Siew, rosada,pikowanie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
treborx
200p
200p
Od: 25 lip 2011, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.

Post »

A ile wynosi te "nieco głębiej"? Zamierzam pierwszy raz siać pomidora i w ogóle nie wiem na jaką głębokość się go sieje. Ile polecasz cm?
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miarką jest dla mnie mój palec, wciskam tak ok. 2cm. Ale nie mam kubeczka wypełnionego w całości ziemią, zaledwie do połowy, potem, gdy siewka jest wyższa niż szczyt kubka dosypuję ziemię do samej góry, aż po liścienie.
treborx
200p
200p
Od: 25 lip 2011, o 15:35

Post »

Super :) Jutro jadę po ziemię i zaczynam siać. Dzięki za info :)
Oczywiście posieję też pomidorki w normalnym terminie. Potem zobaczę, które lepsze :)
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja w tym roku będę siać pomidory po 18 marca, głównie dlatego, że wcześniej nie mogę (gruntowe). Kupiłam bardzo sprytne szklarenki-kuwety o szerokości parapetu, zatem nie grozi mi już obalenie kuwety z siewkami, koty tez będą mniej łapy wtykać, mam tylko dylemat co posiać, bo dokupiłam trzy odmiany i nie wiem z czego zrezygnować. A tak w ogóle to tylko pomidory w tym roku, reszta mnie jakoś nie kręci, a pomiksy były bardzo wdzięczne i owocowały;) Znalazłam też stronę zapaleńców z całym działem poświęconym odmianom dla chłodniejszego klimatu, ale nie wiem czy mogę wstawić link...
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
babcia360
50p
50p
Od: 26 sty 2011, o 19:50

Post »

Myslę,że zgorzel atakuje,kiedy podloże jest mokre i zimne
.Ale to tylko obserwacje.Czytałam kiedyś,że aby drzewo zmusić do wydania owoców(czasami uprą się i nie kwitną przez kilka lat)należy lekko okaleczyć im korę.Czują zagrożenie..i wydają owoce,aby zachować gatunek.Może ta teoria wyjaśnia wcześniejsze owocowanie pomidorów?W minionym roku wysadziłam w połowie złamanego pomidora.Rzeczywiście jako pierwszy wydał owoce-byłam zaskoczona.
Powodzenia w doświadczeniach babcia 360
babcia360
50p
50p
Od: 26 sty 2011, o 19:50

Post »

Podobnie rozmawiam,ale bez siekiery.....przypominam o zdejmowaniu nasionek ze wschodzących pomidorów-tak radziła w ubiegłym roku Kozula.Mniej wybiegają.
konrad008d
100p
100p
Od: 29 sty 2012, o 19:26

Post »

Czy ktoś wie na temat tej odmiany pomidora Ola Polka . Pierwszy raz będę ją miał i bym prośł o informację o tej odmianie .
Z góry dziękuję !
POZDRAWIAM KONRAD
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Loginal..
Czy ten Twój sposób z "wilka" sprawdza się na koktajlowych pomidorach..??
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19

Post »

Mój sposób testowałem na kilku odmianach, ale nie stosowałem dla samokończących. Były to 4 odmiany - Japanese Black, Black Plum, Black Zebra i jakiś malinowy. Ale rok 2011 był moim pierwszym sezonem pomidorowym. Z pewnością w tym sezonie, 2012 powtórzę sprawdzone, przetestowane eksperymenty - czyli ukorzenianie i nawożenie wodorostami, ale kusi mnie wykonanie kilku nowych testów.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

W tamtym roku miałam megagrony w folii.Obrywałam wilki.Ale na 1 krzaku wyrósł taki duży.Szkoda było go wyrzucić.Wsadziłam do gruntu.Pięknie rozrósł się i miał owoce.Tylko,że w sierpniu już nie pryskałam żadnym środkiem to zaczął chorować.Oprócz megagrona powsadzałam inne np.żółte gruszeczki i kilka zwykłych.Wszystkie ładnie się przyjęły i rozrosły.Ale ponieważ nie były pryskane pomału zaczęły chorować.
pawelkrzes
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2009, o 18:10

Post »

Mam pytanko?
Każdego roku siałem pomidory na parapecie na oknie i wszystko było ok. Teraz jak wymieniłem okna na plastiki już to takie proste nie jest pomidory wschodzą wypuszczają pierwsze listki i później zaczynają upadać łodyga jak by się robiła brązowa próbowałem już i różnych gatunków i ziemię też różną i zawsze to samo.Od 3 lat nic nie mogę wyhodować:(.
Czy to może być spowodowane przez te okna?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Okna plastykowe są za bardzo szczelne, pomidory mają duże zawilgocenie i w chwili wietrzenia otrzymują szok, bo na pewno wietrzysz mieszkanie. Rada, otwieraj okna tam gdzie nie ma sadzonek lub na ten czas przenieść wgłąb pokoju.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Man plastikowe okna ,nie przeszkadza mi to w robieniu rozsad.Udają się i rozsady pomidorów,papryk i dyń. Myślę ,ze to nie ma żadnego znaczenia
Asia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”