Howea - pierwsze kroki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Veene2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Howea - pierwsze kroki

Post »

Witam,

Wlasnie stalem sie szczesliwym posiadaczem dwoch palm. Wysokosc okolo 1.8m, doniczka fi 24cm, kupione w IKEA.

I teraz pytania kompletnego zoltodzioba:)

1. Czy mozna posadzic dwie palmy w jednej donicy fi 43cm?
2. Jaka ziemia? Specjalna do palm? Uniwersalna? Jak w ogole je przesadzic? Czy mam otrzepac bryle korzeniowa z ziemi, w ktorej jest teraz, czy tylko przelozyc bryle korzeniowa i wypelnic nowa ziemia?
3. Jak czesto podlewac po przesadzeniu? Od razu mowie, ze obecnie w miejscu gdzie bedzie stala palma jest okolo 20 stopni. Ciezko jest miec w salonie w zimie 12-15 :wink:
4. Jak wyczytalem, co kilka dni wypada palme spryskac. Czy wystarczajaca bedzie woda z filtra Brita?
5. Czy w ogole palma powinna sie zaaklimatyzowac, przed przesadzeniem, czy mozna od razu?

Zdaje sobie sprawe, ze pytania pewnie wzbudza usmiech na twarzy wiekszosc z Was, ale ja sie naprawde nie znam:)

Jak przesadze, to wrzuce zdjecia tych cudeniek:)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Howea - pierwsze kroki

Post »

Ad 1. Nie.
Ad2. Typowa dla palm, polecam firmę CompoSana.
Ad3. Co 14 dni taką dawką wody byś zobaczył ją na podstawku chyba że będzie częściej przesychało podłoże choć wątpię.
Ad.4 Zraszać nie trzeba ale podlewać taką wodą z tego filtra bardzo wskazane.
Ad.5 Przesadź dopiero w marcu każdą w osobną doniczkę, dając drenaż na dno doniczki w dnie której będą wywiercone otwory przez które będzie mógł odpłynąć nadmiar wody. Poczytaj w tej sekcji w Encyklopedii jakie warunki należy zapewnić tej palmie o ile to jest howea co masz i poszperaj w tematach w jakie są w temacie BAZA wiedzy, spis tematów o roślinach doniczkowych, pisałem wielokrotnie o prawidłowym przesadzaniu nawet tych palm. :wink:
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p
Od: 3 sty 2012, o 13:27

Post »

a dasz może zdięcia :?:
Veene2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2011, o 18:19

Post »

Na razie nie ma co wrzucac zdjec, bo cos mi sie wydaje, ze zrobilem wielka glupote kupujac rosline na takim mrozie jaki byl w zeszlym tygodniu... Chyba porzadnie przemarzla, bo polowa lisci zaczyna schnac... :(:(:( Zobacze jak sie dalej potoczy... Ale mam dola... :cry:
x-C-j
---

Post »

Veene2 jak uważasz ale jak będzie za późno na pokazanie zdjęć bo nie będzie co pokazać nie doradzę co z palmami zrobić by je uratować nawet jak przemarzły. :wink:
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p
Od: 3 sty 2012, o 13:27

Post »

jaaa... to chyba jakiś wyjątek że czarodziej nie wie co zrobić ;:111 on zna odp na wszystko.Nie kłam czarodzieju!!!
x-C-j
---

Post »

cytrusowy hubi jaja sobie robisz? czy masz problem z zrozumieniem tego co napisałem?. Nie życzę sobie takiego pisania w moim kierunku, będę interweniował u Modów lub Admina o utemperowanie twoich idiotycznych wpisów jeśli sam się nie ogarniesz. :!:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

cytrusowy hubi pisze:jaaa... to chyba jakiś wyjątek że czarodziej nie wie co zrobić ;:111 on zna odp na wszystko.Nie kłam czarodzieju!!!
cytrusowy hubi pisze:A od razu to najlepiej nie zakładać żaluzji nie :twisted:

Przywołuję Cię do porządku cytrusowy hubi .
Mam nadzieje,że wiesz co robisz i jakie mogą być konsekwencje Twojego zachowania na forum.
Jeśli nie masz nic konkretnego do powiedzenia nie zabieraj głosu i nie obrażaj ludzi.
Ostrzegam .
KaRo

Blixten
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 kwie 2012, o 19:50

Post »

Witam serdecznie,

To mój debiut na tym forum - mam świra na punkcie kwiatów, zieleni. W każdym kącie stoi jakiś kwiat, staram się robić wszystko z głową... jednak nie zawsze uda mi się prawidłowo odczytać potrzeby moich kwiatów - dlatego proszę o poradę w kwestii pielęgnacji/podlewania Howei Forsteriany:
Czy korzystne jest dla tej palmy umieszczenie jej w doniczce z systemem samonawadniającym(coubi), gdzie będzie miała stale mokrą/wilgotną ziemię ?

Czy powinienem dolewać cały czas wody powyżej poziomu minimalnego, czy raczej dać jej trochę "odpocząć" i pozwolić aby ziemia trochę przeschła ?

Z góry dziękuję za dobre rady :D
Blixten
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 kwie 2012, o 19:50

Post »

Gdybym miał czekać na rady, to dawno już padłyby moje rośliny. ;:29
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Nooo,nie mów,że spokojnie czekałeś... :;230 Nie wierzę...
Ta jedna palma też zaakceptowała Twoją troskę?

Forum jest ogromne i trzeba pilotować swoje posty,przypominać je,odświeżać wątki a nie zostawiać ich na pastwę losu. ;:222
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”