Rozsada - temperatury, doświetlanie, ziemia do wysiewu
Rozsada - temperatury, doświetlanie, ziemia do wysiewu
Oto tabela temperatur, która może być pomocna przy produkcji rozsady :
Myślę, że nie zawadzi ją sobie wkleić na pulpit.
W uprawie parapetowej o tej porze roku raczej stosować zakres temperatur dla dnia pochmurnego. Niech każdy oceni czy jest w stanie zagwarantować zbliżone warunki swojej rozsadzie.
Pozdrawiam
Myślę, że nie zawadzi ją sobie wkleić na pulpit.
W uprawie parapetowej o tej porze roku raczej stosować zakres temperatur dla dnia pochmurnego. Niech każdy oceni czy jest w stanie zagwarantować zbliżone warunki swojej rozsadzie.
Pozdrawiam
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
Coś mi się telepie po głowie , nie wiem czy wiadomość z książki czy Działkowca, że sałata dobrze wschodzi w temperaturze poniżej 15 st.C, w wyższej ma kłopoty .
Pozdrowienia, Jola
Pozdrowienia, Jola
Temperatura kiełkowania sałaty zależy ,czy jest wczesna, czy letnia. Przecież są odmiany do uprawy letniej, które kiełkują w wyższych temperaturach. A nawet rosną i są smaczne. Pozdrawiam, Bożenka.
Pozdrawiam , Bożenka.
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
A co z odmianami sałat przeznaczonymi do pędzenia? Spotkałam się właśnie z odmianą safir z hobby garden w sklepie, przeznaczona do uprawy szklarniowej i pod folią. Czy taka odmiana poradziła by sobie wczesną wiosną pod takim niskim tunelu, przykrytym dodatkowo agrowłókniną?
Ania
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo wysokie te temperatury wymagane po wysianiu, trudne do osiągnięcia w warunkach domowych
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Helios pisze:Bardzo wysokie te temperatury wymagane po wysianiu, trudne do osiągnięcia w warunkach domowych
Ja radzę sobie z tym fantem tak, że stawiam kuwety z wysianymi nasionami na kaloryferze. Temperaturę ustawiam zaworem na kaloryferze. Kuweta znajduje się oczywiście w woreczku foliowym, by utrzymać wilgotność ziemi . Stosuje to tylko do nasion pomidorów i papryki . Nasiona po 2-3 dniach codziennie trzeba kontrolować. Jak tylko pokażą się oznaki kiełkowania stawiam kuwetę na parapecie nie zdejmując w pierwszym dniu folii. Folię ściągam następnego dnia wieczorem. Kuwety z siewkami należy ustawiać na parapecie pod kątem do światła podkładając cokolwiek pod jeden bok. Światło powinno padać możliwie prostopadle na roślinki. Nie wybiegają wtedy za bardzo.
Pozdrawiam
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Ja mam kaloryfery tuż pod parapetami, tylko dłoń mogę wsunąć, więc wykorzystuję cieplutką łazienkę (25*C). Pomidory do momentu wzejścia nie potrzebują światła więc lądują na szafkach w łazience. Po 3 dniach codziennie do nich zaglądam, gdy wystawią zielone łebki, przenoszę na parapet i ściągam folię.
Pozdrawiam! Gienia.
Ja wysiewam w domu po raz pierwszy i mam nadzieje że się uda
Czy ktoś z Was doświetlał folią aluminiową? Chce ją ustawic na szklarence która stoi pod oknem tak żeby odbijała słoneczko ale myślę czy ma to sens
Czy ktoś z Was doświetlał folią aluminiową? Chce ją ustawic na szklarence która stoi pod oknem tak żeby odbijała słoneczko ale myślę czy ma to sens
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
Moim zdaniem ma to sens. Ja tak robię. Nawet zwykła biała kartka doświetli, więc tym bardziej folia odblaskowa. A może ktoś ma luxometr i sprawdzi co jest skuteczniejsze: folia aluminiowa, papier matowy (zwykły do xero) czy papier świecący(tył od wielkoformatowego kalendarza).
Przed chwilą znalazłam informacje w swoim wątku o wysiewaniu pomidorów w roku ubiegłym.
Siałam je 10 marca. Na uprawę w szklarni było ok, na sadzenie do gruntu u mnie za wcześnie (proszę zauważyć, gdzie ja mieszkam).
Ja spokojnie poczekam z sianiem, żeby jak najkrócej bujać się później z wahadłowym wynoszeniem dużych doniczek na balkon i na parapety. Na szczęście balkon mam duży i słoneczny.
A propos parapety... po nocy zalega na nich lód, czy to są warunki do kiełkowania pomidorów?
Zalecam cierpliwość!!!
Siałam je 10 marca. Na uprawę w szklarni było ok, na sadzenie do gruntu u mnie za wcześnie (proszę zauważyć, gdzie ja mieszkam).
Ja spokojnie poczekam z sianiem, żeby jak najkrócej bujać się później z wahadłowym wynoszeniem dużych doniczek na balkon i na parapety. Na szczęście balkon mam duży i słoneczny.
A propos parapety... po nocy zalega na nich lód, czy to są warunki do kiełkowania pomidorów?
Zalecam cierpliwość!!!
Też dobre. Można również kuwety umieścić np w kuchni wysoko na meblach, na przykład, bo tam też jest cieplej.gienia1230 pisze:więc wykorzystuję cieplutką łazienkę (25*C).
Jak pamiętam , były tu głosy, że to pomaga . Ale na równi ze światłem ważna jest temperatura.tygi11 pisze:Czy ktoś z Was doświetlał folią aluminiową?
Lepiej, gdy jest niższa, niż by miała być za wysoka. Oczywiście mówię o temperaturze po wykiełkowaniu
Pozdrawiam
U mnie pokój raczej z tych chłodniejszych ale dośc jasnych tyle że troszke się pospieszyłam z wysiewem niektórych sadzonek i dlatego pytałam o to doświetlanie. Bynajmniej juz zrobione i powiem szczerze że widac na oko że jest jakby jaśniej Mam nadzieje że nie będą wybiegały Dzięki tej folii aluminiowej
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zmierzyłam, folia aluminiowa odbija 2 razy więcej światła niż kartka (dzień pochmurny).11krzych pisze:Nawet zwykła biała kartka doświetli, więc tym bardziej folia odblaskowa. A może ktoś ma luxometr i sprawdzi co jest skuteczniejsze: folia aluminiowa, papier matowy (zwykły do xero) czy papier świecący(tył od wielkoformatowego kalendarza).
Folia musi być idealnie gładka, jak jest pognieciona odbija tyle samo światła co kartka.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata