Ogródek chatte - cz. 11, druga część lata i jesień ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek chatte - cz. 11, druga część lata i jesień ...

Post »

Ewulku, koniec z czerwcem, bo więcej zdjęć z tego miesiąca, co by sie do pokazania nadawały, nie mam! :lol: Ale znajdzie sie jeszcze coś z lipca, sierpnia ... To też piękne miesiące, choć u mnie zaczynają wtedy już atakować różne choróbska :?

Grażynko, faktycznie ogryzione :;230 Tak, to łoboda :D
Na szczęście mam też zdjęcia łobody nie ogryzionej :lol: Pokażę, ale może jutro :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No właśnie tak myślałam.
Nasiona jakie dostałam od Ciebie pięknie wzeszły ale potem jak zaczęło padać za trzy dni już nic nie było.
Wszystko pożarły mi wtedy ślimaki. :evil:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

A ja chcę jeszcze takiego czerwca trochę ;:180
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Łoboda fajne sie czerwieni . Nigdy nie wiedziałam jak to to się nazywa ,ale dzięki Tobie już wiem . Poznałam dużo nazw roslin ,o których nie miałam nawet pojęcia Izulko ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Grzegorz B

Post »

Ech Iza ... skąd u Ciebie wspomnień mych czar ... i te maki tak czerwone ... Cudnie ! Tak jest cudnie :):):)
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Izuniu w twojej ziemi dobrze się kopie wystarczy tylko lekkie podłożenie łopata i roślina na zewnątrz, ale wiem ile masz z kolei problemu gdy jest susza.życzę Ci by to już był koniec formowania.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit ZAPOWIADAJĄ jeszcze 19 st na dziś. Kiedy to się skończy.Śniegu mało napadało ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, nie poddawaj się! Łoboda to łatwa w uprawie roslina. Masz jeszcze nasiona? Jak nie, to Ci doslę. Wysiej wszystkie. Wszystkich chyba nie dadzą rady zeżreć slimaki?

Aniu, czerwca już nie będzie, bo zdjęć brak :lol: Ale będzie coś z lata, tylko nie dziś.

Jadziulku, jak zarejestrowałam się na forum, to myslałam, że znam trochę roslin, ale w krótkim czasie przekonałam się, że prawie nic nie znam :;230 Cały czas sie uczę i poznaję nowe rosliny, jak pewnie większość amatorów, którzy się tu znaleźli :D
;:196

Witaj Grzesiu!
Widzisz, zima zrównała nas wszystkich: i ci co mają ogród "przy sobie" na co dzień i ci co mogą go odwiedzać tylko od święta, wszyscy teraz mogą jedynie wspominać ...
Ale przyjdą dla wszystkich lepsze czasy ;) :D

Danusiu, wykopuje się rosliny lekko, ale jak trzeba posadzić, to już lekko nie jest. Wykopać i wywieźć 1-2 wiadra piasku, namieszać i przywieźć ziemiogliny i wiadro obornika, że nie wspomnę o noszeniiu wody do podlania. To zajmuje mnóstwo czasu i sporo sił. Najbardziej martwię sie właśnie o czas :roll:
Dziękuję za zyczenia ;:196 Oby sie spełniły :D

Tosiu, u mnie napadało tyle, co kot napłakał, ale w ogródku została warstwa sniegu, więc łyso nie jest.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak patrzy się na Twoje zdjęcia, to naprawdę chce się rzec: "czarodziejko" :!: Gdyby nie Twój upór i ogromny wysiłek, roślny nie byłyby tak bujne, kwieciste, a wiele z nich pewnie wcale by nie chciało rosnąć na Twojej piaszczystej glebie. Szacunek ;:180
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Łał! Jakie piękne, kwieciste łąki! W sam raz dla nas, zmęczonych już bielą za oknem.

Łobodę też wszystkim polecam (zresztą z nasion od Gospodyni :) ) - jest bezproblemowa,
sama się rozsiewa (ale nie ma problemu, żeby to kontrolować) i jest mocnym, kolorowym
akcentem w ogrodzie.

Izuniu, widzę, że oczko jest już dojrzałym akwenem - świetnie wygląda!
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izuś właśnie wtedy wszystkie wysiałam licząc na mnogość wschodów większą od możliwości ślimaków.
Niestety się przeliczyłam.
Ale w tym roku będzie chyba już mało ślimaków bo wojnę z nimi wygrałam chyba Nemaslugiem czyli nicieniami.
W zeszłym roku było ich dużo mniej a w tym sądzę, że po takich mrozach bez śniegu powinno ich być już znacznie mniej.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

JacekP pisze:Jak patrzy się na Twoje zdjęcia, to naprawdę chce się rzec: "czarodziejko" :!: Gdyby nie Twój upór i ogromny wysiłek, roślny nie byłyby tak bujne, kwieciste, a wiele z nich pewnie wcale by nie chciało rosnąć na Twojej piaszczystej glebie
Podejrzewam, że masz całkowitą rację. Był taki jeden rok ( jeszcze nie miałam tylu roslin), kiedy
nie nawoziłam i niewiele podlewałam. Na skutki nie trzeba było czekać długo, a były załamujące.
Prawie wszystkie rosliny więdły i usychały, zapanowała plaga chorób. Gdybym tak chciała prowadzić ogród, to rosłaby w nim tylko lawenda, nachyłek okółkowy i gipsówka :lol:
Cóż, bez pracy nie ma kołaczy :D

Jadzieńko, oczko ma swoje dni świetności i ... powiedzmy gorsze dni ;) No, ale tymi gorszymi raczej się chwalić nie będę :lol:

Grażynko, skoro plaga slimaków się zmniejszyła, to znaczy że możesz posadzić trochę rpoślin, które dotąd te potwory Ci zjadały ;:215
Zatem wyślę Ci nasiona łobody! :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Grażynko jestem ciekawa czy nicienie na prawdę zdają egzamin ślimakowy . Byłabym skłonna wydać te pieniądze ,zeby się ich raz na zawsze pozbyć bez użycia chemii. Oglądałam ,ze preparat do tanich nie należy . No to Izulko teraz kolej na czerwiec ,lipiec i sierpień . Akuratnie do wiosny wystarczy a potem juz tylko real ;:196 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”