Adenium - Róża pustyni cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róża pustyni (Adenium) cz.3

Post »

sadam8806 pisze:3,50zł plus koszty z wysyłki, dość sporo
3,50zł ??????
Zobacz ile teraz za funta sie płaci 4,99 - Funt. Kantory.pl i zobacz jak stoi funt.
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

to nie aż tak źle, wiadomo że 100 nie nasadzisz ale 3-5 nasion, idzie przeżyć. Mają jeszcze ADENIUM DESERT ROSE THAI SOCOTRANUM " KHAO HIN SON " - też ładna odmiana. Też ładna jest ADENIUM ARABICUM DESERT ROSE " DWARF WHITE GIANT " - mam 2 kurduple z listopada.
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

Qodmira pisze:Zobacz ile teraz za funta sie płaci 4,99 .
a to już zmienia postać rzeczy :lol:
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No niezłe sadzonki tutaj pokazujecie :) Ja za parę dni wstawię zdjęcia swoich 4 sadzonek . Na początku marca będą miały rok ;:3 Rosną w dosyć szybkim tempie i oby tak dalej 8-)
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 14:21

Post »

cześć wszystkim :) jestem tutaj nowy i mieszkam w mieście świętej wieży :) na stronie http://www.adenium.pl zakupiłem 5 nasion adenium - 2 czerwone,2 białe i jedno jakieś inne.Mam pytanie gdyż jesteście doświadczeni.Nasion mam mało i zależy mi aby jak najwięcej wzeszło.W związku z tym mam pytanie jak jest najskuteczniej?tak jak w instrukcji do ziemi plus zakryć folią i zraszać czy na ręcznik papierowy plus folia i dopiero jak wykiełkuje do ziemi? :wit z góry bardzo dziękuję za pomoc :lol:
sadam8806
100p
100p
Od: 30 lis 2011, o 00:40

Post »

http://www.ebay.pl/itm/ADENIUM-THAI-SOC ... 256ba9bc49 jak nic 3,50zł wychodzi :) dlatego niema sensu bawić się w funty
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

No tak dobrze pisałem 6 funtów to ile to na polskie zł? 6*5 = 30zł? + tam przesyłka. A wychodzi 3,50zł za nasionko kolego jakbyś nie zauważył. Za 1 nasionko a nie za 10.
No toż tak a Pan tamten myślał ze za 10 nasion 3,50zł. Coś sie pomieszało.
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

ha ha ha ha ale zamęt :)
3,5 to cena ok za nasionko tych odmian
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

Może nie tak wyszukane odmiany jak piszecie ale tu jest ciekawa ilościowo aukcja http://allegro.pl/adenium-obesum-bonsai ... 23040.html . Oczywiście po wklejeniu linku dublują się literki ``o`` w słowie allegro więc trzeba sobie skasować.Bardzo proszę o poradę odnośnie wysiewu... czytałem dużo postów ale jakby ktoś jednak mógł doradzić jak to wysiać żeby był najlepszy efekt.
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

he he masz 3 części doświadczeń z adenium :) czytałam od deski do deski ;:108
mogę Ci powiedzieć jak wysiewam ja. Próbowałam 2 metod: od razu do podłoża i w ciepłe miejsce w mini szklarence (koło grzejnika), na wacikach. Jako że w podłożu miałam lepsze wyniki bo na 10 nasion 9 - 10 wschodziło a na wacikach na 10 - 7 to ja osobiście zostaję przy metodzie od razu do podłoża. Nasiona umieszczam w malusich doniczkach, te pakuję do mini szklarenki, stawiam przy kaloryferze - temp. w szklarence jest od 26-28 stopni i rosną sobie spokojniutko. Kiedy wykiełkują przestawiam na jasny parapet. Adenium ma wdzięczne nasiona bo kiełkują szybko i mało jest nasion które nie wschodzą - między innymi za to kocham tę roślinę :)
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

No aukcja ciekawa już wziąłem w niej udział 8-) Może się uda coś tanio wylicytować :D A co do wysiewu adenium to jest proste :) Najpierw moczysz nasiona jakieś 8 godzin , a potem albo dajesz na wilgotny ręcznik papierowy albo od razu do ziemi . Trzeba zapewnić tylko odpowiednie warunki czyli temperatura co najmniej 20 *C i wilgotność . Jak już wykiełkuje siewek nie można ani przesuszyć ani przelać . W drugiej części wątku było bardzo dokładnie opisana metoda z ręcznikiem papierowym :)
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01

Post »

Tak rosną moje wysiane w maju:

Obrazek
Obrazek
A tak kiełkują nowe:
Obrazek
Awatar użytkownika
kwiatusek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lut 2012, o 21:26

Post »

hiacynta piękne są Twoje roślinki :)
Gdy ktoś kocha różę, której jedyny okaz znajduje się na jednej z milionów gwiazd, wystarczy mu na nie spojrzeć, aby być szczęśliwym. Mówi sobie: ..Na którejś z nich jest moja róża...
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

Galaxy i Przemo ... bardzo dziękuję za zainteresowanie...Wysieję do ziemi ... doniczuszki najmniejsze plastikowe po kaktusach... jakieś 5 cm średnicy...na dno wyłożę warstwę keramzytu o małym granulacie ... hmmm ziemia-na początek może być zwykła z domieszką piasku?kurczyć się nie będzie bo trzeba dbać o wilgotność a potem gdy nadejdzie czas mam przyszykowane większe doniczuszki kwadratowe o przekątnej 9 cm z grubszym keramzytem an dnie pluz ziemia do sukulentów zmieszana z piaskiem ... będzie oki ? Następnie po latach są w planach doniczki do bonsai których mam akurat 3 - 2 okrągłe i jedna prostokątna...Zależy mi na ładnym systemie korzeniowym by systematycznie podnosić roślinki do góry z ziemi.... ;:138
Awatar użytkownika
kwiatusek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lut 2012, o 21:26

Post »

czarny07 pamiętaj o wyprażeniu tej ziemi z piaskiem
Gdy ktoś kocha różę, której jedyny okaz znajduje się na jednej z milionów gwiazd, wystarczy mu na nie spojrzeć, aby być szczęśliwym. Mówi sobie: ..Na którejś z nich jest moja róża...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”