Witam
Mam pytanie czy gdy pod trawnikiem z rolki rozłożę cienką siatkę PE (oczka 2,5cmx2,5) - trawnik się ukorzeni czy będzie z tym jakiś problem?
Nie pytajcie po co ta siatka. Po prostu jest potrzebna do wzmocnienia gruntu. Linki siatki cieniutka linka 1-2mm, oczka 2,5cm. Trawa z roli o dość grubym podkładzie - trawa na boisko sportowe. Pytanie czy taka siatka nie przeszkodzi w ukorzenieniu się trawy w warstwie pod trawnikiem?
Z góry dziękuję za info
Ukorzenienie trawnika z rolki
-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 sie 2009, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ukorzenienie trawnika z rolki
Witam Ciebie.
Powinna się bez problemu ukorzenić. Pamiętaj tylko o podlewaniu jej i wałowaniu aby rolka wszędzie dotykała podłoża. Można położyć rolkę trawy bezpośrednio na siatkę lub lekko przysypać siatkę podłożem i dopiero na nią położyć rolkę. Jeśli położenie rolki na siatkę będzie Ci sprawiało problem to możesz siatkę przytwierdzić kotwami zrobionymi samemu ( np z drutu) Tak czy inaczej jest to do zrobienia bez problemów!
Pozdrawiam
Powinna się bez problemu ukorzenić. Pamiętaj tylko o podlewaniu jej i wałowaniu aby rolka wszędzie dotykała podłoża. Można położyć rolkę trawy bezpośrednio na siatkę lub lekko przysypać siatkę podłożem i dopiero na nią położyć rolkę. Jeśli położenie rolki na siatkę będzie Ci sprawiało problem to możesz siatkę przytwierdzić kotwami zrobionymi samemu ( np z drutu) Tak czy inaczej jest to do zrobienia bez problemów!
Pozdrawiam
Lukasz
...Inny Wymiar Zieleni...
Dzięki Lukash
A czy przy mniejszych oczkach siatki będzie jakiś problem z ukorzenieniem? Czy są jakieś wartości graniczne? Np oczko 1cmx1cm?
Dla mnie im mniejsze oczka tym lepiej , a siatka musi być przymocowana do rolotrawnika. pozdro
A czy przy mniejszych oczkach siatki będzie jakiś problem z ukorzenieniem? Czy są jakieś wartości graniczne? Np oczko 1cmx1cm?
Dla mnie im mniejsze oczka tym lepiej , a siatka musi być przymocowana do rolotrawnika. pozdro
-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 sie 2009, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Powiem tak. Kładłem i na mniejszych i trawnik się przyjmował i nie było problemu. Im mniejsze oczka i grubsza siatka tym mniejsza powierzchnia dla trawnika aby przerósł. Najważniejszy będzie okres adaptacji trawy czyli około 2 tygodni nim trawa" jako tako się ukorzeni" Będzie trzeba pilnować aby trawa we wszystkich miejscach przylegała do podłoża( wałować) i nie przesuszyła się ( z wiadomego powodu ) Proponował bym rozłożyć siatkę i przysypać ją warstwą podłoża i dopiero na to położyć trawę z rolki. Wtedy myślę nie powinno być problemu z jej ukorzenieniem się i przyjęciem. Pamiętaj tylko o podlewaniu jej i wałowaniu.
Intryguje mnie tylko to dlaczego ma być gruba siatka?
Intryguje mnie tylko to dlaczego ma być gruba siatka?
Lukasz