Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Piwonie(peonie) i ich pielęgnowanie...
a to moje piwonie sadzone w marcu tego roku. oba krzaczki mają pąki a tak się bałam, że nie będą kwitły.
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A moje chyba są za głęboko posadzone, bo nie kwitną.
W zeszłym roku przesadziłam jedną kępkę i mam nadzieję, że już ma dobrą głębokość i zakwitnie mi.
A powiedzcie, gdzie się kupuje węgiel drzewny?
W zeszłym roku przesadziłam jedną kępkę i mam nadzieję, że już ma dobrą głębokość i zakwitnie mi.
A powiedzcie, gdzie się kupuje węgiel drzewny?
Pozdrawiam serdecznie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kup w aptece taki leczniczy węgiel i nim możesz zapudrować.To jest chyba drzewny.
Halina
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Czy robicie jakieś profilaktyczne opryski swoim piwoniom?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
Jak pryskam drzewka miedzianem lub sylitem to pryskam też peofilaktycznie piwonie i malwy.
Na działce mam takie pudełko z kawałkami węgla drzewnego- to takie kawałki drewna z dogasającego ogniska, które zostały w popiele jak ziemniaki. Na drugi dzień rozgarniam popiół i wybieram to czarne złoto . A najprościej kupić w aptece i roztłuc tabletki.
Na działce mam takie pudełko z kawałkami węgla drzewnego- to takie kawałki drewna z dogasającego ogniska, które zostały w popiele jak ziemniaki. Na drugi dzień rozgarniam popiół i wybieram to czarne złoto . A najprościej kupić w aptece i roztłuc tabletki.
Pozdrawiam Elwira
Nigdy nie pryskałam piwonii , nawet nie wiedziałam, że na coś chorują . Już nie mogę doczekać się kiedy zakwitną. Moja największa kępa wygląda w tej chwili tak:
- ma chyba z 1 metr średnicy
- ma chyba z 1 metr średnicy
-
- 100p
- Od: 8 sty 2011, o 19:00
Kupiłam kłącze piwonii sorbet w Auchan i nie wiem co z nim teraz zrobić. Posadzić do doniczki czy czekać do marca i do ogrodu?
pozdrawiam Joasia
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Posadź do donicy i do zimnej piwnicy. Uważaj z podlewaniem aby karpa nie zgniła.
I oby był to 'Sorbet' bo w marketach często jest co innego jak na zdjęciu .
I oby był to 'Sorbet' bo w marketach często jest co innego jak na zdjęciu .
-
- 100p
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Mam nadzieję, że będzie, póki co cieszę się, że tylko z jedną wyszłamxipe pisze: I oby był to 'Sorbet' bo w marketach często jest co innego jak na zdjęciu .
pozdrawiam Joasia
- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
One są wszystkie piękne nawet te nieznane
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Re:
Ciekawe,czy wykiełkowałyte nasionka drzewiastej.Potrafią leżeć w ziemi parę lat,kiełkowały mijudyta pisze:Nie chciałabym zmarnować tych piwonii..zwłaszcza,że miałam wpadkę z nasionami piwonii krzewiastej,które mi nie wykiełkowały.. strata niepowetowana/wprawdzie były to tylko 3 nasionka,hmm...albo aż trzy/.
w trzecim roku od wysiania.Pisałaś w 08,to w 11 powinny wzejść.
-
- 100p
a szczególnie na Twoich zdjęciach Peonio. W zimowe wieczory je oglądałam i skutek jest taki, że u Pana Marka zamówienie na kilka sztuk złożone, jedną botaniczną mam obiecaną, piwonia brownii właśnie wysiana i z tego czekania jeszcze sorbet musi się w doniczce pomęczyć. Do tej pory miałam tylko jedną różową i koperkową, która jakoś nie chce zakwitnąć, więc została przesadzona i może w tym roku wreszcie się doczekam. Jeszcze o botanicznych marzę i o krzewiastych też.peonia pisze:One są wszystkie piękne nawet te nieznane
pozdrawiam Joasia
- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
Mark Twain
Mark Twain