Miskanty
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Miskant - w pierwszym roku
Skoro rosła w doniczce, to wiadomo, że w pierwszym roku będzie niska.
W tym roku zobaczysz jak wybuja!
W tym roku zobaczysz jak wybuja!
- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miskanty to liczna grupa gatunków i odmian, ich wielkość też jest bardzo różna od ok 1m do 3m, nie nazwałbym wszystkich wielkoludami , poszukaj dokładniej w internecie np zacznij od tej strony http://www.ogrodytraw.eu/
Jak ma wąskie liście to będzie coś z odmian 1,50- 1,80, jak szersze to wyższy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Miskanty
Ponieważ Miskantów jest tak dużo to zgubiłam się w tej ilości i już sama sobie nie poradzę. Proszę o pomoc.
Poszukuję miskanta jednej odmiany w kilku kępkach żeby zasłonić kompostownik od południowej strony. Nie musi być najcudniejszy i nie musi zakwitać, ważne żeby stworzył wysoką i w miarę zwartą ścianę zasłaniając niezbyt atrakcyjny widok. Długość odcinka 2,5-2,7m i nie wiem ile ich kupić.
Poszukuję miskanta jednej odmiany w kilku kępkach żeby zasłonić kompostownik od południowej strony. Nie musi być najcudniejszy i nie musi zakwitać, ważne żeby stworzył wysoką i w miarę zwartą ścianę zasłaniając niezbyt atrakcyjny widok. Długość odcinka 2,5-2,7m i nie wiem ile ich kupić.
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
'Gracillimus' - dla szybkiego efektu co 0,5 m, najlepiej w 2 rzędach na przekładkę.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
-
Marto i Mariuszu dziękuję za propozycje.
Przyglądałam się tym co wymieniliście, one są raczej z tych średnich a ja wolałabym coś wyższego żeby też i od słońca trochę zasłoniły ten kompostownik.
Pomysł na przekładkę mi się podoba i wymyśliłam coś takiego żeby w tylnym rzędzie posadzić wyższe a w przednim niższe odmiany.
Przyglądałam się tym co wymieniliście, one są raczej z tych średnich a ja wolałabym coś wyższego żeby też i od słońca trochę zasłoniły ten kompostownik.
Pomysł na przekładkę mi się podoba i wymyśliłam coś takiego żeby w tylnym rzędzie posadzić wyższe a w przednim niższe odmiany.
Do zasłaniania kompostownika moim zdaniem miskant jako jedyny się nie nadaje, chyba, ze w kompozycji jeszcze z czymś.Wiosną późno rusza i zanim na dobre się rozkręci, to jest połowa lata.Wysoki jest Giganteus.Znacznie lepsze są krzewy np.pełnokwiatowy złotlin japoński, wcześnie rusza wiosną.
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Malepartus nie jest taki średni. Dawid też jest wysoki i bardzo szybko u mnie rośnie.
-
Seli złotlin rusza we wszystkie strony, nie tylko do góry na wiosnę. Mam takiego jednego 'gada' i rozlazł mi się już w promieniu dobrych kilka metrów. Nie mam ochoty wykopywać z kompostownika jego wszędobylskich rozłogów.
Walentyna właśnie Ty masz kilka miskantów i mówisz że David wcześnie rusza, nad nim się zastanawiałam.
Te mistanty chcę posadzić przed samym kompostownikiem a ze dwa - trzy metry przed tymi miskantami będzie rosła róża i może jeszcze coś obok niej i te mistanty będą stanowiły tło dla tej róży.
Walentyna właśnie Ty masz kilka miskantów i mówisz że David wcześnie rusza, nad nim się zastanawiałam.
Te mistanty chcę posadzić przed samym kompostownikiem a ze dwa - trzy metry przed tymi miskantami będzie rosła róża i może jeszcze coś obok niej i te mistanty będą stanowiły tło dla tej róży.
- Mariusz_S
- Kontakt:
'Malepartus' proponowany przez Martę to duża odmiana.edulkot pisze:Marto i Mariuszu dziękuję za propozycje.
Jak chcesz coś bardzo wysokiego to masz Miscanthus giganteus - 4m lub jego nizą o około 1m kolorową odmiane 'Jubilaris'.
'David' jest niższy od 'Malepartus'
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
-
Mariuszu a czy gigantus nie rozłazi się rozłogami, żeby mi nie wlazł do kompostu? Bo że chiński się nie rozłazi to wiem.
Ten Jubilaris podoba mi się. A jaki on szeroki rośnie i czy też trzeba go tak gęsto sadzić?
Ten Jubilaris podoba mi się. A jaki on szeroki rośnie i czy też trzeba go tak gęsto sadzić?
- Mariusz_S
- Kontakt:
Kępowy. Szeroki ale duże rośliny wolniej się rozkrzewiają bo i wydatek energetyczny na wydanie takiej łodygi jest duży. Posadź tak jak proponowałem przy Gracillimusie. Oczywiście jak posadzisz co 1,5 m to też się zewrze ale za 4-5 lat.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach