Zapraszam z ogródka na parapet :-)
- lulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: zapraszam z ogródka na parapet :-)
Monia kto pyta nie błądzi podobno Ja tam wolę dopytać Po to tu jesteśmy między innymi, żeby wymieniać się wiedzą i doświadczeniami
Basiu to dobrze, że w koszyczku, bo my baranki, to takie osiołki trochę jesteśmy, przynajmniej te marcowe sztuki . Dużego tego pączka w brzuchu już wyhodowałaś? A raczej pączusię
Basiu to dobrze, że w koszyczku, bo my baranki, to takie osiołki trochę jesteśmy, przynajmniej te marcowe sztuki . Dużego tego pączka w brzuchu już wyhodowałaś? A raczej pączusię
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madziu już Ci odpowiadam:
-moje dendrobium rośnie w podłożu dla storczyków (chyba? bo nie zmieniałam mu podłoża od czasu zakupu)
-badylków nie ucinałam,zostały takie kikuty,na których po jakimś czasie powyrastały listeczki.Ponadto wypuściły też po dwa pędy ale bez kwiatków.
-doniczki stoją w pomieszczeniu chłodnym ok 15 st ale widnym-duże okno od zachodniej strony
-podlewam go raczej rzadko miękką wodą,w myśl zasady:lepiej trochę zapomnieć ,niż przedobrzyć.
-moje dendrobium rośnie w podłożu dla storczyków (chyba? bo nie zmieniałam mu podłoża od czasu zakupu)
-badylków nie ucinałam,zostały takie kikuty,na których po jakimś czasie powyrastały listeczki.Ponadto wypuściły też po dwa pędy ale bez kwiatków.
-doniczki stoją w pomieszczeniu chłodnym ok 15 st ale widnym-duże okno od zachodniej strony
-podlewam go raczej rzadko miękką wodą,w myśl zasady:lepiej trochę zapomnieć ,niż przedobrzyć.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- lulka
hmmm Dana no to zagadka A jak dawno wyszły listki? Może spróbuj przestawić w trochę cieplejsze miejsce. U mnie stoi nad kaloryferem na wschodnim oknie. Po przekwitnięciu po roku mi zakwitł tylko na nowych pędach. Spróbuj go zasilić pałeczką do storczyków albo nawozem płynnym. Podłoże dobre jak nie zmieniałaś, chociaż ja przesadzając swoje dendrobium dosypałam nowego
- Chrapka
- Od: 21 cze 2011, o 00:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Madziu Pączusia ma już 2.300 ale jeszcze miesiąc w brzusiu posiedzi Dwie poprzedniczki miały po ponad 3.500 kg więc musi Mała nadgonić
Dziewczyny - pozwólcie, że wtrącę się w dyskusję...Basiu - spory już Twój Pączuś Moje urwisy z lutego właśnie są
Jeśli zaś chodzi o Dendrobium - Dana, to istotne jest jakie to Dendrobium - phalaenospis - pęd kwiatowy wyrasta z czubka pseudobulwy, czy Nobile kwiaty pojedyncze wychodzą spomiedzy listków na całej pseudobulwie, bo jeśli to Nobile, to, żeby zakwitło - to podobnie jak cymbidium należy trzymać go od wiosny do jesieni na zewnątrz, np na balkonie osłonietym od słonca - podobnie sprawa ma się z Dendrobium kingianum i berry oda - też muszą zostać przechłodzone
ja podejrzewam, że masz białe dendrobium nobile, sprawdź sobie w necie
Jeśli zaś chodzi o Dendrobium - Dana, to istotne jest jakie to Dendrobium - phalaenospis - pęd kwiatowy wyrasta z czubka pseudobulwy, czy Nobile kwiaty pojedyncze wychodzą spomiedzy listków na całej pseudobulwie, bo jeśli to Nobile, to, żeby zakwitło - to podobnie jak cymbidium należy trzymać go od wiosny do jesieni na zewnątrz, np na balkonie osłonietym od słonca - podobnie sprawa ma się z Dendrobium kingianum i berry oda - też muszą zostać przechłodzone
ja podejrzewam, że masz białe dendrobium nobile, sprawdź sobie w necie
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Asiu,tak to białe dendrobium nobile.
Myślałam ,że zimowy okres nieco chłodniejszej temperatury zapewni kwitnienie ,a to już druga zima schodzi a kwiatów jak nie było tak nie ma.Spróbuję jeszcze z letnim wystawieniem ich na dwór .Dziękuję!
Myślałam ,że zimowy okres nieco chłodniejszej temperatury zapewni kwitnienie ,a to już druga zima schodzi a kwiatów jak nie było tak nie ma.Spróbuję jeszcze z letnim wystawieniem ich na dwór .Dziękuję!
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- meandrzejew
- 500p
- Od: 28 sie 2011, o 08:27
Basiu, moja Pchełka była niewiele cięższa od Twojej Pączusi. Jak postanowiła przyjść na świat miała 2.700. W ten weekend będzie obchodzić swoje pierwsze urodziny. Umie już zrobić "pfffffffff", więc na zdmuchnięcie świeczki (z mamy pomocą) wystarczy.
- lulka
Basiu to koniecznie dokarm dzisiaj pączka pączkiem i niech rośnie zdrowa kruszynka
Migotko zakładałam, że jest to takie samo dendrobium Swojego nie wychładzałam ani nie wystawiałam latem na zewnątrz, cały czas jest raczej w ciepłym miejscu. One lubią takie klimaty. Spróbuj Danusiu
Monia a moja młodsza ważyła prawie 4 kg, dodam że mam nie całe 160 cm wzrostu i wtedy w 9 m-cu ciąży ważyłam 53 kg. Wiecie jaki miałam brzuch W brew wszelkim fizycznym hipotezom utrzymywałam pion
To pfffff pewnie jeszcze ozdobi torcik pewnie Zawsze coś tam dzieciątku przeleci między dziąsełkami Ale to sama radość
To mój nowy nabytek, naparsteczek wiosny w kurzym towarzystwie SZAFIRKI
Migotko zakładałam, że jest to takie samo dendrobium Swojego nie wychładzałam ani nie wystawiałam latem na zewnątrz, cały czas jest raczej w ciepłym miejscu. One lubią takie klimaty. Spróbuj Danusiu
Monia a moja młodsza ważyła prawie 4 kg, dodam że mam nie całe 160 cm wzrostu i wtedy w 9 m-cu ciąży ważyłam 53 kg. Wiecie jaki miałam brzuch W brew wszelkim fizycznym hipotezom utrzymywałam pion
To pfffff pewnie jeszcze ozdobi torcik pewnie Zawsze coś tam dzieciątku przeleci między dziąsełkami Ale to sama radość
To mój nowy nabytek, naparsteczek wiosny w kurzym towarzystwie SZAFIRKI
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ale ślicznoty
- meandrzejew
- 500p
- Od: 28 sie 2011, o 08:27
Od razu czuje się wiosnę patrząc na te piękności.
- Monik27
- 500p
- Od: 23 sty 2012, o 08:55
wiosennie i cieplutko u ciebie
Moje kwiaty doniczkowe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=50981" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
- lulka
Justus i obie Moniczki jak mogę próbuję wywołać wiosnę, a tu coraz bardziej biało Chyba przestanę z tą magią
Dzisiaj rano moje szafirki już były dużo wyższe, w reszcie powychylały nosy zza listków
Zrobiłam wczoraj fotki mojego przekwitającego dendrobium i trzykrotki, która po prostu urosła nie wiem kiedy...ale jak to ja zapomniałam kabelka
Dzisiaj rano moje szafirki już były dużo wyższe, w reszcie powychylały nosy zza listków
Zrobiłam wczoraj fotki mojego przekwitającego dendrobium i trzykrotki, która po prostu urosła nie wiem kiedy...ale jak to ja zapomniałam kabelka
-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Trochę tu mi zeszło,nie widziałam wszystkiego ale już stwierdzam,że klimatycznie u Ciebie bardzo Jak tu wybrać jeden wzór doniczek,jak jest tego takie mnóstwo Nie doczytałam,czy jeszcze nie kupiłaś jednakowych?Ja w sypialni kompletuję różne wielkości z jednego wzoru.Mam już ...2 I nie wiem,czy iść dalej w tym kierunku
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3