Mieczyki (Gladiolus) - kiedy sadzić?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Według książki - Mieczyki sadzimy do gruntu w końcu kwietnia na początku maja.
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

ja też znam tą szkołe koniec kwietnia (w dobrych warunkach po połowie) mieczyk szybko wyłazi spod ziemi po posadzeniu
jeśli trafi sie przymrozek przemarznie a co za tym idzie nie bedzie kwitnął
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ok.Dzięki.Poczekam jeszcze;) a konkretnie cebule poczekaja:).
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oj !jaka szkoda...wtedy upadnie lansowana na naszym forum cudowna teoria o kwitnącej forsycji.... ale z całą pewnością nie stracisz swoich cebul. :D
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

KaRo pisze:Oj !jaka szkoda...wtedy upadnie lansowana na naszym forum cudowna teoria o kwitnącej forsycji.... ale z całą pewnością nie stracisz swoich cebul. :D
Lansowana teoria dotyczy ogólnie pojętych prac ogrodowych. (był emotikon na końcu linijki)

Natomiast odnośnie mieczyków widzę, że muszę zacytować fragment z podanego linka:
"Pora sadzenia

Zależy od warunków pogodowych w danym roku. Wczesna i ciepła wiosna pozwala na sadzenie (w gruncie) zwykle po 10 kwietnia i kończy się po pierwszej dekadzie maja. Gleba musi być obeschnięta i mieć temperaturę na głębokości 10-15 cm co najmniej 10ºC. Bulwy posadzone w zimną, a co gorsze w wilgotną ziemię są bardziej narażone na choroby, gniją i ... wcale nie wschodzą wcześniej. Zbyt późne sadzenie grozi zakażeniem wschodzących delikatnych jeszcze i miękkich roślin chorobami wirusowymi przenoszonymi przez mnożące się masowo mszyce."
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po 10 kwietnia to można sadzić do zimnych inspektów na podpędzenie wcześniejsze lub do tuneli, przy uprawie gruntowej to jednak wstrzymałabym się i poczekała. Przecież mogą być jeszcze przymrozki, a mieczyk jest kwiatem ciepłolubnym.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też uważam,że lepiej trochę poczekać z tym wysadzaniem do gruntu bulw mieczyków-przynajmniej do połowy kwietnia -zmniejszymy wówczas ryzyko porażenia bulw przez różme patogeny glebowe,wszak w niekorzystnych warunkach o wiele szybciej dochodzi do infekcji

pozdrawiam Danuta
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

A ja już je posadziłam, gdyż na opakowaniu widniała informacja, że sadzi się je od marca :?
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kari pisze:A ja już je posadziłam, gdyż na opakowaniu widniała informacja, że sadzi się je od marca :?
A to mimo wszystko ciekawostka. ;)
A może to jakiś inny mieczyk?
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieczyki należą do grupy roślin zimujących w pomieszczeniach - np. dalie, canny, frezje. Co do terminu to jestem ciekawa co to była za firma, Kari - zakryj mieczyki agrowłókniną jak będą zapowiadać przymrozki, może kwiaty sobie poradzą.
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

Wykopałam stare opakowanie i jeszcze bardziej sama siebie zaskoczyłam, bo znalazłam na nim informację, że... właściwie już w lutym można było sadzić... :shock: Te mieczyki to odmiana 'Wine and Rose':

Obrazek Obrazek

PS. Agrowłókninę trzymam w pogotowiu, zakryję roślinki, bo już zaczynają wychodzić spod ziemi.
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kari pisze:Wykopałam stare opakowanie i jeszcze bardziej sama siebie zaskoczyłam, bo znalazłam na nim informację, że... właściwie już w lutym można było sadzić... :shock: Te mieczyki to odmiana 'Wine and Rose':
To po prostu nie jest opakowanie na naszą strefę klimatyczną.
:)
acidantera
100p
100p
Od: 14 kwie 2008, o 21:14

Post »

A ja chcę kupić mieczyki i nie wiem gdzie ... bo u nas jest bardzo mało a są przecież różne takie śliczne .... i skąd je brać??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”