U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie
- Ewa_tuli
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2012, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie
Uwielbiam swojskie warzywka, ale robić przy nich gorzej. Wolę kwiatki, bratki i stokrotki...
W ubiegłum roku miałam właśnie koktailowe w doniczkach powieszonych na siatce.
Fajnie było podjadać prosto z doniczki
Powieszenie na siatce to zabieg przeciw ślimakowy.
W ubiegłum roku miałam właśnie koktailowe w doniczkach powieszonych na siatce.
Fajnie było podjadać prosto z doniczki
Powieszenie na siatce to zabieg przeciw ślimakowy.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A mi się zdaje, że z kwiatami jest więcej roboty niż z warzywami.. A pomidory koktajlowe w zeszłym roku zajęła zaraza
- Ewa_tuli
Może jest więcej, ale tak wdzięcznie patrzą na świat
- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Olu, inspekcik nawet bardzo sympatyczny M go dzisiaj kupił i złożył. Myślę, że będziemy zadowoleni. Jest stabilny i lekki, w komplecie są śledzie żeby go umocować do podłoża. Jedynym słabym punktem mogą być plastykowe podpórki do pokryw, trzeba będzie uważać żeby się nie złamały. Szkoda, że nie zrobili metalowych. Zastanawiałam się, czy nie kupić od razu dwóch, ale najpierw zobaczę jak się sprawdzi w praktyce.
Gosiu, moje gruntowe pomidory w zeszłym roku złapały choróbsko w połowie sierpnia. Pojechaliśmy na urlop, ogród został pod opieką córki. Cały czas padał deszcz, tydzień i po zawodach. Z jedenastu krzaków zebraliśmy w sumie około 15 kg owoców, drugie tyle a może i więcej musiałam wyrzucić. Niczym nie pryskałam i w tym roku też chcę spróbować bez chemii.
Na szklarnię nie mam miejsca, ale mam zdolnego faceta Właśnie myśli nad zadaszeniem dla pomidorów z listewek i folii.
Ewo, ślimaki u mnie wszystko żarły, ale pomidorów nie ruszały. Masz może fotki swoich wiszących na siatce pomidorów? Sadziłaś je tradycyjnie zielonym do góry, czy odwrotnie? Widziałam w necie zdjęcia, wiszący pojemnik z korzeniem a roślina rosła w dół. Fajnie wyglądało, zajmuje mało miejsca i nie trzeba podpór. Potrzebne są tylko specjalne doniczki.
Mnie ciągnie w równej mierze do kwiatków i warzywek. Co trudniejsze w uprawie? Hmm. Na to pytanie będę mogła odpowiedzieć za jakieś dwa, trzy lata.
Gosiu, moje gruntowe pomidory w zeszłym roku złapały choróbsko w połowie sierpnia. Pojechaliśmy na urlop, ogród został pod opieką córki. Cały czas padał deszcz, tydzień i po zawodach. Z jedenastu krzaków zebraliśmy w sumie około 15 kg owoców, drugie tyle a może i więcej musiałam wyrzucić. Niczym nie pryskałam i w tym roku też chcę spróbować bez chemii.
Na szklarnię nie mam miejsca, ale mam zdolnego faceta Właśnie myśli nad zadaszeniem dla pomidorów z listewek i folii.
Ewo, ślimaki u mnie wszystko żarły, ale pomidorów nie ruszały. Masz może fotki swoich wiszących na siatce pomidorów? Sadziłaś je tradycyjnie zielonym do góry, czy odwrotnie? Widziałam w necie zdjęcia, wiszący pojemnik z korzeniem a roślina rosła w dół. Fajnie wyglądało, zajmuje mało miejsca i nie trzeba podpór. Potrzebne są tylko specjalne doniczki.
Mnie ciągnie w równej mierze do kwiatków i warzywek. Co trudniejsze w uprawie? Hmm. Na to pytanie będę mogła odpowiedzieć za jakieś dwa, trzy lata.
- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Ewo, ładniutkie pomidorki. Ależ mi się już tęskni za takimi widokami.
To normalne koktailowe czy jakieś specjalne zwisające? Znasz nazwę odmiany? Nie łamały się pędy?
To normalne koktailowe czy jakieś specjalne zwisające? Znasz nazwę odmiany? Nie łamały się pędy?
- Ewa_tuli
Małgosiu nie mam pojęcia co to za odmiana. Ja do tej pory nigdy nie zastanawiałam się co to, tylko starałam się pamiętać jak o to zadbać, żeby się uchowało. Kupiłam gotowe na targu, jak było małe. pani zapewniała mnie, że to takie małe koktajlowe i że nie zawiodę się. nie zawiodłam się. Ale nic poza tym nie wiem. Przykro mi.
- magda2003
- 200p
- Od: 20 lis 2009, o 18:05
Gosiu ja ci tego inspektu nie zazdroszcze (bo zawsze mogę sobie taki sprawić) ale takie zdolnego M. tak! Taki to by mi się przydał... Myślę że zrobi pieniądze ktoś kto założy wypożyczalnię ze zdolnymi mężami...
Ale świetne te pomidorki Ewy! Kurcze musze sobie takie sprawić. A ile owoców!
Ale świetne te pomidorki Ewy! Kurcze musze sobie takie sprawić. A ile owoców!
Małgosiu, jakie masz plany na nowy sezon ogrodniczy? Może masz jakieś postanowienia?
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
Gosiu ja mam nasionka białych pomidorków.Ciekawe co z nich wyjdzie
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Malgos a jak pogoda u Ciebie?
Magda, taka ala wypozyczalnia mezow zlotych raczek juz istnieje Przynajmniej z tego co wiem w Warszawie. Moja kumpelka zawsze zamawia Zlota Raczke, zeby kontakt poprawil, pralke podlaczyl, listwe przybil, wywiercil dziury na obrazy, zbil skrzynie na balkonie i takie tam.
Magda, taka ala wypozyczalnia mezow zlotych raczek juz istnieje Przynajmniej z tego co wiem w Warszawie. Moja kumpelka zawsze zamawia Zlota Raczke, zeby kontakt poprawil, pralke podlaczyl, listwe przybil, wywiercil dziury na obrazy, zbil skrzynie na balkonie i takie tam.
- gosia79z
- 200p
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
Pomidorki w doniczce
Pięknie wyglądają i tak apetycznie, szczególnie o tej porze roku.
Pięknie wyglądają i tak apetycznie, szczególnie o tej porze roku.
- magda2003
- 200p
- Od: 20 lis 2009, o 18:05
Julka kurcze fajny taki interes, ciekawe do czego mogłabym wypożyczyć mojego M. Kurcze nic mi nie przychodzi do głowy...