Wędzarnia

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wędzarnia

Post »

Ze starego poradnika zduna .
Dwa tygodnie schnąć.
... a następnie napalić lekko, patykami, tak aby na fajerce rosół pykał.
Następnego dnia napalić mocno, węglem, tak aby z kotła woda się wykipiała i tak kilka godzin.

Obrazowe ?
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
nurek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sty 2012, o 21:55

Post »

Popal trochę a po paru dniach daj czadu.
Wykonałem wędzarnię wg. projektu Jackosza
budowa wedzarni
opis budowy wędzarni
Jest to doskonały projekt wędzarni. Jest ona tania i łatwa w montażu.
MateuszP
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2012, o 10:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To może ja zaproponuję małą wędzarnię, która jest jednocześnie ozdobą tej części ogrodu. Całość powstała wg. własnego projektu, niewielkim kosztem:
-cegła pełna ok. 50 szt.
-cegła szamotowa 10 szt. (na palenisko)
-pustak wentylacyjny 4 szt.
-kilka worków gotowej zaprawy murarskiej
-drewno i arkusz blachy do obicie "szafki" od wewnątrz
-komin z blachy ocynkowanej
-drzwiczki żeliwne do paleniska
-drobiazgi: termometr, wkręty, zawiasy itp.
Z tyłu, pod kominem, wmontowana jest regulacja gęstości dymu. Wędzenie dymem zimnym i na gorąco, do szafki mieści się naprawdę sporo, aż za dużo jak na amatorskie wędzenie.
Awatar użytkownika
gosik1960
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sty 2012, o 16:51

Post »

MateuszP Super ,podoba mi się, mam nadzieję że wędzonki wyjdą równie piękne. Zainspirowała mnie twoja wędzarnia jak tylko warunki będą bardziej sprzyjające do prac w ogrodzie , przekonam moją połówkę do zrobienia podobnej.
-----------------------------
Pozdrawiam Gośka
11krzych

Post »

Bardzo ładna i prosta w budowie. Przynajmniej porównując z murowanymi konstrukcjami. Gratuluję pomysłu i zdolności manualnych.
Wędzenie dymem zimnym i na gorąco
Zależy co się rozumie pod pojęciem "zimny dym" :) Masz tylko 25 cm kanału dymowego !
MateuszP
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Kanału dymnego jest ok. 80cm, utrzymanie 30 do 50 stopni nie jest problemem, daję wtedy pełen przelot na kominie i uchylam dzrzwiczki. Budując takie coś jeszcze raz na pewno wydłużyłbym ten kanał od paleniska do szafki, ale myśle, że jak na pierwszy raz jest nieźle. (To był w ogóle pierwszy raz kiedy stawiałem coś z cegły no i budowałem to w wieku 16 lat więc mistrzostwem to nie jest.)
11krzych

Post »

MateuszP pisze: budowałem to w wieku 16 lat więc mistrzostwem to nie jest.)
Jest. Mnie się podoba.
MateuszP pisze:Kanału dymnego jest ok. 80cm, utrzymanie 30 do 50 stopni nie jest problemem, daję wtedy pełen przelot na kominie i uchylam dzrzwiczki.
Wędzenie w zimnym, to i tak wyższa szkoła jazdy, której ja jeszcze nie opanowałem.
Przez te otwarte drzwiczki dym Ci nie ucieka?
MateuszP
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzrzwiczki tylko minimalnie uchylam, a cug jest na tyle dobry, że wyciąga wszystko przez komin. Mimo to muszę pomyśleć nad innym sposobem obniżania temp.. Czytałem gdzieś, że dobra jest blacha, albo płyta metalowa z otworami położona na wylocie kanału dymnego- powinna zatrzymać temperaturę z paleniska która przedostaje się z gorącym powietrzem. Jeśli ktoś jest zainteresowany bardziej mogę przesłać dokładne fotki z budowy. Chętnie odpowiem na pytania i cieszę się, że się podoba- budowałem bez jakiegokolwiek doświadczenia z murowaniem a tu widzę, że nie jest tak źle jak myślałem :D .
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

MateuszP, Twoja wędzarnia jest super!!! ;:138
Pozdrawiam! Róża
X_Ro-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 25 wrz 2011, o 22:42

Post »

Mateuszu, byłabym wdzięczna za więcej fotek i może dokładniejszy opis a także o ile to możliwe, zestawienie materiałów.Mój M chętnie mi taką wędzarnię wykona ale jak dostanie dokładne wytyczne.Jak zaczniemy wczesną wiosną budowę to się będę do Ciebie zwracać na bieżąco.
11krzych

Post »

Ja przed budową wędzarni przejrzałem dokładnie wszystkie wątki z tego forum budowa wędzarni, co i Tobie polecam.

Jest tam tez coś podobnego do wędzarni Mateusza, to zawsze można część rozwiązań ściągnąć od Mateusza a część od innych zadymiaczy.
X_Ro-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 25 wrz 2011, o 22:42

Post »

Tak też właśnie robimy :D ale ta Mateusza wydaje mi się stosunkowo prosta w wykonaniu i chyba nie będzie taka kosztowna.
Kostek516
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 mar 2012, o 11:31

Post »

Ja coś takiego zrobiłem

Dodam że nad paleniskiem jest miejsce na grilla.Jak wykończę to wkleję zdjęcie

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”