Pelargonia pachnąca,anginka,geranium i inne ( Pelargonium graveolens)
Anginka
witam. potrzebuje porady:) dostalam od babci kwiatek,ktory potocznie nazywa sie anginka,jest to chyba (poprawiam sie,geranium),jej liscie pachna cytrynowo.
problem w tym ze ma ona dwa metry wysokosci, z czego listki zaczynaja sie dopiero od polowy rosliny;/ wyglada to bardzo brzydko. moja babcia ma piekny krzak,ktory ma mase lisci,mozna powiedziec lisc przy lisciu,a ta od dolu nie chce ich wypuszczac,dlaczego??
kiedy bylaby odpowiednia pora na zrobienie sadzonki ?i w ogole jak ja zrobic?
problem w tym ze ma ona dwa metry wysokosci, z czego listki zaczynaja sie dopiero od polowy rosliny;/ wyglada to bardzo brzydko. moja babcia ma piekny krzak,ktory ma mase lisci,mozna powiedziec lisc przy lisciu,a ta od dolu nie chce ich wypuszczac,dlaczego??
kiedy bylaby odpowiednia pora na zrobienie sadzonki ?i w ogole jak ja zrobic?
Re: Geranium w doniczce
Witajcie! Jestem nowy w społeczności. W szklarni na działce wkopałem na wiosnę geranium właśnie! Urosła fantastycznie! I tu pytanie: wykopać i do domu,czy przetrwa zimę? bru...ek. Pozdrowienia dla Wszystkich!
Mam tylko kilka listków z łodyzkami. Czy z listków wyrośnie roślinka? Czy się ukorzenią? Jestem mało doświadczona w tym "fachu" stąd pytania
Geranium ukorzenia się jak chwast
Należy włożyć sadzonki (jakikolwiek kawałek łodyżki z liściem - ale nie sam liść z ogonkiem) do pojemnika z wodą. Po paru dniach są korzenie.
Geranium ukorzenia się jak chwast

A ja też mam w domu geranium.Jutro wstawię zdjęcie. 

Geranium- Anginka
Witam
Posiadam dość duży okaz Anginki, który nie mieści mi się już w oknie. Chciałabym z wierzchołków jej pędów uciąć nowe sadzonki- ale jak dotąd nigdy tego nie robiłam i wole się upewnić czy obcięcie powiedzmy 15-20 cm sadzonek nie odbije się niekorzystnie na roślinie macierzystej?

Posiadam dość duży okaz Anginki, który nie mieści mi się już w oknie. Chciałabym z wierzchołków jej pędów uciąć nowe sadzonki- ale jak dotąd nigdy tego nie robiłam i wole się upewnić czy obcięcie powiedzmy 15-20 cm sadzonek nie odbije się niekorzystnie na roślinie macierzystej?
- anik
- 1000p
- Od: 28 maja 2010, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Geranium- Anginka
Anginka jak sie ją przycina, to wtedy ładnie się zagęszcza. można w ten sposób mieć dość ładną kępkę tej roślinki. Więc jeśli chcesz ją przyciąć nic nie stoi na przeszkodzie. ja bym jednak poczekała z tym jednak bliżej wiosny. Szczepki mogą się nie ukorzenić. 

Re: Nieznane rośliny doniczkowe.(Geranium,Coleus)
Witam , mam pytanie gdzie mozna kupic ta cytrynkę ? , bardzo bym ja chciała a nigdzie nie ma w kwiaciarniach .Prosze o podpowwiedz. pozdrawiam
- agnus
- 10p - Początkujący
- Od: 12 wrz 2007, o 15:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam!
Odnóżkę cytrynki dostałam kiedyś od babci. Roślinę miałam przez kilka lat. Bardzo mocno rozrosła się, straciła ładny pokrój, więc wystawiłam ją na klatkę schodową. Niestety ktoś w końcu ją ukradł.
Nie potrafię powiedzieć, gdzie można kupić tę roślinę. Ona obecnie nie jest chyba zbyt popularna.
Odnóżkę cytrynki dostałam kiedyś od babci. Roślinę miałam przez kilka lat. Bardzo mocno rozrosła się, straciła ładny pokrój, więc wystawiłam ją na klatkę schodową. Niestety ktoś w końcu ją ukradł.
Nie potrafię powiedzieć, gdzie można kupić tę roślinę. Ona obecnie nie jest chyba zbyt popularna.
ANNA R.
"Gdyby tak można sfotografować nasze sny!"
- meandrzejew
- 500p
- Od: 28 sie 2011, o 08:27
Popieram Annę. Geranium ostatnio nie jest w modzie. A szkoda. Też poluję na ten rarytasik, ale jak na razie zostaje przejrzenie parapetów u znajomych/rodzinie, przejrzenie tego forum lub alll...gro. Innych możliwości nie znam.
Geranium lubi być co roku odmładzane. Zimą wyrasta w długi mało ciekawy łogigiel, ale, gdy się przytnie, ukorzeni, posadzi 3 szt. w doniczce, to nawet nieźle wygląda. Ja czasem trzymam je latem na balkonie.
- agnus
- 10p - Początkujący
- Od: 12 wrz 2007, o 15:27
- Kontakt:
Ja też wyhodowałam kilka odnóżek z pierwotnej rośliny
One w końcu też rozrosły się mocno. Znudziły mi się i je zlikwidowałam po jakimś czasie 

ANNA R.
Pelargonie pachnące
W sklepach moderacja sa do kupienia pelargonie zapachowe. Pisze że pachną jak róża , cola , jabłka itp.
Ciekawa jestem czy faktycznie tak jest, czy to tylko chwyt marketingowy. Wiele lat sadzę pelargonie, ale o takim gatunku jeszcze nie słyszałam ;) Jak w ogóle wygląda pokrój i kwitnienie w porównaniu z pelargoniami bluszczolistnymi ?
Ciekawa jestem czy faktycznie tak jest, czy to tylko chwyt marketingowy. Wiele lat sadzę pelargonie, ale o takim gatunku jeszcze nie słyszałam ;) Jak w ogóle wygląda pokrój i kwitnienie w porównaniu z pelargoniami bluszczolistnymi ?
-
- 200p
- Od: 20 cze 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pelargonie pachnące
Oczywiście są Pelargonie pachnące ale to pachną liście, i jest to roślina pokojowa. O tych o zapachu - coli, nie słyszałem. Jest to troche dziwne ale nie widziałem tego. Nie sprawdzałem ;)
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pelargonie pachnące
Pelargonie o pachnących liściach, różne odmiany różnie pachną:
Royal Oak mają zapach balsamiczny,
Tomentosum pachnie miętą,
Radula Group ma zapach różano- cytrynowy,
Prince of Orange pachnie pomarańczą,
Odoratissimum pachnie jabłkami,
Mabel Grey, Graveolens, Crispum, Citronellum, - cytrynowy,
Lilian Pottinger - sosnowy,
Fragrans Group - silny ziołowy zapach,
Chocolate Pepermint - miętą,
Attar of Roses - zapach różany i mnóstwo jeszcze odmiano pachnących liściach.
Niestety bardzo trudno dostać inne niż te pachnące cytryną. Zapach mają oczywiście tylko liście.
Royal Oak mają zapach balsamiczny,
Tomentosum pachnie miętą,
Radula Group ma zapach różano- cytrynowy,
Prince of Orange pachnie pomarańczą,
Odoratissimum pachnie jabłkami,
Mabel Grey, Graveolens, Crispum, Citronellum, - cytrynowy,
Lilian Pottinger - sosnowy,
Fragrans Group - silny ziołowy zapach,
Chocolate Pepermint - miętą,
Attar of Roses - zapach różany i mnóstwo jeszcze odmiano pachnących liściach.
Niestety bardzo trudno dostać inne niż te pachnące cytryną. Zapach mają oczywiście tylko liście.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim