Siew, rosada,pikowanie cz.1
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.
A ile wynosi te "nieco głębiej"? Zamierzam pierwszy raz siać pomidora i w ogóle nie wiem na jaką głębokość się go sieje. Ile polecasz cm?
Miarką jest dla mnie mój palec, wciskam tak ok. 2cm. Ale nie mam kubeczka wypełnionego w całości ziemią, zaledwie do połowy, potem, gdy siewka jest wyższa niż szczyt kubka dosypuję ziemię do samej góry, aż po liścienie.
Super Jutro jadę po ziemię i zaczynam siać. Dzięki za info
Oczywiście posieję też pomidorki w normalnym terminie. Potem zobaczę, które lepsze
Oczywiście posieję też pomidorki w normalnym terminie. Potem zobaczę, które lepsze
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w tym roku będę siać pomidory po 18 marca, głównie dlatego, że wcześniej nie mogę (gruntowe). Kupiłam bardzo sprytne szklarenki-kuwety o szerokości parapetu, zatem nie grozi mi już obalenie kuwety z siewkami, koty tez będą mniej łapy wtykać, mam tylko dylemat co posiać, bo dokupiłam trzy odmiany i nie wiem z czego zrezygnować. A tak w ogóle to tylko pomidory w tym roku, reszta mnie jakoś nie kręci, a pomiksy były bardzo wdzięczne i owocowały;) Znalazłam też stronę zapaleńców z całym działem poświęconym odmianom dla chłodniejszego klimatu, ale nie wiem czy mogę wstawić link...
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
-
- 50p
- Od: 26 sty 2011, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Myslę,że zgorzel atakuje,kiedy podloże jest mokre i zimne
.Ale to tylko obserwacje.Czytałam kiedyś,że aby drzewo zmusić do wydania owoców(czasami uprą się i nie kwitną przez kilka lat)należy lekko okaleczyć im korę.Czują zagrożenie..i wydają owoce,aby zachować gatunek.Może ta teoria wyjaśnia wcześniejsze owocowanie pomidorów?W minionym roku wysadziłam w połowie złamanego pomidora.Rzeczywiście jako pierwszy wydał owoce-byłam zaskoczona.
Powodzenia w doświadczeniach babcia 360
.Ale to tylko obserwacje.Czytałam kiedyś,że aby drzewo zmusić do wydania owoców(czasami uprą się i nie kwitną przez kilka lat)należy lekko okaleczyć im korę.Czują zagrożenie..i wydają owoce,aby zachować gatunek.Może ta teoria wyjaśnia wcześniejsze owocowanie pomidorów?W minionym roku wysadziłam w połowie złamanego pomidora.Rzeczywiście jako pierwszy wydał owoce-byłam zaskoczona.
Powodzenia w doświadczeniach babcia 360
-
- 50p
- Od: 26 sty 2011, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podobnie rozmawiam,ale bez siekiery.....przypominam o zdejmowaniu nasionek ze wschodzących pomidorów-tak radziła w ubiegłym roku Kozula.Mniej wybiegają.
-
- 100p
- Od: 29 sty 2012, o 19:26
Czy ktoś wie na temat tej odmiany pomidora Ola Polka . Pierwszy raz będę ją miał i bym prośł o informację o tej odmianie .
Z góry dziękuję !
POZDRAWIAM KONRAD
Z góry dziękuję !
POZDRAWIAM KONRAD
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Loginal..
Czy ten Twój sposób z "wilka" sprawdza się na koktajlowych pomidorach..??
Czy ten Twój sposób z "wilka" sprawdza się na koktajlowych pomidorach..??
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Mój sposób testowałem na kilku odmianach, ale nie stosowałem dla samokończących. Były to 4 odmiany - Japanese Black, Black Plum, Black Zebra i jakiś malinowy. Ale rok 2011 był moim pierwszym sezonem pomidorowym. Z pewnością w tym sezonie, 2012 powtórzę sprawdzone, przetestowane eksperymenty - czyli ukorzenianie i nawożenie wodorostami, ale kusi mnie wykonanie kilku nowych testów.
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W tamtym roku miałam megagrony w folii.Obrywałam wilki.Ale na 1 krzaku wyrósł taki duży.Szkoda było go wyrzucić.Wsadziłam do gruntu.Pięknie rozrósł się i miał owoce.Tylko,że w sierpniu już nie pryskałam żadnym środkiem to zaczął chorować.Oprócz megagrona powsadzałam inne np.żółte gruszeczki i kilka zwykłych.Wszystkie ładnie się przyjęły i rozrosły.Ale ponieważ nie były pryskane pomału zaczęły chorować.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 mar 2009, o 18:10
Mam pytanko?
Każdego roku siałem pomidory na parapecie na oknie i wszystko było ok. Teraz jak wymieniłem okna na plastiki już to takie proste nie jest pomidory wschodzą wypuszczają pierwsze listki i później zaczynają upadać łodyga jak by się robiła brązowa próbowałem już i różnych gatunków i ziemię też różną i zawsze to samo.Od 3 lat nic nie mogę wyhodować:(.
Czy to może być spowodowane przez te okna?
Każdego roku siałem pomidory na parapecie na oknie i wszystko było ok. Teraz jak wymieniłem okna na plastiki już to takie proste nie jest pomidory wschodzą wypuszczają pierwsze listki i później zaczynają upadać łodyga jak by się robiła brązowa próbowałem już i różnych gatunków i ziemię też różną i zawsze to samo.Od 3 lat nic nie mogę wyhodować:(.
Czy to może być spowodowane przez te okna?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Okna plastykowe są za bardzo szczelne, pomidory mają duże zawilgocenie i w chwili wietrzenia otrzymują szok, bo na pewno wietrzysz mieszkanie. Rada, otwieraj okna tam gdzie nie ma sadzonek lub na ten czas przenieść wgłąb pokoju.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Man plastikowe okna ,nie przeszkadza mi to w robieniu rozsad.Udają się i rozsady pomidorów,papryk i dyń. Myślę ,ze to nie ma żadnego znaczenia
Asia
Asia