Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Uprawa pomidorów pod osłonami.
Korzystając z opadów śniegu, wreszcie dzisiaj mogłem nasypać śnieg do foliaka. Suchutko było w nim jak na pustyni.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Podobnie uczyniłem.darbo pisze:Korzystając z opadów śniegu, wreszcie dzisiaj mogłem nasypać śnieg do foliaka. Suchutko było w nim jak na pustyni.
Tylko u mnie w foliaku zimują sadzonki truskawek w ilości około 80 sztuk. Podczas nocnych mrozów dochodzących do -20 zastosowałem dwie warstwy otuliny. Teraz otulinę zastąpił śnieg zgarnięty z co najmniej połowy działki. Ziemia w foliaku troszkę wody łyknie, a i sadzonki truskawki sobie pod kołderką posiedzą. Normalnie Wash&Go dwa w jednym.
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
slawgos, ale twoim truskawkom to nic nie będzie jak trochę zmarzną ;). w końcu to prawie perz ;)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- darbo
Czy stosował ktoś siatkę cieniującą 59%.
Zamiast chlapania się wapnem
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Ale ten prawie perz jest w doniczkach plastikowych zakopanych w glebie i lepiej, żeby jednak nie zmarzł.gosiakmala pisze:slawgos, ale twoim truskawkom to nic nie będzie jak trochę zmarzną ;). w końcu to prawie perz ;)
Ale czy to na pewno w temacie "Uprawa pomidorów pod osłonami."
-
- 50p
- Od: 5 lut 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli Kolega ma co robić to cieniowanie siatką w okresach dużego nasłonecznienia i wysokich temperatur daje bardzo dobre rezultaty. Ale trzeba pamiętać, że taką siatkę trzeba odsłaniać w dni pochmurne oraz w pory dnia kiedy słońce nie jest zbyt dokuczliwe. Kreda czy wapno przepuszcza bardzo dużo promieniowania niezbędnego dla fotosyntezy roślin. Natomiast siatka skutecznie blokuje jego dostęp. Taka moja sugestia. Jest na rynku preparat do trwałego cieniowania folii ogrodniczych i nazywa się Parasolex Plastic, ale nie wiem czy jest dostępny w mniejszych opakowaniach niż 20 kg. Raz zaaplikowany na powierzchnię folii utrzymuje się na niej do jesiennych przymrozków. Istnieje możliwość jego przedwczesnego zmycia w okresach o bardzo intensywnych opadach, ale u mnie rzadko się to zdarza. Pomimo stałej obecności na folii przepuszcza promieniowanie fotosyntetyczne, jednocześnie blokując promieniowanie UV.darbo pisze:Czy stosował ktoś siatkę cieniującą 59%.
Pozdrawiam Paweł
Niemożliwe to jest tylko zapłacić kartą w Biedronce;)
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Darku ja stosuję do zacieniania białą agrowłókninę taki mój wynalazek i jest ok.Czy stosował ktoś siatkę cieniującą 59%.
- darbo
Na Iglaco znalazłem dość ciekawą siatkę cieniującą.jarson64 pisze:Darku ja stosuję do zacieniania białą agrowłókninę taki mój wynalazek i jest ok.Czy stosował ktoś siatkę cieniującą 59%.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Obejrzałem - z zielonej tkaniny foliowej, w profesjonalnych uprawach szklarniowych widziałem trochę inne wykonane z mieszanki foli mlecznej i aluminiowej
- delfi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 mar 2011, o 13:29
Ja też użyłam do zacieniania białej agrowłókniny. Pomidory miały się dobrze, więc wygląda na to, że im nie zaszkodziłam
- darbo
Tak, właśnie się zastanawiam i dość korci mnie zakup.
Ciekawe tylko jak będzie przy tej gęstości?
Ciekawe tylko jak będzie przy tej gęstości?
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- 50p
- Od: 5 lut 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Systemy cieniujące w obiektach uprawowych pełnią podwójną rolę. Muszą zmniejszyć promieniowanie słoneczne w dzień i zmniejszyć straty ciepła w nocy. Stąd kombinacja tworzywa sztucznego i komponentów aluminiowych. Ale każda uprawa wymaga innego stopnia zaciemnienia więc materiały cieniujące bywają różne. Nie wiem czy 59 % zacieniowania to nie będzie zbyt wiele.jarson64 pisze:Obejrzałem - z zielonej tkaniny foliowej, w profesjonalnych uprawach szklarniowych widziałem trochę inne wykonane z mieszanki foli mlecznej i aluminiowej
Pozdrawiam Paweł
A czy aby na pewno w naszej amatorskiej uprawie pomidorów po osłonami jest niezbędne cieniowanie czy to foliaka, czy to szklarni? Wydaje mi się, że wystarczającym naszym działaniem jest pozostawienie otwartcyh drzwi z jednej i z drugiej strony. Przewiew, to jest najważniejsza rzecz pod osłoną, bo słońce nie zrobi większej szkody, niż za duża wilgoć gromadząca się na ściankach foliaka/szklarni.