Bodziszek (Geranium) - wymagania, problemy, choroby, szkodniki
Re: Bodziszek (Geranium)
Nie wygląda mi na Philippe Vapelle, ten ma węższe płatki kwiatów i liście bardziej okrągłe w zarysie, nie tak mocno wcinane, bardziej szarawe.Moim zdaniem to G. wielkopłatkowy, ten sam , który pokazała Lorrie.
THX Selli7 ,ktoś rozpoznał jako Philipe a ja nie szukałem ważne że ładny i ładnie przyrasta, dziś poszukałem i widzę że i pod Geranium x magnificum 'Rosemoor' można by go podpiąć moje fotki są z końca maja, gleba lekka szybko się nagrzewa.
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A moja miłość do bodziszków zaczęła się , gdy Lorrie pokazała mi swoje .
Fox chyba masz rację co do odmiany.Gdy przyjrzałam się liściom na twoim zdjęciu (ten Lorrie ma nieco inne, zresztą ja też go mam i wiem jakie ma gatunek) to pomyślałam, że to może być jakaś odmiana bodziszka wielkopłatkowego, ale nie zgłębiałam na tyle tematu czy ma odmiany i jakie.Geranium x magnificum jest krzyżówką bodziszka iberyjskiego i wielkopłatkowego._fox_ pisze:THX Selli7 ,ktoś rozpoznał jako Philipe a ja nie szukałem ważne że ładny i ładnie przyrasta, dziś poszukałem i widzę że i pod Geranium x magnificum 'Rosemoor' można by go podpiąć moje fotki są z końca maja, gleba lekka szybko się nagrzewa.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 maja 2010, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To Harlequin? Pocieszę Cię, masz olbrzyma w stosunku do mojej_fox_ pisze: A jeszcze obok rośnie trzmielina japońska. Rośnie to za mocne słowo ;) wegetuje
A ten karłowy krwisty bodziszek fajnie wygląda z czosnkami.
Pozdrawiam, Kaśka
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widziałam te drobne kwiatuszki na łąkach otaczających siedlisko (łąkowe odmiany), oglądając Wasze zdjęcia stwierdziłam, że przesadzę kilka na rabatkę "wiejską", będą pasowały, nawet formy mikrusowe są piękne!
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
Tak te dzikie są piękne do momentu dopóki nasion nie zawiążą i się nie rozsieją U mnie na łąkach też pełno bodziszków i to wielkie kępiska, jednak nie wszystkie kwitną.
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Absolutnie odradzam bodziszka żałobnego, bo się strasznie rozsiewa!
O niebo lepiej sprawują się u mnie błotny i łąkowy, czyli dość grzecznie rosną bez inwazyjnych zapędów.
O niebo lepiej sprawują się u mnie błotny i łąkowy, czyli dość grzecznie rosną bez inwazyjnych zapędów.
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Z żałobnym nie jest tak źle, dobrze się wydaje siwki, zawsze są chętni. I jest dekoracyjny, ja go lubię.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Który to ten żałobny?
- Burgund
- 100p
- Od: 24 mar 2011, o 15:42
a moje geranium inwazja ślimaków zjadła miało być krasiwe
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Wysoki, z bardzo ciemnymi kwiatkami. Nie mam pod ręką zdjęcia. O niebo lepsze od gatunku są jego odmiany: popularny Sambor, cz Springtime albo Margaret Willson. Mają fajne liście, takie ciapciate.Lorrie pisze:Który to ten żałobny?
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Bardzo ciekawe są odmiany Geranium phaeum Lisa i Conny Broe
Jarek
Jarek
Witam , czy bodziszek czerwony Max Frei jest ładną rośliną , nie choruje . ? .Może wiecie gdzie można taniej dostać bo potrzebuję aż 50 szt
duduś