bardziej niż na początku .
Mam jeszcze odmianę Jowisz, plenna, ładna, chyba z 9 gron na krzaku, ale smak mi nie za bardzo podpasował. Taki nijaki.
O reszcie ciężko mi powiedzieć, bo bardzo wcześnie wysiewałam i sadziłam. Także chcąc nie chcąc były wszystkie szybko .
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zebraliście już pomidory i paprykę z tuneli czy jeszcze tam stoją..
opytam bo moje stoją i się zastanawiam czy już czas..
A patrząc na temp w następnych kilku dniach stwierdzam że spokojnie mogą jeszcze chyba rosnąć..
Ale lepiej poradzić się mądrzejszych
opytam bo moje stoją i się zastanawiam czy już czas..
A patrząc na temp w następnych kilku dniach stwierdzam że spokojnie mogą jeszcze chyba rosnąć..
Ale lepiej poradzić się mądrzejszych
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Ja swoje zerwałam, stoją w kartonach w piwnicy. Wyrwałam z połowy namiotu wszystkie krzaki i już mam przekopane.
Z drugiej połowy zostało mi ze 30 krzaków i one mi zmarzły. Tak więc dzisiaj wyrywanie i ... no szkoda trochę. Ale niedługo następne sianie
Z drugiej połowy zostało mi ze 30 krzaków i one mi zmarzły. Tak więc dzisiaj wyrywanie i ... no szkoda trochę. Ale niedługo następne sianie
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak się zastanawiam czy zastosować czarną włókninę przeciw chwastom.W paru wątkach to się przewija.Tak wizualizując to jest krzak pomidora i wycięty otwór dookoła niego.Podlewając roślinę konewką lejemy miejscowo w to miejsce.Powstaje pytanie, co z resztą powierzchni pod włókniną ? Tak to zawsze lało się wodę wszędzie. Przy zasilaniu kropelkowym sprawa jest oczywista, ale jak jest przy konewce.Do zastosowania włókniny zachęca mnie fakt, że mniej wody paruje i nie ma skropleń na folii. Dzięki temu wilgotność jest mniejsza, a co za tym idzie, narażenie na choroby odgrzybowe maleje. Ktoś wcześniej tak to opisał.A może lać po włókninie, ale wtedy wcześniej przytoczona teoria upada. Jak to jest u Was w praktyce.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Darbo włóknina to nie folia, przepuszcza wodę, można podlewać całą powierzchnię, tak samo jak nieosłoniętą glebę. Osobiście stosuję ją w swoim namiocie foliowym. Same plusy, mniejsze parowanie gleby,brak chwastów - rewelacja.
- darbo
jarson64
Dzięki że się przypomniałeś. To chyba Twoje opisy czytałem i zachęciły mnie do ich zastosowania.
Dzięki że się przypomniałeś. To chyba Twoje opisy czytałem i zachęciły mnie do ich zastosowania.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Darbo
Możesz tutaj zobaczyć jak to u mnie co roku wygląda na włókninie:
http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2614 ... 90397.html
Jednorazowy koszt, a starcza na kilka lat bez problemu i oszczędza sporo czasu.
Polecam
Jerry
Możesz tutaj zobaczyć jak to u mnie co roku wygląda na włókninie:
http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2614 ... 90397.html
Jednorazowy koszt, a starcza na kilka lat bez problemu i oszczędza sporo czasu.
Polecam
Jerry
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- darbo
Wielkie dzięki.Bardzo estetycznie to wygląda.
Co ma być :
agrowłóknina czy agrotkanina
Co ma być :
agrowłóknina czy agrotkanina
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
To chyba agrotkanina, ale bardzo praktyczna bo masz "narysowane" rzędy. Elegancko to wygląda.
Pozdrawiam , Bożenka.
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Darbo jeżeli chodzi o podlewanie całej powierzchni to agrowłóknina. Przy zastosowaniu agrotkaniny woda będzie ściekała do rozcięć przez które są posadzone pomidory.