Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Uprawa pomidorów pod osłonami.
A co myślicie o czymś takim? 1 kratka=10cm
Śmiało! Krytykujcie i doradzajcie. To moje pierwsze kroki z tunelem, więc wiem, że nic nie wiem.
Tunel-typ wojskowy, 5m / 5m. Duże dwa wejścia. Dodam jeszcze, że u mnie wiatry zawsze hulają od południa.
Śmiało! Krytykujcie i doradzajcie. To moje pierwsze kroki z tunelem, więc wiem, że nic nie wiem.
Tunel-typ wojskowy, 5m / 5m. Duże dwa wejścia. Dodam jeszcze, że u mnie wiatry zawsze hulają od południa.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mi się podoba.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- BRZOSKWINKA
Uff... czyli nie jest ze mną tak źle. Sugerujcie, doradzajcie - chłonę jak gąbka.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Asiu, nie wiem , z której strony masz najwięcej słońca. Papryka jest niższa niż pomidory i one mogą ją zacieniać. Nie wiem jak jest z bakłażanami, ale one też chyba potrzebują słońca. Ja bym zrobiła rząd paryki , obok bakłażany ( z tej strony, z której najdłużej masz słońce) i dalej pomidory. Pozdrawiam , Bożenka.
Pozdrawiam , Bożenka.
- BRZOSKWINKA
Dzięki Rumianko, ale już sie tłumaczę
Południe mam od strony papryki (zaraz to naniosę na szkic). Tunel ma kierunek wschód-zachód. Bakłażany dałam od północy, bo przeczytałam tu na forum, że dużo lepiej rosną zacienione. Forumowicze eksperymenty prowadzili... i były pomysły by osłonic je kukurydza itp. Stąd mój pomysł wrzucenia je w północną część tunelu. Podobno im tylko ciepła trzeba...
Ale rzeczywiście mogę bakłażany zamienić z pomidorami, tymi bliżej papryki. Nie wiem tylko czy to nie będzie ze strata dla pomidorów, bo jednak tam niżej "sufit" będzie. Co myślicie?
Południe mam od strony papryki (zaraz to naniosę na szkic). Tunel ma kierunek wschód-zachód. Bakłażany dałam od północy, bo przeczytałam tu na forum, że dużo lepiej rosną zacienione. Forumowicze eksperymenty prowadzili... i były pomysły by osłonic je kukurydza itp. Stąd mój pomysł wrzucenia je w północną część tunelu. Podobno im tylko ciepła trzeba...
Ale rzeczywiście mogę bakłażany zamienić z pomidorami, tymi bliżej papryki. Nie wiem tylko czy to nie będzie ze strata dla pomidorów, bo jednak tam niżej "sufit" będzie. Co myślicie?
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Właśnie mnie Rumianka ubiegła z tym słońcem
Ale jak dla mnie całość wygląda ok.
Jerry
Ale jak dla mnie całość wygląda ok.
Jerry
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
Ja mam ten tunel 5x5 i w tamtym roku pomidory posadziłem przy ścianach, ale nie był to najlepszy pomysł po pomidory po 2 gronach musiały być ogłowione bo właziły w ściane, dlatego w tym roku chce przy scianach posadzić sałate, papryke i bakłażany bo im metr wysokości wystarczy w przeciwienstwie do pomidorów...
- BRZOSKWINKA
Artexo - choć doświadczenia nie mam z tunelem to intuicja mnie nie myli. Ciesze się, że nie zrobiłam rażących błędów.
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Ja to nawet chyba ścieżki w tym roku po boku zrobie 2 a na środek dam pomidory bo one na prawdę duże potrafią rosnąć
- BRZOSKWINKA
Mnie ich żal by w przeciągu stały.
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Myślę że one wolą przeciąg niż kiszenie się w 30-40 stopniach
Asiu , jeżeli bakłażan woli być w cieniui, to zaplanowałaś wszystko super . Ja nie uprawiam bakłażanów, bo raz mi je zniszczyły przędziorki (pewnie miały za dużo słońca) i na razie zastanawiam się , czy warto znowu próbować. Mam jedynie nasionka "jajek" sprzed dwóch lat. Pozdrawiam , B.
Pozdrawiam , Bożenka.
Nigdy nie zdarzyło się , że owoc pomidora został " ugotowany " - poparzony na krzaku ? Piszę oczywiście o extremalnym nasłonecznieniu ale w ostatnich latach bywają takie dni coraz częściejweteran pisze:jak się pomidorów nie pędzi to słońce im nie przeszkadza hihihihi
innymi słowy , jak jest równowaga miedzy korzeniem i lisicami to jest ok
Ja osobiscie jeszcze nie musiałem nigdy cieniować pomidorów
Pozdrawiam bobek
Życie jest za krótkie żeby marzenia mogły czekać.
Życie jest za krótkie żeby marzenia mogły czekać.