Krzyżowanie liliowców,lilii

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z mojego doświadczenia przy zapylaniu liliowców wynika jedno, że wczesno ranne zapylanie nie udaje się zazwyczaj, bo pyłek jest zbyt wilgotny, albo na znamieniu słupka jest zbyt wilgotno. Z doświadczeń innych w tej kwestii wynika, że powinno się to robić od godz. 10-12, ale nie później, bo czas dotarcia pyłka do zalążni wynosi kilka godzin i musi on tam dotrzeć przed przekwitaniem kwiatu, czyli minimum 7-8 godz.
Drugi problem - uważać co się ze soba zapyla. Krzyżowanie diploidów z tetraploidami raczej się nigdy nie udaje. Musi być diploid z diploidem, a tetraploid z tetraploidem. Czasem roślina jest tróploidalna i te w ogóle nie dają potomstwa.
Następna sprawa- okres zapylania zależy od okresu dojrzewania nasion w nasienniku- 3-4 miesiące. Praktycznie pora zbioru i wysiewu nasion to wrzesień-październik. Łatwo wyliczyć do kiedy opłaca się zapylac rośliny. Potem nasiona już nie dojrzeją i jest to zabieg bezcelowy.
Każdego zapylonego kwiatka należy oznaczyć, czy to nicią w określonym kolorze, czy barwnym drucikiem, czy kolorową plakietką. Wszystko to trzeba zapisać w notatniku specjalnie przeznaczonym do tego celu- wraz z nazwą Ojca- czyli dawcy pyłku i Matki- czyli rośliny zapylonej.

Brak zawiązanych nasion świadczy o tym, że zapylenie nie powiodło się. No cóż to po prostu narmalka, nie ma się czym przejmować, tylko trzeba proces powtórzyć.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

No dobrze, tylko powiedzcie mi proszę jak ja mam odróżnić diploida od tetraploida ?
Mam liliowce już dawno i niestety ani nie znam nazwy, a cóż dopiero czy to diploid czy inny.
Co robić ?
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Re: Etykietki

Post »

mirzan pisze:
Dziękuję, wynalazki to moja specjalność. A może chcesz pomysł na grzanie
tanie niesłychanie?Inspektu.
chętnie jeśli to nie jest ogrzewanie obornikiem-to już "przerabiałam"
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Gabriela pisze:No dobrze, tylko powiedzcie mi proszę jak ja mam odróżnić diploida od tetraploida ?
Mam liliowce już dawno i niestety ani nie znam nazwy, a cóż dopiero czy to diploid czy inny.
Co robić ?
Tak na oko stuprocentowo nie da sie odróżnić bo różnice są na poziomie genetycznym ale bardzo uogólniając to diploidy mają bardziej wiotkie, trawiaste liście liście. Ich płatki są cieńsze. Mocne liście. grube płatki to z kolei cechy tetraploida.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, będę się bacznie przyglądać i .... eksperymentować :wink:
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabriela pisze:No dobrze, tylko powiedzcie mi proszę jak ja mam odróżnić diploida od tetraploida ?
Co robić ?

Mają jeszcze inne dość widoczne cechy- najczęściej diploidy są to rośliny o dość wąskich petalach(płatkach wewnętrznych kwiatka) i o długim cienkim słupku. Tetraploidy mają dość masywne liście i łodygi, bardziej mięsiste płatki kwiatów i krótsze, grubsze słupki.
Najważniejsze przy krzyżowaniu, to ustalenie nazw odmian i wtedy w sieci łatwo jest znaleźć opis danej odmiany, a tam już jest zawarta informacja czy to diploid, czy tetraploid.
Przy krzyżowaniu dla zabawy, bez znajomości nazw i podstawowych informacji o posiadanych egzemplarzach, zapylamy na intuicję i wtedy albo się uda, albo nie. To dopiero jest adrenalinka.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Etykietki

Post »

MariaTeresa pisze:
mirzan pisze:
Dziękuję, wynalazki to moja specjalność. A może chcesz pomysł na grzanie
tanie niesłychanie?Inspektu.
chętnie jeśli to nie jest ogrzewanie obornikiem-to już "przerabiałam"
Grzeję inspekt kablem swietlnym, dekoracyjnym.6 metrów za ok 30 zł, lekko grzeje,
w inspekcie ciepło, prądu pobiera jak żarówka 40 wat. Obrazek
mirzan
---

Liliowce

Post »

Każdego zapylonego kwiatka należy oznaczyć, czy to nicią w określonym kolorze, czy barwnym drucikiem, czy kolorową plakietką.

Żadnych nitek czy drucików. Ma być na szypułce numer krzyżówki, a w zeszycie
pod tym numerem rodzice-najpierw matka,po niej ojciec.
Na druciku moze być plakietka z numerem krzyżówki.

Co robić ?

Kupić nowe ładne odmiany. Takie z oczkiem,z brzegami płatków falowanymi, pełne.
Stare możesz zapylać, ale otrzymasz potomstwo starego typu,czyli bezwartościowe.
Co zrobisz jak wyjdzie ze sto siewek mało ciekawych.Szkoda czasu , rób od razu
ładne roślinki.
Kupując pięć odmian, otrzymujesz 10 kombinacji, a przy takiej ilości nie ma znaczenia,
jak któraś krzyżówka nie uda się.Odpadnie problem sprawdzania który jest tetra
a który diploidem, któreś muszą dobrać sie w pary.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Liliowce

Post »

Moje liliowce mają ok. 6 lat, więc nie są takie stare.
Są to liliowce kupowane bezpośrednio od hodowcy z Rybnika i myślę że są to nowsze odmiany.
Mam pełne, z oczkiem w środku i takie dość masywne. Jak będą kwitły zrobię zdjęcia i może da się je zidentyfikować.
Teraz dokupiłam jeszcze 4 - te już mam opisane.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak trzymaj Gabi, zapylanie to świetna zabawa, tylko potem jest problem gdy nam nasionka obrodzą, gdzie to wszystko posiać, bo szkoda każdego jednego zmarnować- może to akurat ten najciekawszy.
Czekamy też na fotki Twoich liliowców. Do lata już niedługo.
howlit
200p
200p
Od: 14 lis 2009, o 18:05

Post »

Pytanie do Mirzana. Z krzyżowania lilii martagon z lilią hansona powstają tzw. marhany. Czy można krzyżowac odwrotnie tj. lilia Hansona jako forma rodzicielska? Howlit
mirzan
---

Re: Krzyżowanie lilii

Post »

Można,ale nie zawsze krzyżówki udają się.Często krzyżowane lilie nie zawiązują nasion,albo nasiona są bezpłodne.Albo nasiona ładne,dojrzałe,a wszystkie rośliny wychodzą takie jak matka.
howlit
200p
200p
Od: 14 lis 2009, o 18:05

Re: Krzyżowanie lilii

Post »

Mirku! jeszcze jedno pytanie. Z jakimi gatunkami mogę krzyżowac lilię Parryi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”