PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 5 cz.
Poprzednia część jest tutaj Ptaki...cz.4
Zbliża się okres w którym temperatura spadnie grubo poniżej zera, a śnieg ograniczy dostęp do pożywienia, możemy pomóc ptakom w przetrwaniu zimy. To także sprytny sposób na zaproszenie ich na wiosnę i lato do niszczenia szkodnikowi z naszej ,działki sadu.
Na tej stronie znajduje się poradnik o dokarmianiu, co i jak, w formie (pdf)
http://www.ptakipodkarpacia.com/Pliki/d ... orozny.pdf
Zbliża się okres w którym temperatura spadnie grubo poniżej zera, a śnieg ograniczy dostęp do pożywienia, możemy pomóc ptakom w przetrwaniu zimy. To także sprytny sposób na zaproszenie ich na wiosnę i lato do niszczenia szkodnikowi z naszej ,działki sadu.
Na tej stronie znajduje się poradnik o dokarmianiu, co i jak, w formie (pdf)
http://www.ptakipodkarpacia.com/Pliki/d ... orozny.pdf
Re: Dokarmianie ptaków
Po tym kątem akurat mam dobrze a ptaki jeszcze lepiej.
Mój ojciec pod schodami wejściowymi trzyma gołębie. Drzwi do nich, to kratka, przez którą wpadają wróblowate Mają tam dużo ziarna jak i świeżą wodę
Krzewy jak i płot są czasami oblepione od ptaków, które tylko czekają na swoją kolei, aby się posilić
Mój ojciec pod schodami wejściowymi trzyma gołębie. Drzwi do nich, to kratka, przez którą wpadają wróblowate Mają tam dużo ziarna jak i świeżą wodę
Krzewy jak i płot są czasami oblepione od ptaków, które tylko czekają na swoją kolei, aby się posilić
Dokarmiam ptaki od kilku lat, ale w tym roku jest ich niewiele
Nie przylatują czeczotki, dzięcioły, gile, szczygły, sójki, grubodzioby, drozdy, kwiczoły, czyże, trznadle. Miałam tę gromadkę każdego roku a w tym na razie tylko dzwońce, sikorki: modra, bogatka (brakuje ubogiej) i wróbelki. Na przeloty niektórych może nie ten czas. Ale co z resztą?
Nie przylatują czeczotki, dzięcioły, gile, szczygły, sójki, grubodzioby, drozdy, kwiczoły, czyże, trznadle. Miałam tę gromadkę każdego roku a w tym na razie tylko dzwońce, sikorki: modra, bogatka (brakuje ubogiej) i wróbelki. Na przeloty niektórych może nie ten czas. Ale co z resztą?
Kasia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fajny wątek, żeby też wrzucać zdjęcia ptaków przy karmnikach.
Ale ja mam pytanie: Dlaczego moje sikory nie jedzą słoniny ?
Kupiłam taką surową, pokroiłam, powiesiłam. Nie jadły. Przyszły gawrony, jakoś ją straciły na ziemię i zjadły. W tym roku z pierwsza partia to samo. Teraz powiesilam pasek surowej słoniny ze skórką koło tuby z ziarnami. Nadal wisi ledwo dziobnięta. O słonecznik sie biją. Co jest nie tak ?
Przeczytałam o dokarmianiu ptaków na ornitologicznej stronie. Niby wszystko robię dobrze, a nie działa
Ale ja mam pytanie: Dlaczego moje sikory nie jedzą słoniny ?
Kupiłam taką surową, pokroiłam, powiesiłam. Nie jadły. Przyszły gawrony, jakoś ją straciły na ziemię i zjadły. W tym roku z pierwsza partia to samo. Teraz powiesilam pasek surowej słoniny ze skórką koło tuby z ziarnami. Nadal wisi ledwo dziobnięta. O słonecznik sie biją. Co jest nie tak ?
Przeczytałam o dokarmianiu ptaków na ornitologicznej stronie. Niby wszystko robię dobrze, a nie działa
U nas ptaki jedza slonine tylko kiedy jest lity mroz. A tak to tez tylko ziarenka. Dlatego jak sie troche ociepli slonine zdejmujemy zeby sie nie zepsula. Mozna tez slonine stopic, zmieszac z ziarnami, wlac do doniczki z terakoty czy do lupiny z kokosu i powiesic. "Nasze" to bardzo lubia. W tym roku jest ogolnie malo mrozu, ale ptaszki sie i tak ciesza. W Wielkiej Brytanii ludzie dokarmiaja caly rok. I moim zdaniem maja racje. To juz nie tak jak kiedys, ze bylo duzo nasion traw, ze konie byly karmione owsem, a po zniwach nie zostanie na polu teraz prawie juz nic. Ptaki caly rok maja ciezej jak kiedys.
akl, ptaszki i tak sa ci na pewno wdzieczne
PS: Brak polskich liter... sorry...
akl, ptaszki i tak sa ci na pewno wdzieczne
PS: Brak polskich liter... sorry...
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
-
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
tomate, nasze kosy świetnie same się dokarmiają owocami z sadu (sadziku).
Cóż, słoninę rzuciłam na trawę. Gawrony ja porwały.
Cóż, słoninę rzuciłam na trawę. Gawrony ja porwały.
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
Obserwując zimą moje ptaki widzę, że słoninę jedzą przy temperaturze dodatniej i minimalnej poniżej zera. Słonina w niskich temperaturach zamarza i jest zbyt twarda dla ptasich dziobków.
Pozdrawiam, Ania.
Ja tam daję smalcyk /przetopione sadełko/ sikory nie marudzą słoninkę nie raz koty w nocy ściągały
Anno co do zdjęć to przecież jest wątek PTAKI NASI SPRZYMIERZEŃCY dużo pięknych fotek forumowiczów.
Anno co do zdjęć to przecież jest wątek PTAKI NASI SPRZYMIERZEŃCY dużo pięknych fotek forumowiczów.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystkim gratuluję ptasich obserwacji! Zdjęcia nie zawsze wyjdą (mi w tym sezonie coś nie wychodziły dotychczas), ale to co widzimy, to nasze.
Jest ciepło i obawiałam się, ze niechetnie ptaki bedą zaglądać do karmnika. Jednak przy braku owadów i kończących się zapasach na krzewach, ziarna im bardzo smakują. Ja kupiłąm taką mieszankę z suszonymi owocami. Wyglądała nieciekawie, ale wszystko jest zjadane, a to jest najważniejsze!
Dziś wreszcie trochę światła i przy karmniku zrobiłam kilka fotek:
Jest ciepło i obawiałam się, ze niechetnie ptaki bedą zaglądać do karmnika. Jednak przy braku owadów i kończących się zapasach na krzewach, ziarna im bardzo smakują. Ja kupiłąm taką mieszankę z suszonymi owocami. Wyglądała nieciekawie, ale wszystko jest zjadane, a to jest najważniejsze!
Dziś wreszcie trochę światła i przy karmniku zrobiłam kilka fotek:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 4 cz.
Pull! Jak zawsze podziwiam Twoje karmnikowe zdjęcia! Masz karmnik w słońcu i zdjęcia pięknie wychodzą!
Zapraszam do obejrzenia mojego fimiku z karmnika:
Karmnik cz.1
Zapraszam do obejrzenia mojego fimiku z karmnika:
Karmnik cz.1
Miłka