Jodła koreańska(Abies koreana) z nasion,pielęgnacja
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jodła koreańska
Nasiona mogły być też puste. Tak często bywa u sosen i świerków, to może u jodeł też.
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miałem na myśli uszkodzenie części nasion aby zobaczyć czy zarodki w środku są żywe. Być może stratyfikowałeś nasiona płonne niezdolne do kiełkowania.
Właśnie o tym pisałem. Po rozerwaniu nie ma w nich żadnego konkretnego zarodka, ale myślałem, że takie po prostu są. Czy to może być wina tego, że w pobliżu nie rośnie drugi osobnik, który by ją zapylił?
- graveDMan
- 100p
Jodła koreańska (i inne jodły) jest rosliną jednopienną (kwiaty męskie jak i żeńskie występują na tej samej roślinie).
Który rok Twoja jodełka szyszkuje?
Który rok Twoja jodełka szyszkuje?
- graveDMan
- 100p
Najwidoczniej roślina jest jeszcze zbyt młoda aby mogła wydawać pełne nasiona. Pozostaje tylko kontrolować nasiona z każdym następnym rokiem.
No trudno. Ale wyrzucać nie będę, może coś jednak wykiełkuje. Dzięki za oświecenie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 maja 2012, o 12:28
Witam
Jak tam Wasze jodełki? Ja zaopatrzyłam się w nasionka i właśnie 4 już mi kiełkują
Bardzo się cieszę, bo te szyszki są piękne (tak wiem, że na szyszki sobie jeszcze poczekam, ale warto czekać)
Jak tam Wasze jodełki? Ja zaopatrzyłam się w nasionka i właśnie 4 już mi kiełkują
Bardzo się cieszę, bo te szyszki są piękne (tak wiem, że na szyszki sobie jeszcze poczekam, ale warto czekać)
Pozytywnie zazdroszcze tym ktorzy moga podziwiac juz na swoich koreankach piekne szyszki.
Mam takie dwie roczne malenstwa, we wrzesniu jedna z nich wygladala tak. O szyszkach moge na razie pomarzyc.
Mam takie dwie roczne malenstwa, we wrzesniu jedna z nich wygladala tak. O szyszkach moge na razie pomarzyc.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Jodła koreańska ma to do siebie,że jak za szybko rośnie to może wejść bardzo późno w okres szyszkowania.
Ja też czekam kilka lat już.Z tymże ja swoje dość mocno skorygowałem.Można zawiązywać też drucikiem przewodniki.
Ja też czekam kilka lat już.Z tymże ja swoje dość mocno skorygowałem.Można zawiązywać też drucikiem przewodniki.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
alphax, możesz się jeszcze zdziwić. Widziałem kiedyś jodłę która chyba nie miała metra i już miała szyszki.
Wcześniej wchodzą w szyszkowanie odmiany szczepione.Nawet małe kordupelki są oblepione już szyszkami.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Ooooo! Naprawde nie mam nic przeciwko temumateo pisze:alphax, możesz się jeszcze zdziwić. Widziałem kiedyś jodłę która chyba nie miała metra i już miała szyszki.
Wlasnie ze wzgledu na piekne igly i wspaniale dekoracyjne fioletowe szyszki zakochalem sie w jodle koreanskiej kilka lat temu.
Mozesz to prosze przystepniej wyjasnic na czym to polega i jaki ma przyniesc efekt?robertP2 pisze:... Z tym że ja swoje dość mocno skorygowałem.Można zawiązywać też drucikiem przewodniki.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych