ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
- Elzbieta1962
- 50p
- Od: 28 sie 2011, o 18:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady
W ubiegłym roku kupiłam siewki cebuli na bazarku i była super, ale o nazwę nawet nie zapytałam, tylko pamiętam sprzedawcę, może w tym roku też go dopadnę.
Pozdrawiam
Ela
Ela
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cebuli nie miałam. W tym roku, jeśli nie dostanę zaprawy przeciw robalom, to chyba zaprawię czymś, czym się pryska na robaki.
Waleria
przemek1136 jest chemia do zaprawiania cebuli przeciw śmietce, ale to chyba ostra chemia, bo w uwagach napisano
Zaprawioną marchew i cebulę przeznaczać tylko na zbiór jesienny http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... rat&id=118
a może jakąś pułapkę zapachową? na szerszenie pomysły z butlą to może i na muchę taką samą http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=14 włożyć trochę ziemi z gnijącą cebulą
gorzej jak się wszystkie śmietki zleca z okolicy
Zaprawioną marchew i cebulę przeznaczać tylko na zbiór jesienny http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... rat&id=118
a może jakąś pułapkę zapachową? na szerszenie pomysły z butlą to może i na muchę taką samą http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=14 włożyć trochę ziemi z gnijącą cebulą
gorzej jak się wszystkie śmietki zleca z okolicy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniko nie będę się sprzeczał w sprawie Nomoltu. Moje 2 programy ochrony warzyw na rok 2012 nie przewidują możliwości stosowania Nomoltu 150SC jako zaprawy nasiennej (wcześniej było to możliwe). Natomiast są tablice lepowe -żółte oraz Pułapki "Ekolep"-żółte ale służą one do przywabiania szkodników w celu określenia prawidłowego terminu zwalczania śmietki a nie samej likwidacji zagrożenia ze strony szkodnika.
Ależ Przemek ja nie śmiałabym z Tobą dyskutować bo się nie znam Przeglądam czasem tę stronę jak czegoś chcę się dowiedzieć o chemii. Nomolt'u na pewno nie zastosuję.
Swoją drogą on się nie sprawdził u Ciebie?
Tablice lepowe -mam wątpliwości -pożytecznych nie będą łapać ? Pszczół zazwyczaj mnóstwo w tym czasie oblatuje
Swoją drogą on się nie sprawdził u Ciebie?
Tablice lepowe -mam wątpliwości -pożytecznych nie będą łapać ? Pszczół zazwyczaj mnóstwo w tym czasie oblatuje
Moja cebula z rozsady jest dużo większa niż z siewu czy dymki. Bardzo dobrze się też przechowuje.
-
- 50p
- Od: 18 sty 2011, o 22:38
W ubiegłym roku po fotorelacji przemka1136 zrobiłam pierwszy raz rozsady cebuli (zawsze siałam wprost do gruntu) i miałam piękną cebulę, zwłaszcza Exhbition. Różnica jest, wiem to teraz. Siew wprost do gruntu polecam zwłaszcza gdy ktoś chce mieć cebulę dymkę, wtedy siać gęsto.
Materka ja też w tym roku chcę spróbować wg instrukcji przemka1136. Powiedz mi czy czy miałaś kłopot ze śmietką?
Wszędzie o to dopytuję aż mi trochę głupio ale nikt jakoś nie chce się podzielić doświadczeniami jak było ze zbiorami i czy zabezpieczaliście jakoś cebulę
Wszędzie o to dopytuję aż mi trochę głupio ale nikt jakoś nie chce się podzielić doświadczeniami jak było ze zbiorami i czy zabezpieczaliście jakoś cebulę
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Dobrym sposobem na śmietkę jest popiół z węgla drzewnego, np taki z grila. Sadząc cebulkę z dymki, robiłem z popiołu papkę w której maczałem cebulki przed posadzeniem. Można też posypywać grządki takim popiołem.
Racja, też stosuję podsypywanie popiołem.
-
- 50p
- Od: 18 sty 2011, o 22:38
Moniko,prawdę mówiąc nie miałam problemów ze śmietką, a cebuli sieję i sadzę dość dużo (oczywiście na własne potrzeby).Co do cebuli to:
1) nigdy nie sadzę jej w tym samym miejscu w następnym roku,
2) stosuję głęboką orkę na jesień- ostra skiba, ale to spożytkiem nie tylko dla cebuli,
3) stosuję popiół drzewny w niewielkiej ilości, jak do tej pory to nie myślałam, że jest on skuteczny na śmietkę, po prostu cebula pięknie rosła podsypana popiołem.
Nie zaprawiam cebuli, chociaż wcześniej stosowałam jakiś środek(w tej chwili nie pamiętam jaki), ale po lekturze forum zrezygnowałam, co urośnie to urośnie. Dla mnie większym problemem jest to, że działkę mam dość podmokłym terenie, a cebula tego nie lubi.
Pozdrawiam
1) nigdy nie sadzę jej w tym samym miejscu w następnym roku,
2) stosuję głęboką orkę na jesień- ostra skiba, ale to spożytkiem nie tylko dla cebuli,
3) stosuję popiół drzewny w niewielkiej ilości, jak do tej pory to nie myślałam, że jest on skuteczny na śmietkę, po prostu cebula pięknie rosła podsypana popiołem.
Nie zaprawiam cebuli, chociaż wcześniej stosowałam jakiś środek(w tej chwili nie pamiętam jaki), ale po lekturze forum zrezygnowałam, co urośnie to urośnie. Dla mnie większym problemem jest to, że działkę mam dość podmokłym terenie, a cebula tego nie lubi.
Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 mar 2011, o 11:17
Uff!!! Przeczytałam cały wątek - dziękuję wszystkim za cenne rady w tym roku postanowiłam posiać cebulę z nasion i żeby była choć w połowie taka jak u Przemka to będę szczęśliwa. U mnie też problemem jest woda na działce /gliniasta gleba i brak odpływu / - na zdjęciach Przemka widziałam, że grządki są trochę wyżej - a ścieżki niżej,może to będzie sposób
Pozdrawiam wszystkich i chciałam zapytać czy już siejecie cebulę czy jeszcze poczekać?
Pozdrawiam wszystkich i chciałam zapytać czy już siejecie cebulę czy jeszcze poczekać?
pozdrawiam Joanna
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 lut 2012, o 16:19
Zapytam doświadczonych cebularzy
Czy cebula siana czy tez z rozsady daje większy plon "główkowy" niz dymka?
Bo ja mam wrażenie, że dymka daje tylko szczypior a główki bardzo mało rosną.
Co lepsze na główki?
Czy cebula siana czy tez z rozsady daje większy plon "główkowy" niz dymka?
Bo ja mam wrażenie, że dymka daje tylko szczypior a główki bardzo mało rosną.
Co lepsze na główki?