Pieczarki - uprawa amatorska
- martadela200
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 sty 2012, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
Dziś powyrywałam już dorosłe pieczary,były też tam takie malutkie brązowe i miękkie,usunęłam je,a po ich wyrwaniu zauważyłam w miejscu,gdzie stały zielone podłoże,było takie zielone,że prawie turkusowe.Powyciągałam je łyżeczką,ale jak wcześniej wyżej czytałam jest to chora grzybnia,nie wiem czy nadal kostka nadaje się do dalszej uprawy??Pomocy!!!
:);)
[quote="martadela200"]Hejka! Może i ciepło??Moje niektóre też tak wyglądają,a naprawdę mam ciepło w pokoju
Ty masz ciepło, u mnie maja chłodno (zewnętrzna ściana)
Ty masz ciepło, u mnie maja chłodno (zewnętrzna ściana)
Pozdrawiam - Leszek
Sprawdziłem u siebie, są twarde tak te duże, jak i malutkie. Po bokach, przez folię widać bielutkie podłoże, bez żadnej zmiany koloru. Malutkie są jeszcze białe. Jutro wykręcę te duże, i zobaczę co się tam dzieje, tylko nie uzyskałem informacji, czy takie grzybki, jak na powyższych fotkach, można spożywaćmartadela200 pisze:Dziś powyrywałam już dorosłe pieczary,były też tam takie malutkie brązowe i miękkie,usunęłam je,a po ich wyrwaniu zauważyłam w miejscu,gdzie stały zielone podłoże,było takie zielone,że prawie turkusowe.Powyciągałam je łyżeczką,ale jak wcześniej wyżej czytałam jest to chora grzybnia,nie wiem czy nadal kostka nadaje się do dalszej uprawy??Pomocy!!!
Pozdrawiam - Leszek
- martadela200
- 20p - Rozkręcam się...
Właśnie nie wiem,chyba tylko my tu na forum jesteśmy jak na razie aktywni,cisza zewsząd,hehe,pozdrawiam
:);)
- sledzik1102
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 gru 2011, o 21:39
Witam,czarnek pisze:nie uzyskałem informacji, czy takie grzybki, jak na powyższych fotkach, można spożywać
u mnie w ostatnim czasie pieczarki w piwnicy wyrosły podobne do tych jak na Waszych zdjęciach wyżej. Wszystkie zostały skonsumowane i smakowały normalnie czyli niezwykle apetycznie oraz nie wystapiły u spożywających żadne działania nieporządane
Ja mam taka teorie na ten temat:
temperatura spadła mi w piwnicy przez te ogromne mrozy do +5 stopni i pieczarki wyhamowały z rosnięciem. mimo że zraszałem dość czesto (czyt. co drugi dzień po 200ml) to zaobserwowałem że higrometr nie chciał wskazywać więcej niż 50% wilgotnosci powietrza. Pieczarki brązowieją jeśli zrasza się je po "kapeluszach" które długo potem zostają mokre. A marszczenie i pekanie "kapeluszy" spowodowane jest wg mnie nieodpowiednią wilgotnością której brakowało w tym arktycznie mroźnym i suchym powietrzu jakie mielismy w ostatnich kilkunastu dniach. Teraz w piwnicy mam temp +9stopni i wilgotność wzrosła do 70% więc myśle że wszystko wróci do stanu sprzed ataku mrozów gdy pieczarki rosły u mnie bardzo dobrze.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Krzysiek
skrócona instrukcja amatorskiej uprawy pieczarek: http://wklej.to/HUX4d" onclick="window.open(this.href);return false;
Krzysiek
skrócona instrukcja amatorskiej uprawy pieczarek: http://wklej.to/HUX4d" onclick="window.open(this.href);return false;
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krzyśku prawdopodobnie masz rację, pękanie kapeluszy na kształt dachówki wskazuje na zbyt małą wilgotność powietrza
- martadela200
- 20p - Rozkręcam się...
- jarson64
- 500p
"Zielona pleśń wywołana Trichoderma harzianum cechuje się białą agresywną grzybnią porastającą ziemię okrywową i grzyby powodując ich podgnicie. Powstała ewentualnie masa zarodników jest w kolorze szmaragdowo zielonym."martadela200 pisze:a kolor grzybni??
Czytaj więcej na: http://hyperreal.info/node/2920#ixzz1mepBwyCT
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trichoderma harzianum, jeśli takie zarodniki się wyhodowały, to są super do ochrony warzyw przed chorobami grzybowymi, ja za nie płacę prawie 1000zł za 1kg w postaci pod nazwą Trianum. A co do pieczarek , wskazane jest, aby owocniki pieczarek nie były zbyt długo mokre po podlaniu, lepiej gdy podlewamy okrywę, unikać zlewania wodą owocników pieczarek. Chcąc mieć bardzo białe pieczarki, producenci stosują podchloryn sodu, który jest zawarty w preparatach jak np. Acze, bielinka, czy inne wybielacze zawierające ten środek.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- martadela200
- 20p - Rozkręcam się...
- jarson64
- 500p
Poczytaj w tym linku który, Ci podałem. Tam znajdziesz odpowiedź.
Krzyśku, więc pewnie i ja przeżyję Wydaje mi się, że może być taka przyczyna, jak Ty piszesz. Niby grzybki stoją z dala od grzejnika, przy zimnej ścianie, ale w kąciku, i być może, że jest mała cyrkulacja powietrza, i po podlaniu woda na kapeluszach pozostaje długo, stąd brązowienie, a gdy przeschną, to jednak jest pomieszczenie z kaloryferem, i na pewno powietrze jest suche. Nie ważny wygląd, ważne że nie gniją, i podłoże ładnie wygląda. Nauka nie idzie w las Wiosną spróbuję w piwnicy, bo mam wolną. Miałem dziś zbierać, ale niech jeszcze podrosną do jutra, bo bardzo są ściśnięte małe i większe do siebie, i pewnie będzie trudno pozostawić te mniejsze.
Dzięki za podpowiedź ...
Dzięki za podpowiedź ...
Pozdrawiam - Leszek
Mam pierwszy zbiór pieczarek około 40dkg. Qrcze, tak są ściśnięte, że nie można było zebrać tylko tych większych. No ale cóż, chyba nie tylko u mnie tak rosną Teraz tylko muszę pomyśleć, jakie danie zrobić
Pozdrawiam - Leszek