Ogród Soczewki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Soczewki cz2

Post »

Cd wspominek różanych. Dziś róże, które kupiłam w pobliskiej szkółce Moje odkrycie roku :;230 Róże z nazwami ( niestety nieraz z pomylonymi) i tanie.
Nie będę o nich pisała dużo ponieważ trafiły do mojego ogrodu latem
Pierwsza zakupiona to Aspiryna.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Aladdyn Palace-kwitła od połowy sierpnia przez dwa miesiące ;:167

Augusta Luise niesamowity zapach. Chyba zaczynam mieć słabość do róż morelowo-różowych Chodzi za mną Cheppendale
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Margo2 pisze:Ja natomiast jedynie od niej i od Ghislaine de Feligonde oczekuję, że zachowają swoje pędy. Reszta ma być mała. :wink:
A ja mam skrzywienie na punkcie gęstości krzewów i nie tylko dotyczy to róż. Nie przepadam za rzadkimi badylkami. Zaobserwowałam, że u Asi w ogrodzie róże tworzą zwarte kopułki. Sądzę, że to zasługa kilku sztuk posadzonych razem ale także odpowiedniego cięcia.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniś Augusta zjawiskowa :uszy
Chipka pożądasz ;:224 i słusznie, piękny jest okrutnie :twisted:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alladynaka chętnie bym łykneła.
Zastanawiam się, czy moja nn, która ostatnio pokazywałam to nie Cheppendale
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Moniś, koniecznie kup Chippendale - to świetna róża ;:108 .
Gosiu, Chippendale jest bardziej pomarańczowa na początku kwitnienia, z czasem różowieje, ale ma intensywniejszy kolor niż Sangrehauser. Ja mam je akurat blisko siebie posadzone i ładnie się komponują, ale jednak Sangerhauser jest jaśniejsza.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

No tak, mogłam na to liczyć, że nie będziecie mnie zniechęcąć a wręcz przciwnie :;230
Obejrzałam na róznych fotkach Chippendale i Sangerhauser. Obie są przepiekne i na każdym zdjęciu wygladają inaczej. Prawdę mówiąc wolałabym by były bardziej rózowo-morelowe niż pomarańczowe. Najlepiej gdybym miała okazje zabaczyć je na żywo. Obowiązkowo muszę wybrać się do Powsina w czerwcu. Rok temu jeszcze tak mocno się nie interesowałam rózami więc wiele nie zapamiętałam Sądzę, że tegoroczna wizyta będzie bardzej szczególowa.

Gosiu jeśli w szkólce będzie Alladyn to na pewno go będziesz miała :P
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, zadowolona byłabyś z jednej i drugiej. Obie zdrowe. Kwiaty mają bardziej rózowe, więc spoko - ja sama nie lubię pomarańczowych, bo mi nie pasują do ogrodu, ale one aż takie nie są - więcej w nich moreli i różowości. Są śliczne.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Moniko mam w planach (raczej dalekich) małą rabatę na tylnej scianie garażu gdzie chicalabym posadzić 3 szt Chippendel i dla kontrastu jakiegoś fioletowego powojnika Ale to może się przeciagnąć w czasie zwłaszcza że mam spory dylemat chciałabym rozpocząć studia podyplamowe a to wiąże sie z mniejszą ilościa czasu na ogród i ogroniczonymi finansami na roślinki Są tostudia na kierunku Architektura Krajobrazu i to jest to co chciałabym robić. Watpliwości jest sporo, jeszcze więc krytycyzmu do własnych możliwości.
Zdaję sobię sprawę, że te studia nie zrobią ze mnie archtekta bo zaledwie trwaja trzy semestry ale trochę mogłabym się podszkolić.
Z drugiej strony pojawia się pytanie czy inwestyując w ten rodzaj dokształcania będę miała później z tego jakieś korzyści. Czy to wystarczy by znaleźć w tej dziedzinie pracę?
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, myślę, że w mniejszych miejscowościach ciężko bedzie, a robić studia dla własnej przyjemnosci to szkoda trochę kasy. Ja sama byłabym zainteresowana takim kierunkiem, żeby mieć studia przyjemne, a zarazem nowe kwalifikacje jako alternatywę przy ewentualnej zmianie pracy. Wiem jednak, że na moim terenie ten temat nie wypali. Niestety mało u nas osób zainteresowanych projektowaniem (zamawianiem) przestrzeni zielonych. Dzisiaj każdy liczy się z pieniędzmi i niewiele osób stać na to, by zamówić profesjonalne tworzenie ogrodu od A do Z. Tak mi się zdaje. W moim mieście są 2 firmy projektujące i zakładające ogrody, ale z tego co wiem to cienko przędą. Rozmawiałam z jedną właścicielką, którą miałam okazję poznać pod koniec wakacji 2011 i mówi, że na naszym rynku ten zawód nie ma szans na przetrwanie. Była zmuszona otworzyć sklep i szkółkę roślin, mimo, że posiada naprawdę wysokie kwalifikacje w zakresie ogrodnictwa, projektowania, mikoryzowania i czegoś tam jeszcze. Mówi, że u nas ludzie mają jeszcze zbyt małą świadomość ogrodniczą. Myślę, że to dotyczy nie tylko moich stron, ale ogólnie naszego kraju. Owszem, coraz więcej zadbanych ogródków, przystrzyżonych trawników, ale niekoniecznie tworzonych wg zasad, jakie obowiązują w rasowym ogrodnictwie. To z pewnością się zmieni, ale nie z dnia na dzień.
inanna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 sty 2012, o 10:23

Post »

Soczewka pisze:Obrazek
Piękna! Można tylko podziwiać. :)
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Monia widzę, że dobrze wiesz co czuję i myślę w tym temacie i do tego mnie rozumiesz. Niestety u nas jest podobnie. Interesowałaby mnie praca w zieleni miejskiej lub w większej szkółce która prowadzi sprzedaż nie tylko w kraju lecz także zagranicą, gdzie są stanowiska np biuro obsługi klienta, doradztwa a przy okazji robione są projekty ogrodów dla zainteresowanych klientów. Chyba bym się czuła jak ryba w wodzie mogąc przez osiem godzin gadać o roślinkach. Niestety nie mam w tym kręgu znajomych a bez tego to ani rusz. Gdybym choć miała cień szansy na możliwość otrzymania takiej pracy nie zastanawiałabym się ani sekundy nad tymi studiami.

Inanna podziwiaj do woli :P
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Dziś Biedermeier Piękne kwiaty ale atakuje go czarna plamistość. I moje spostrzeżenia: róża ze względu na swój mały rozmiar lepiej wgląda w donicy lub posadzona w grupie.

I jeszcze trzy do których nie mam pewności czy mają poprawne nazwy
Kupiona jako Lovely Fairy
Obrazek Obrazek

The Fary ale na pewno to nie jest ta róża
Obrazek Obrazek

I Alabaster ale może to Kronprinsesse Mary ?

Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja myślę, że to, że ludzie nie zamawiają takich projektów nie jest kwestią zainteresowania, ale raczej braku pieniędzy. Na 100% człowiek z kasą zamówiłby taki projekt, bo jeżeli buduje dom za grubą forsę chce miec tez taki ogród.
Także to w dużej mierze kwestia pieniędzy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”