Brzoza brodawkowata 'Youngii'
Re: Brzoza 'Youngii'
Witajcie. Długo Was czytam, o wiele rzadziej piszę (ten post to mój +/- czwarty), jednak tym razem postanowiłam zapytać. Mam do zagospodarowania niewielki ogród (400 m kw.) i bardzo marzy mi się w jednym z kątów brzoza. Przeczytałam, że brzozy mają płytki system korzeniowy, silnie wyjaławia glebę i z tego powodu uniemożliwia wzrost innym roślinom w bezpośrednim sąsiedztwie. Tylko teraz - co oznacza "bezpośrednie sąsiedztwo"? Pomijając chwilowo ten aspekt, w przypadku odmiany Youngii na dłuższą metę i tak nie ma większego sensu planowanie pod nią rabat kwiatowych, bo przewieszające się pędy zrobiłyby swoje. No więc powiedzmy przy średnicy korony 4m + ponad półmetrowa obwódka wokół niej wolna od bylin i innych roślin jest wystarczającą odległością, aby rabata kwiatowa przeżyła? Mając na uwadze, że przeważnie obwód korony=zasięgowi korzeni (niestety nie wiem czy w tym przypadku również), rabata kwiatowa oddalona byłaby od korony jeszcze o jakieś 70 cm. Czy taki zakres wystarczy? Jakie są Wasze obserwacje?
Nie wiem czy nie napisałam zbyt zawile ... poproszę o wskazówki.
Nie wiem czy nie napisałam zbyt zawile ... poproszę o wskazówki.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pięknie to wygląda. W tym zdjęciu widzę nadzieję na to, że jednak są rośliny, które pogodzą się z brzozą . Bezpośrednio pod koroną, myślałam o przywrotniku ostroklapowym i o bergenii póki co. Być może tak jak u Pani - żurawka także znajdzie swoje miejsce. Na rabacie poza zasięgiem korony, jednak w najbliższym sąsiedztwie brzozy chcę posadzić nachyłek, szałwię omszoną, jeżówkę... myślę, że nie są na tyle rządne wody, żeby sobie nie radzić z sąsiedztwem brzozy... tym bardziej, że będą regularnie podlewane.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Trzeba też zwrócić uwagę na cieniolubność wybranych roślin - rozległa korona brzozy 'Yougii' daje jednak dość sporo cienia.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 19 lut 2010, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zreanimuję wątek
Mam brzozę Youngi od miesiąca i od paru dni zaczynają jej żółknąć i opadać pojedyncze listki. Co robić? Zamknąć oczy i dać jej spokój, czy interweniować? Ale jak? Bardzo proszę o rady
Mam brzozę Youngi od miesiąca i od paru dni zaczynają jej żółknąć i opadać pojedyncze listki. Co robić? Zamknąć oczy i dać jej spokój, czy interweniować? Ale jak? Bardzo proszę o rady
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To jest raczej efekt pogody i niedawnego posadzenia, może być też sprawa zbitej w torfie bryły korzeniowej o ile nie została rozluźniona przed posadzeniem, można odsłonić korzenie i sprawdzić czy są zdrowe i czy mają sucho -kombinuj
pojedyncze listki to pikuś
pojedyncze listki to pikuś
U mnie jest tak co roku.Sypie chore liście od czerwca do jesieni.Jest podatna na choroby grzybowe, a szczególnie po takim mokrym maju jaki mieliśmy.Wczoraj po raz kolejny wygrabiłam sporą kupkę liści. Posadzone pod nią funkie nie wyglądają ozdobnie
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Brzoza ma to , w zwyczaju, że sypie liśćmi jak jesienią, trudno trzeba się przyzwyczaić. U mnie też hosty w liściach. Mam wrażenie, że to mszyce winne....
- lilija
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 sty 2014, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Co znaczy płytki system korzeniowy u brzozy? Jak głęboko korzenie w ziemię sięgają? Bardzo proszę o odpowiedź.
pozdrawiam,Ania
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Płytki system korzeniowy oznacza, że drzewo nie rozwija korzeni w głąb ziemi (wtedy korzeni wokół drzewa jest mniej) tylko korzenie rozrastają się bliżej powierzchni ziemi - i wtedy korzeni jest więcej. Dodatkowo u brzozy korzenie osiągają spore rozmiary (są grube).
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 cze 2011, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy tzw. kotki na brzozie można powycinać. Mam pendule na tarasie w donicy i obecnie te kotki strasznie się sypią. Czy jak bym je powycinała to brzozie to nie zaszkodzi?