Grill murowany ,ogrodowy jak zrobić?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 gru 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 gru 2011, o 17:31
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 mar 2011, o 19:20
- Stokrotka80
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 lut 2012, o 10:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak zrobić grilla murowanego?
Witam!
Super grill, brawo!
Znalazłam w internecie niemal identyczny kamień- łupek szarogłazowy z Dolnego Śląska. Fajnie wygląda
Super grill, brawo!
Znalazłam w internecie niemal identyczny kamień- łupek szarogłazowy z Dolnego Śląska. Fajnie wygląda
-
- 0p - Nowonarodzony
Witam!
Dokładnie tak!! Konstrukcja z cegły a okładzina z łupka szarogłazowego tanio i w miare ładnie wygląda!Grill ten jest także wędzarnią ,palenisko jest po jego prawej stronie (mało widoczne) .
pozdrawiam
Dokładnie tak!! Konstrukcja z cegły a okładzina z łupka szarogłazowego tanio i w miare ładnie wygląda!Grill ten jest także wędzarnią ,palenisko jest po jego prawej stronie (mało widoczne) .
pozdrawiam
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Możesz wyjaśnić blondynce jak wędzisz?
myślę, że w największej komorze, ale bez drzwiczek?
myślę, że w największej komorze, ale bez drzwiczek?
Pozdrawiam. Gosia
-
- 0p - Nowonarodzony
Spoko spoko drzwiczki są , komora paleniskowa jest tu całość daje rade ! Najbardziej jestem zadowolniony z grilla ,duże imprezki się u mnie odbywają (ruszt 70x40 cm) sporo można upiec za jednym razem.Natomiast wędziłem tylko dwa razy i też dobrze wyszło to wędzenie, chociaż jestem początkującym zadymiaczem. pozdr
- magos13
- 500p
No to Cię dalej pomęczę .
Czy drzwiczki nie przeszkadzają podczas grilowania, zwłaszcza przy wietrznej pogodzie? A może je zdejmujesz ?
Spód tej dużej komory ma otwór w tylnym lewym rogu. Czy nie ma to wpływu na równomiernoć wędzenia?
Czym wyłożony jest ten spód ?
Wygodne jest takie palenie ogniska w dołku ?
Czy drzwiczki nie przeszkadzają podczas grilowania, zwłaszcza przy wietrznej pogodzie? A może je zdejmujesz ?
Spód tej dużej komory ma otwór w tylnym lewym rogu. Czy nie ma to wpływu na równomiernoć wędzenia?
Czym wyłożony jest ten spód ?
Pozdrawiam. Gosia
-
- 0p - Nowonarodzony
Drzwiczki są zdejmowane .Przy wedzeniu na ten otwór zakładam takie kolanko z przedłużeniem ,które kończy sie gdzieś tak na środku paleniska (taka blaszana rura od okapu kuchennego // 15x15 cm//) i wędzi się w miare równomiernie.Spód paleniska jest z cegły klinkierowej(taką dysponowałem).Opcja wędzarni wyszła jak jush cała konstrukcja stała więc przebiłem tylko otwór z boku i doprowadziłem wyjście z paleniska wedzarni do podstawy paleniska grilla .
Mnie osobiście nie przeszkadza.
pzdr
Mnie osobiście nie przeszkadza.
pzdr
ciepla siekiera witam krajana.
To ja też pozwolę sobie parę pytan zadać.
1. Możesz podać orientacyjny koszt swojej grilowędzarni?
2. Ile czasu zajęła budowa?
3. Czy przy budowie zwracałeś uwagę na kierunek wiatru na działce? Tzn. czy przy takim palenisku do wędzarni nie masz problemów z "cugiem" w kominie? Bo, że w krzyżu strzyka przy podkładaniu, to wiadomo.
4. Doczytałem, że wędzarnię dopiero dorabiałeś do grilla, więc pytanie jest takie: jak orientowałeś konstrukcję grilla w stosunku do wiejących wiatrów. Wiem po swojej działce, że we Wrocku dominują wiatry zachodnie z małymi odchyłkami na płn. i płd.
5. Na czym stoi konstrukcja? Płyty, wylewka, fundament?
Bardzo spodobała mi się Twoja konstrukcja i jak na razie zajmuje pierwsze miejsce w kolejce do realizacji na mojej działce.
To ja też pozwolę sobie parę pytan zadać.
1. Możesz podać orientacyjny koszt swojej grilowędzarni?
2. Ile czasu zajęła budowa?
3. Czy przy budowie zwracałeś uwagę na kierunek wiatru na działce? Tzn. czy przy takim palenisku do wędzarni nie masz problemów z "cugiem" w kominie? Bo, że w krzyżu strzyka przy podkładaniu, to wiadomo.
4. Doczytałem, że wędzarnię dopiero dorabiałeś do grilla, więc pytanie jest takie: jak orientowałeś konstrukcję grilla w stosunku do wiejących wiatrów. Wiem po swojej działce, że we Wrocku dominują wiatry zachodnie z małymi odchyłkami na płn. i płd.
5. Na czym stoi konstrukcja? Płyty, wylewka, fundament?
Bardzo spodobała mi się Twoja konstrukcja i jak na razie zajmuje pierwsze miejsce w kolejce do realizacji na mojej działce.
- magos13
- 500p
Ależ zdolniacha z Ciebie ciepla siekiera .
U mnie też zajmuje pierwsze miejsce.
Fundament już mam, chętnego do budowy też, tylko z kasiorą krucho.
U mnie też zajmuje pierwsze miejsce.
Fundament już mam, chętnego do budowy też, tylko z kasiorą krucho.
Pozdrawiam. Gosia
-
- 0p - Nowonarodzony
Witam ziomala!
Dokładnie nie liczyłem,ale koszt tego grilla szacuje na ok ~ 500 -600 zł + pare sadzonek winorośli nie licząc własnej pracy.
Budowa zajeła mi "caaałłłeee wakacje" , rzecz jasna po pare godzin tygodniowo ( to był relaks w połączeniu z degustacją ) .
Jak najbardziej zwróciłem uwage na kierunek wiatrów ,wystawa jest południowa z kilkustopniowym odchyłem na zachód.A cug jest i to jeszcze jaki!! ,a krzyżu mi nie strzyka młodym jeszcze
A fundament to kilka płyt zbrojenie + beton.
Cieszę się ,że podoba się wam moja konstrukcja! Jeżeli są jeszcze pytania chętnie odpowiem.
pozdrawiam
Dokładnie nie liczyłem,ale koszt tego grilla szacuje na ok ~ 500 -600 zł + pare sadzonek winorośli nie licząc własnej pracy.
Budowa zajeła mi "caaałłłeee wakacje" , rzecz jasna po pare godzin tygodniowo ( to był relaks w połączeniu z degustacją ) .
Jak najbardziej zwróciłem uwage na kierunek wiatrów ,wystawa jest południowa z kilkustopniowym odchyłem na zachód.A cug jest i to jeszcze jaki!! ,a krzyżu mi nie strzyka młodym jeszcze
A fundament to kilka płyt zbrojenie + beton.
Cieszę się ,że podoba się wam moja konstrukcja! Jeżeli są jeszcze pytania chętnie odpowiem.
pozdrawiam
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 mar 2009, o 15:05
Witam Wszystkich
Przymierzam się do budowy grilla na wiosnę.
Przywiozłem już na działeczkę cegłę z odzysku po rozbiórce z tym tylko że jest to biała cegła.
Czy taka cegła nadaje się na budowę grilla, podobno ta cegła jest starsza dużo starsza niż ja sam...
Naczytałem się w internecie o pomysłach z czego i jak budować ale nic na temat starej białej cegły.
Zauważyłem że cegła ta się nie kruszy przy przerzucaniu co najwyżej pęknie na pół ale to pojedyncze sztuki.
Czy murować ją na zwykłą zaprawę 2:1 , piasek:cement.
Przymierzam się do budowy grilla na wiosnę.
Przywiozłem już na działeczkę cegłę z odzysku po rozbiórce z tym tylko że jest to biała cegła.
Czy taka cegła nadaje się na budowę grilla, podobno ta cegła jest starsza dużo starsza niż ja sam...
Naczytałem się w internecie o pomysłach z czego i jak budować ale nic na temat starej białej cegły.
Zauważyłem że cegła ta się nie kruszy przy przerzucaniu co najwyżej pęknie na pół ale to pojedyncze sztuki.
Czy murować ją na zwykłą zaprawę 2:1 , piasek:cement.