Adenium - Róża pustyni cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róża pustyni (Adenium) cz.3

Post »

Wyprażyć?tzn?Możesz napisać coś więcej, bo jestem początkujący?wyprażyć pewnie by zabić ewentualnych lokatorów mogących powstać z piasku ?w jakiej temperaturze?Zrobić to razem czy np sam piasek i dopiero mieszać? i zrobić tak i ze zwykłą ziemią do wysiewu jak i późniejszą dla kaktusów i sukulentów którą też w niewielkiej ilości chciałbym zmieszać z piaskiem ?I czy ogólnie dobrze kombinuję z tą mieszanką,keramzytem etc?Wysiać od razu w ziemi dla kaktusów sukulentów czy na początek może być w zwykłej z piaskiem (oczywiście po tym wyprażeniu).Dzięki z góry za odpowiedź z pewnością Wasza wiedza dużo mi pomoże,czekam już tylko na nasionka i od razu do roboty... Będę wszystko dokumentował fotkami abyście mogli ewentualnie pomóc mi coś korygować i podpowiadać... :tan
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

Wyprażyć to pewnie chodziło o to żeby ziemie wysterylizować np. w piekarniku. Zmieszać piasek i ziemie i co tam masz i włożyć do pojemnika jakiegoś który nie pęknie i sie nie stopi pod wpływem wysokiej temp. i włożyć do piekarnika nie wiem na ile C bo nie robiłem ale ktoś pewnie Ci zaraz odpowie ; )
Awatar użytkownika
kwiatusek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lut 2012, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak właśnie jak powiedział Qodmira :)

A ziemię to ja zazwyczaj wkładam na 200*C na jakieś 30 minut.
A chodziło mi głównie o piasek, gdyż to w nim znajduje się zawsze najwięcej "lokatorów" :)
Gdy ktoś kocha różę, której jedyny okaz znajduje się na jednej z milionów gwiazd, wystarczy mu na nie spojrzeć, aby być szczęśliwym. Mówi sobie: ..Na którejś z nich jest moja róża...
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

ja załatwiam temat w mikrofalówce
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To moje różyczki

Obrazek

Jak często je muszę zraszać na tym etapie?
mako
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 sty 2012, o 20:59

Post »

A ja sie przylaczam do Was :wit

Po przeczytaniu 62+ stron postow wlasnie zakupilam nasionka Adenium i Plumeria :tan
Pozdrawiam, Marta
?Contentment is natural wealth, luxury is artificial poverty?
Socrates
Awatar użytkownika
kwiatusek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lut 2012, o 21:26

Post »

Mirabela pięknie wschodzą :) oby taj dalej ;:108

najlepiej chyba gdy lekko przeschnie podłoże
Gdy ktoś kocha różę, której jedyny okaz znajduje się na jednej z milionów gwiazd, wystarczy mu na nie spojrzeć, aby być szczęśliwym. Mówi sobie: ..Na którejś z nich jest moja róża...
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Mirabela - odnośnie zraszania takich małych siewek - nic nie piszesz w jakiej temperaturze przebywają roślinki. Moje siewki tej wielkości trzymałem w "inkubatorze" pod żarówką energooszczędną 15 W i rosły w maleńkich doniczkach do rozsad w bardzo przepuszczalnym - przewiewnym podłożu. Temperatura w "inkubatorze" była średnio około 22 - 24 st C, musiałbym odszukać w moim wątku, żeby podać jaka była dokładnie przy doświetlaniu w dzień, a jaka w nocy bez doświetlania. W takich doniczkach jak ja trzymałem moje roślinki, które dodatkowo stały na plastykowej kratce (około 0,5 - 0,8 od "podłogi inkubatora"), podłoże bardzo szybko przesychało. Tak małych siewek nie miałem w tym czasie co Twoje, tz w m-cu lutym. Ja nasiona wysiewałem 15 i 30 marca, siewki miałem w kwietniu - duża różnica temperatur między lutym a kwietniem. Jeżeli Twoje siewki rosną w pokojowej temperaturze, to ja nie ryzykowałbym zraszania siewek w obecnym czasie przy takiej ich wielkości. Gdy temperatura jest wyższa, zroszone siewki szybko wchłaniają część wody, a pozostała część szybko odparowuje. Zbyt długie zaleganie kropelek wody na siewkach może, zaznaczam może prowadzić do ich gnicia jeżeli w pomieszczeniu w którym przebywają jest zbyt niska temperatura i mało światła. Nie mogę nic innego poradzić, ze względu na dość dużą różnicę w czasie między Twoim i moim wysiewem nasion Adenium. Mój wysiew Adenium był pierwszym wysiewem i nie mam zbyt dużego doświadczenia praktycznego z postępowaniem z tak małymi siewkami w okresie zimy, ponieważ nie opiekowałem się nimi zimą. Jedno co mogę doradzić; siewki powinny mieć ciepło w "główki", dużo światła (12 - 16 h/dobę) i od czasu do czasu lekko wilgotne "nóżki".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

Czytałem że Adenium potrzebuje 6h-7h światła słonecznego Aby sie nasyciło już światłem i rosło zdrowo to jest minimum a maks. to nie wiem ile ; )
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:23

Post »

Nie znam się jeszcze na tych roślinka, ale z moich obserwacji wg mnie dużo zależy od gatunku.. ja kupiłam kilka gatunków.. spod ziemi wyskoczyły mi 2 i są baaardzo różne od siebie: jeden maluteńki bardzo i jakoś słabiutko rośnie a drugi ładnie wybujał w górę.. mają identyczne warunki wysiewu i wzrostu.
Jak nie zapomnę to może zamieszczę moje adeńka wysiewane w listopadzie tak dla porównania:)
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Mieczysławie, dziękuje bardzo za podpowiedzi. Już wszystko wiem. Wydaje mi się, że teraz, o tej porze roku, luty, zdecydowanie można pozwolić sobie na hodowlę, ponieważ, już dzień jest dłuższy, ciepełko na parapecie, jak w dodatku od strony południowej to jest wspaniale.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Na podstawie moich krótkich doświadczeń w opiece nad Adenium obesum, nie jestem w stanie wywnioskować dlaczego jedne sadzonki rosną tak jak pisze ryska. Podejrzewam, że jest to uwarunkowane od jakości, stopnia wykształcenia nasion, warunków w jakich przetrzymywane są nasiona. Z nasion wysianych w tym samym terminie w taki sam substrat, uprawiane w identycznych warunkach świetlnych i pod względem temperatury, różnica we wzroście i wyglądzie między poszczególnymi sadzonkami bardzo duża:

- sadzonki, które wyrosły z nasionek wysianych 15 marca 2010 r:

Obrazek

Obrazek

- sadzonki z nasion wysianych 30 marca 2010 r:

Obrazek

Obrazek

Na fotkach sadzonki w doniczkach o średnicy 5 cm.
Rozwiązane i poznanie przyczyn tak dużych różnic we wzroście sadzonek to już "wyższa szkoła jazdy", nie do zgłębienia przez nas "parapetowych" wielbicieli tych roślin. Mamy klimat, słońce i opady nie takie, jakie natura stwarza tym roślinom w ich "rodzinnych" stronach :wink: .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

wow ;)

U mnie sadzonki nie są trzymane w warunkach szklarniowych, dlatego z wysiewem pozostałych nasion adenium się wstrzymuję.... jak tylko puszczą coś w miejscu cięcia to wstawię foty
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 14:21

Post »

Super,dzięki za info ... :) czyli nie macie zastrzeżeń co do planowanej mieszanki do wysiewu adenium jak i późniejszej właściwej ? Akwelan mega jest to adenium w kształcie procy - marze o takim super baza na bonsai ;:138
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01

Post »

Akwelan, a o przycięciu nie myślałeś?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”