Towarzystwo dla róż
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Towarzystwo dla róż
Aniu - zobaczyłam u ciebie ostróżki z różami.
Podoba mi się to zestawienie ale się zastanawiam czy wzajemnie sobie nie przeszkadzają.
Mam na myśli głównie czarną plamistość ( trudno dojrzeć pierwsze objawy i dłużej obsychają po deszczu ).
Czy coś takiego zauważyłaś u siebie, czy też niepotrzebnie się obawiam?
Podoba mi się to zestawienie ale się zastanawiam czy wzajemnie sobie nie przeszkadzają.
Mam na myśli głównie czarną plamistość ( trudno dojrzeć pierwsze objawy i dłużej obsychają po deszczu ).
Czy coś takiego zauważyłaś u siebie, czy też niepotrzebnie się obawiam?
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na dodatek ostróżki i czasem przetacznik szybko łapią mączniaka.
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ani to, ani to nie łapie mi mączniaka na razie a róże też nie radzą sobie w tych połączeniach gorzej niż inne.
Nie zauważyłam, żeby rosły gorzej czy bardziej chorowały.
Z mączniakiem miałam kłopot tylko przy przegorzanie, już go wyeksmitowałam gdzie indziej.
Nie zauważyłam, żeby rosły gorzej czy bardziej chorowały.
Z mączniakiem miałam kłopot tylko przy przegorzanie, już go wyeksmitowałam gdzie indziej.
U stóp bodziszek, w tle powojniki: Bagatelle i Błękitny Anioł, po prawej w głębi granatowa ostróżka z serii Pacyfik. Różyczka niestety nie oskubana z przekwitłych kwiatostanów ,ale i tak w ogrodzie bywa. Nie zawsze jest na tip top, a raczej nie często tak jest.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
A co to za róża? Wolę spytać dla pewności bo czegoś podobnego poszukuję!
To "Cottage Rose " kupiona u P.Choduna wiosną 2010r. Bardzo szybko rośnie, nie przemarzła mi ...zobaczymy jak w tym roku. Kwitnie jak widać. Pachnie !!!! Polecam.
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- Ewelina7
- 200p
- Od: 28 mar 2012, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam wszystkich forumowiczów.
Chałabym się przedstawić, jestem tutaj nowa, choć od kilku tygodni pilnie śledzę forum i bardzo dużo się od was uczę. Dodam, że jest to czysta przyjemność...
Oczywiście, jestem absolutnie uzależniona od róż; mam młody, dwuletni ogród, który właśnie zaczynam kształtować. Mam do was, doświadczonych właścicieli cudnych ogrodów, pytanie - jakie powojniki mogę posadzić jako towarzystwo dla moich angielek - konkretnie Crown Princess Margareta i Summer Song, posadzonych ubiegłej jesieni?
Mam takie dwa miejsca w ogrodzie - rośnie sobie jabłonka, obok jabłonki metrowa lampa odrodowa i posadzone obok róże (wieczorem postaram się wstawić zdjęcia). Teraz chciałbym to spiąć jakimiś ładnymi powojnikami. I ile do Margarety jeszcze bylabym w stanie coś dobrać - na pewno jakieś głębokie fiolety, to do Summer Song brakuje mi koncepcji kolorystycznej. Myślę o powojnikach raczej niewielkich, takich do 2 metrów, żeby mi nie zagłuszyły całości. I oczywiście takich, z którymi pradzi sobie początkujący:) Dodam jeszcze, że miejsca, gdzie rosną róże są bardzo sloneczne.
Będę bardzo wdzięczna za wszystkie sugestie, pozdrawiam wiosennie!
Chałabym się przedstawić, jestem tutaj nowa, choć od kilku tygodni pilnie śledzę forum i bardzo dużo się od was uczę. Dodam, że jest to czysta przyjemność...
Oczywiście, jestem absolutnie uzależniona od róż; mam młody, dwuletni ogród, który właśnie zaczynam kształtować. Mam do was, doświadczonych właścicieli cudnych ogrodów, pytanie - jakie powojniki mogę posadzić jako towarzystwo dla moich angielek - konkretnie Crown Princess Margareta i Summer Song, posadzonych ubiegłej jesieni?
Mam takie dwa miejsca w ogrodzie - rośnie sobie jabłonka, obok jabłonki metrowa lampa odrodowa i posadzone obok róże (wieczorem postaram się wstawić zdjęcia). Teraz chciałbym to spiąć jakimiś ładnymi powojnikami. I ile do Margarety jeszcze bylabym w stanie coś dobrać - na pewno jakieś głębokie fiolety, to do Summer Song brakuje mi koncepcji kolorystycznej. Myślę o powojnikach raczej niewielkich, takich do 2 metrów, żeby mi nie zagłuszyły całości. I oczywiście takich, z którymi pradzi sobie początkujący:) Dodam jeszcze, że miejsca, gdzie rosną róże są bardzo sloneczne.
Będę bardzo wdzięczna za wszystkie sugestie, pozdrawiam wiosennie!
Ewelina
Mój mały ogród...
Mój mały ogród...