Trawa z rolki, podłoże , pielęgnacja, problemy
Re: Trawa z rolki - czy tak to powinno wyglądać????
W zimie nie chodziliśmy po trawniku.
Ale jeszcze jedno, czy na trawie z rolki mają prawo się pojawić po tak krótki czasie jakieś chwasty (trawa ułożona w listopadzie 2009r) ?? Bo są widoczne, w co niektórych miejscach wyrastające listki, zresztą widać je na wcześniejszych zdjęciach.
Ja mam raczej wątpliwości co do jakości podłoża. Chciałem również zapytać o odpowiednie parametry gleby pH itp bo jestem skłonny oddać próbkę gleby do badania.
Ale jeszcze jedno, czy na trawie z rolki mają prawo się pojawić po tak krótki czasie jakieś chwasty (trawa ułożona w listopadzie 2009r) ?? Bo są widoczne, w co niektórych miejscach wyrastające listki, zresztą widać je na wcześniejszych zdjęciach.
Ja mam raczej wątpliwości co do jakości podłoża. Chciałem również zapytać o odpowiednie parametry gleby pH itp bo jestem skłonny oddać próbkę gleby do badania.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam pytanie do fachowców: czy w listopadzie porządna firma powinna brać się za układanie trawnika? Na mój chłopski rozum trawa w tym okresie już nie miała szans na zrośnięcie się z podłożem. Przecież to nie jest roślinka przerzucona z pojemnika do dołka, tylko roślinki z mocno uszkodzonymi korzeniami. Chyba wszyscy w tym wypadku liczyli na taką zimę,jak bywały poprzednio, że w grudniu jeszcze przyjemnie grabiło się w ogródku.
A swoją drogą, to podejrzana firma, skoro wciska ciemnotę, że to są skutki pleśni pośniegowej.
A swoją drogą, to podejrzana firma, skoro wciska ciemnotę, że to są skutki pleśni pośniegowej.
Waleria
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 maja 2011, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja trawa była sadzona na początku lipca, ale wygląda tak samo jak wasza. Pojawiły się mlecze ale w ilości znikomej (3-4) ale trawnik jest zmaltretowany, był wygrabiony, oczyszczony i nawieziony na wiosnę przez ogrodnika, jednak w jednym miejscu trawa zaczyna rosnąć kępkami...nie wiem co się dzieje....proszę o radę.
-
- 200p
- Od: 10 maja 2011, o 08:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
u nas na osiedlu trawniki dzielą się na dwa rodzaje:
1. piękne na początku
2. piękne na końcu
te pierwsze są z rolki te drugie siane.
Ale szczerze mówiąc wyglądają lepiej od tego Twojego. Z tym że część sąsiadów musiała wymieniać fargmenty trawnika bo całkowicie 'wypadły'
1. piękne na początku
2. piękne na końcu
te pierwsze są z rolki te drugie siane.
Ale szczerze mówiąc wyglądają lepiej od tego Twojego. Z tym że część sąsiadów musiała wymieniać fargmenty trawnika bo całkowicie 'wypadły'
Ewa
Re: Trawa z rolki ?
Witam,
nie wiem czy jeszcze ktoś, po długiej przerwie, zechce zajrzeć do tego wątku, ale zaryzykuję. Mam pytanie do osoób, które mają już doświadczenie z trawnikiem z rolki. Czy po 2-3 latach ta trawa nadal jest ok czy jednak powszechne doświadczenie jest takie, że marnieje i trzeba trawnik robić od nowa. Będę na wiosnę kładła trawnik i zaczynam mieć wątpliwości. Zależy mi na czasie bo mam małe dziecko, które dam radę utrzymać z dala od ogrodu przez 2-3 tygodnie wiosną, ale nie dam rady przez 2-3 miesiące zanim trawa z wysiewu się rozrośnie na tyle, żeby po niej chodzić (i biegać). Z drugiej strony trawa z rolki to nie jest mały wydatek i byłoby szkoda, gdyby poszło w błoto, bo za rok i tak trzeba będzie siać. Bardzo liczę na opinię doświadczonych posiadaczy rolkowych trawników.
nie wiem czy jeszcze ktoś, po długiej przerwie, zechce zajrzeć do tego wątku, ale zaryzykuję. Mam pytanie do osoób, które mają już doświadczenie z trawnikiem z rolki. Czy po 2-3 latach ta trawa nadal jest ok czy jednak powszechne doświadczenie jest takie, że marnieje i trzeba trawnik robić od nowa. Będę na wiosnę kładła trawnik i zaczynam mieć wątpliwości. Zależy mi na czasie bo mam małe dziecko, które dam radę utrzymać z dala od ogrodu przez 2-3 tygodnie wiosną, ale nie dam rady przez 2-3 miesiące zanim trawa z wysiewu się rozrośnie na tyle, żeby po niej chodzić (i biegać). Z drugiej strony trawa z rolki to nie jest mały wydatek i byłoby szkoda, gdyby poszło w błoto, bo za rok i tak trzeba będzie siać. Bardzo liczę na opinię doświadczonych posiadaczy rolkowych trawników.
Trawa z rolki różni się od tej sianej jedną rzeczą - po prostu jest gotowa do położenia i nie trzeba czekać kilka miesięcy by mieć piękny trawnik .To tylko zdjęta darń , która kiedyś też była posiana . Trzeba się tak samo nią opiekować jak każdą trawą . Czy będzie tak samo ładna za kilka lat to zależy tylko od Ciebie . Bez właściwej pielęgnacji ( o której napisano na tym Forum już bardzo dużo ) nigdy nie będzie piękna , a w skrajnych przypadkach nie dotrwa w dobrym stanie nawet do zimy .
Ja nie ma takiego trawnika, ale obserwuję zmagania koleżanki.Co prawda wszystko pięknie ładnie jakiś czas po założeniu, teraz jednak ten trawnik jakiś słaby jest, pomimo nawożenia i podlewania, wygląda 'słabowicie' Latem ma masę suchych źdźbeł, filcu (wiosną normalne, ale w czasie sezonu takie obumieranie nie świadczy o dobrej kondycji), a po zimie musiała sporą część zastępować nowym, bo w czasie wygrabiania zgrabiła do reszty (zgnił niedostatecznie ukorzeniony).Nikt po nim nie deptał, więc raczej nie zmarniał pod lodową powłoką.Nie wiem może źle zostało przygotowane podłoże, jest zbyt zwięzłe, albo złej jakości rolka z przyschniętymi korzonkami, ale moim zdaniem ta trawa po porostu nie ukorzeniła się należycie.
Moim zdaniem rosnąc od siewki ma większe szanse na należyte ukorzenienie i gdybym miała wybierać, wybrałabym siany.
Dziecko wielkiej szkody nie zrobi jak wejdzie na zasiany teren, a jak posiejesz o odpowiedniej porze, wilgotną i wczesną wiosną ( w połowie/końcu marca, a nie( prawie zawsze) suchym maju), to szybko się zazieleni i zadarni.
Moim zdaniem rosnąc od siewki ma większe szanse na należyte ukorzenienie i gdybym miała wybierać, wybrałabym siany.
Dziecko wielkiej szkody nie zrobi jak wejdzie na zasiany teren, a jak posiejesz o odpowiedniej porze, wilgotną i wczesną wiosną ( w połowie/końcu marca, a nie( prawie zawsze) suchym maju), to szybko się zazieleni i zadarni.
Bardzo dziękuję. Co prawda znana mi jest procedura wyrobu trawy rolkowej, ale zawsze dobrze sobie przypomnieć. Chodziło mi raczej o to, czy z doświadczenia użytkowników wynika, że taka wycięta darń spisuje się równie dobrze, co trawa z siewu czyli taka, której korzeni nikt nigdy nie przycinał. Ale rozumiem, że moje obawy nie mają uzasadnienia i powinnam raczej się skupic na podlewaniu, koszeniu i nawożeniu, a nie zawracaniu głowy. Super! Uspokoiłam się.
Selli7 dzięki za konkrety. To właśnie mnie martwi - czy to aby ma szansę dobrze się ukorzenić. Wiem oczywiście jak dobrze przygotować podłoże, ale czy to wystarczy? Z tym marcem to niestety moim zdaniem się nie uda, bo mamy połowę lutego prawie a mróz trzyma i zanim to wszystko się odmrozi, da się przygotować należycie to marzec sobie minie. No i jednak chyba nie znasz możliwości 3,5 letniej dziewczynki! Nic by z tej trawy nie zostało.
A może ma ktoś pozytywne doświadczenia z tą rolkową, bo w końcu jedno niepowodzenie mogło wynikać jednak z niedbałego położenia i/lub złej darni. ALe bardzo dziękuję za ten przykład.
A może ma ktoś pozytywne doświadczenia z tą rolkową, bo w końcu jedno niepowodzenie mogło wynikać jednak z niedbałego położenia i/lub złej darni. ALe bardzo dziękuję za ten przykład.
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja co prawda nie mam trawnika z rolki, ale widzę taki po sąsiedzku i u koleżanki. Trawa jest piękna, w obu przypadkach polożona była około 4 lat temu. I chodzi się po niej niesamowicie - tak jak po wysokim mchu. Jest bardzo gęsta, gęściejsza niz ta jaką widuje w innych miejscach. Więc jeśli stać kogoś na dość duży wydatek, to nie widzę żadnych minusów.
No nie był bym taki pewny. Z doświadczenia wiem że dziecko wyposażone w łopatkę i grabki to potrafi się na takim świeżo posianym trawniku bawić a jak na dodatek zacznie tropić kreta to trawę będzie trzeba siać od nowa.selli7 pisze:Dziecko wielkiej szkody nie zrobi jak wejdzie na zasiany teren, a jak posiejesz o odpowiedniej porze, wilgotną i wczesną wiosną ( w połowie/końcu marca, a nie( prawie zawsze) suchym maju), to szybko się zazieleni i zadarni.
Pozdrawiam,
Przemek
Aleksandra, bardzo dziękuję za tę opinię. Mam zatem nadzieję, że i po mojej trawie będzie się chodziło jak po mchu!
Przemek - masz 100% racji!
Przemek - masz 100% racji!