Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
Re: Bazylia w mieszkaniu na własny użytek - wskazówki.
Marketowska czy własnego chowu, żadna na nadmiar wody nie narzeka Ja stosuję z powodzeniem taką metodę, że doniczki stoją w pojemniku i nalewam 1 cm wody, roślina pije ile chce i zawsze wygląda ładnie Po wypiciu wody, dzień lub 2 przerwy i znów nalewam wodę.
Ta przed przymrozkami została przesadzona z gruntu w doniczki i trafiła na parapet, ponad 3 miesiące była użyteczna, i do tej pory by była gdyby nie brak miejsca na parapecie
Ta przed przymrozkami została przesadzona z gruntu w doniczki i trafiła na parapet, ponad 3 miesiące była użyteczna, i do tej pory by była gdyby nie brak miejsca na parapecie
- krzysiek74
- 50p
- Od: 22 kwie 2009, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bazylia - wysiew nasion
Edyto parapet od strony południowej może?Pytam bo jak na 2 tygodnie to juz nieźle to wygląda
Zastanawiam się czy teraz posadzić w doniczce na parapecie w kuchni czy poczekać te kilka tygodni i do gruntu od razu na działeczce?Kupiłem nasiona i zastanawiam się aby w domu i na działce spróbować zobaczyć gdzie lepiej mi jako laikowi pójdzie
Zastanawiam się czy teraz posadzić w doniczce na parapecie w kuchni czy poczekać te kilka tygodni i do gruntu od razu na działeczce?Kupiłem nasiona i zastanawiam się aby w domu i na działce spróbować zobaczyć gdzie lepiej mi jako laikowi pójdzie
Forza Viola per sempre!
-
- 100p
- Od: 29 sty 2012, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krzysiek jeśli masz dużo słońca to spróbuj ja wysiałem była mała a teraz ma ze 4 cm .
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Krzysiek parapet południowo - wschodni ale wcześniej była na wschodnim
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jak to jest z odmianami bazylii - czy różnią się wymaganiami? Bo w siewie domowym/balkonowym od kilku lat wychodzi mi w zasadzie tylko ta klasyczna. Wszystkie formy bardziej udziwnione, jak czerwona czy cytrynowa, z trudem kiełkują, a potem sadzonki też marne. Wystawę mam południową, w domu, a potem na balkonie bardzo ciepło, a mimo to nie bardzo im się wiedzie...w sumie najlepsze roślinki mam z sadzonek kupowanych w marketach spożywczych, ale wolałabym z uprawy własnej jednak
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
survivor26 no widzisz u mnie odwrotnie , najlepszą bazylie mam swoją. W zeszłym, roku wysiałam do kuwet po dwa nasionka i lipa była mizerna, ale posadzona w większym skupisku rosła pięknie . Miałam trzy kępki dorodne i okazałe , dwie w ogródku i jedną w domu. Jedną z ogródka przeniosłam jesienią do domu i miałam ją do grudnia. Bazylia z marketu jest sztucznie pędzona i u mnie wytrzymuje góra tydzień.Co do czerwonej to pierwszy raz mam i eksperymentuje , jak na razie rosną równo
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
No nie nie wyobrażam sobie wysadzenia bazylii do gruntu przed połową majaZastanawiam się czy teraz posadzić w doniczce na parapecie w kuchni czy poczekać te kilka tygodni i do gruntu od razu na działeczce?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 100p
Ile liści powinna mieć Bazylia do pikowania ?
POZDRAWIAM KONRAD
POZDRAWIAM KONRAD
- survivor26
Ja bym poczekała co najmniej do 2 par liści wlaściwych, chyba, że wzeszła Ci bardzo gęsto, to wtedy przy jednej parze można się porywac. Ja generalnie wolę pikować później niż wcześniej, bo ryzyko zniszczenia delikatnych siewek mniejsze.
-
- 100p
Dzięki poczekam do 2 pary liść właściwych .
-
- 100p
-
- 100p
- survivor26
Wygląda, że przeżyła pikowanie, więc nie widzę powodów, żeby miała dalej nie rosnąć