Boczniak z grzybni
Re: Boczniak z grzybni
Wymiary jednej kostki to 15 x 9 x 6.5 cm.
Kostki układam zachowując odstępy pomiędzy, ważny jest gruby karton bo to on zdecyduje o ostatecznym kształcie ,,dużej kostki" po dodaniu wody.
Kostki układam zachowując odstępy pomiędzy, ważny jest gruby karton bo to on zdecyduje o ostatecznym kształcie ,,dużej kostki" po dodaniu wody.
Za kilka dni planuję zrobić eksperyment nr 2 z walcem ze sprasowanej słomy. Walec o średnicy 10 cm, długości takiej, jak się złamie - choć raczej młotkiem i przecinakiem (walce mają 1.2m długości), wilgotność 10%, gęstość ok. 1,1 kg/dm3 (czyli większa gęstość od jakiegokolwiek gatunku drewna). Brykiet wykonany ze słomy pszennej.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanie odnośnie wody. Czy coś dodajesz do niej? Jakie jest pH takiego substratu? Co z suplementami azotu? W jakiej formie dostarczyć wapń? Czy można zastosować H2O2 jako natleniacz przy większych workach?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Nie wiem jakie jest pH wody, którą użyłem. Traktuję to jako eksperyment, przy zastosowaniu dostępnych materiałów wprost. Brykiet z marketu, woda z kranu po przegotowaniu (dość twarda jak sądzę). Gdybym chciał to robić zawodowo - przyłożyłbym się bardziej to tematu.
Jeśli mi coś wyjdzie konkretnego - może powtórzę, jeśli nie - trudno.
Jeśli mi coś wyjdzie konkretnego - może powtórzę, jeśli nie - trudno.
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
Ciekawy pomysł z tym brykietem, pokaż proszę efekty. Zarówno pellet jak i brykiet po namoczeniu mają tendencję do rozpadania się na kawałki, na pewno trzeba je będzie owinąć jakąś folią.
Ja sam robiłem podejścia do boczniaków od 2008 roku, ale bez sukcesów. Szczepiłem je na pniu śliwki, wiśni, jabłoni, klonu. Dopiero ten ostatni wydał niewielki plon w tym roku. Za to ile radości, że nareszcie coś wyszło z pnia. Grzyby z pnia były w sporej części robaczywe, ale to pewnie zasługa suchego okresu gdy wyrosły.
Ja sam robiłem podejścia do boczniaków od 2008 roku, ale bez sukcesów. Szczepiłem je na pniu śliwki, wiśni, jabłoni, klonu. Dopiero ten ostatni wydał niewielki plon w tym roku. Za to ile radości, że nareszcie coś wyszło z pnia. Grzyby z pnia były w sporej części robaczywe, ale to pewnie zasługa suchego okresu gdy wyrosły.
Owszem, jest tendencja do rozpadania się, ale bardzo solidny karton po mandarynkach z marketu zabezpiecza przed rozpadaniem się na kawałki. W efekcie - przybiera kształt tego właśnie kartonu. Dzisiejsza inspekcja wykazała przerastanie grzybnią kostek brykietu.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
I ja dziś się zaopatrzyłem w kostki brykietu z LM. Jest to brykiet kominkowy z Rumunii. Jak znajdę wolną chwilę to się zajmę próbami z dodatkami. Mam zamiar poeksperymentować z dodatkiem; otręby pszenne, mleko w proszku, + - kreda, gips. Teraz czekam na rozmnożenie grzybni z płomiennicy i boczniaka. Nastawiłem kilka słoików.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Czy ktoś uprawiał boczniaka na węglu brunatnym? Interesuje mnie tempo przerastania grzybni.
Ale nie jestem pierwszym, do zapytania na forum zainspirowała mnie
pewna publikacja. Załączam link poniżej
http://www.inhort.pl/files/ekotechprodu ... ODERMA.pdf
pewna publikacja. Załączam link poniżej
http://www.inhort.pl/files/ekotechprodu ... ODERMA.pdf
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 wrz 2010, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
loginal,czy są już jakieś efekty uprawy boczniaka na bloczkach RUF.
Witam.
Wczoraj wysiadłem z samolotu przechodząc ,,szok termiczny". Zajrzałem do moich boczniaków i miła niespodzianka. Załączam poniżej fotki. Boczniak na kostkach RUF z marketu. Stoi sobie teraz w brodziku, na dnie nieco wody, w ciągu dnia doświetlany lampą. Temp. około 15'C.
To na zdjęciach to jest boczniak ostrygowaty, dodatkowo mam wiaderko przeźroczyste po kapuście kiszonej z boczniakiem mikołajkowym, zaszczepione nieco później i wolniej przerasta grzybnię. Podłożem jest miskant słoniowy (bo takie coś sobie u mnie rośnie jako żywopłot).
Wczoraj wysiadłem z samolotu przechodząc ,,szok termiczny". Zajrzałem do moich boczniaków i miła niespodzianka. Załączam poniżej fotki. Boczniak na kostkach RUF z marketu. Stoi sobie teraz w brodziku, na dnie nieco wody, w ciągu dnia doświetlany lampą. Temp. około 15'C.
To na zdjęciach to jest boczniak ostrygowaty, dodatkowo mam wiaderko przeźroczyste po kapuście kiszonej z boczniakiem mikołajkowym, zaszczepione nieco później i wolniej przerasta grzybnię. Podłożem jest miskant słoniowy (bo takie coś sobie u mnie rośnie jako żywopłot).
Zdjęcie zrobione przed chwilą. Różnica 1 doby od poprzednich zdjęć.
Największe kapelusze mają 3cm średnicy.
Największe kapelusze mają 3cm średnicy.