Tulipanowiec amerykański ( Liriodendron tulipifera)
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tulipanowiec
Zależy też od ziemi (na żyznej oczywiście więcej urośnie) i w jakim stanie ma system korzeniowy.
- ewarb
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 14:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W pierwszym roku może trochę mniej, musi się zaklimatyzować. Później rośnie szybko.ewarb
Korzonki jak na moje oko miał ładne, ten główny miał z 10cm. Ziemia u nas dobra 2 klasa . Jednego posadziłam za ciszą ale będzie miał cień a drugi w pełnym słońcu ale za to na przedmuchu.
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- Giecikowa
- 200p
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
Planuję w tym roku posadzić tulipanowca. W związku z tym, że ma płytki system korzeniowy, co proponujecie posadzić "w nogach" tego zacnego drzewa? 

Pozdrawiam Dorota

- ewarb
- 500p
Jeśli będziesz sadzić równocześnie tulipanowca i inne rośliny to jego system korzeniowy nie ma znaczenia.
- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
A dlaczego uważasz Ewarb, że nie ma znaczenia? Teraz będą rosły równo, ale potem tulipanowiec (jako drzewo) będzie miał silniejszy system korzeniowy i blisko rosnące rośliny zostaną pozbawione wody i składników odżywczych. Kiedy krzew i drzewo zrosną się korzeniami nie zdołasz ich oddzielić.
Generalnie, to jednak proponuję zachować pewien odstęp.
Ja również w tym roku planuję posadzić tulipanowca i wymyśliłam sobie, żeby umieścić w jego sąsiedztwie byliny, które - miarę rozrastania się tulipanowca - będzie można ewakuować w inne miejsce.
Generalnie, to jednak proponuję zachować pewien odstęp.
Ja również w tym roku planuję posadzić tulipanowca i wymyśliłam sobie, żeby umieścić w jego sąsiedztwie byliny, które - miarę rozrastania się tulipanowca - będzie można ewakuować w inne miejsce.
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Jak to mają być jakieś byliny, hosty czy coś takiego to sadzić, zanim tulipanowiec urośnie na tyle że zabierze wodę to minie z 10-15 lat więc przez tyle czasu lepiej mieć ładnie pod nim a nie przejmować się że kiedyś coś tam może mieć mało wody. W takim okresie zdążysz kilka razy zmienić pod nim kompozycję.
- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
Wszystko zależy od tego w jakiej odległości posadzisz. Jak to będzie pół metra to nie liczyłabym na "15-tę"
.

Pozdrawiam - Edyta
- mateo
A może od razu coś okrywowego? Typu barwinek, bluszcz, kopytnik
- Giecikowa
- 200p
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
No tak, czyli lepiej odpuścić sobie krzewy. Chyba po prostu posadzę go jako soliter i już 

Pozdrawiam Dorota

- ewarb
- 500p
A ja tak jak wcześniej pisałam posadziłabym z nim inne rośliny, nauczą się żyć razem, dostosują się.
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I ja się zgadzam z ewarb. Jak krzewy i drzewa rosną obok siebie od maleńkości to dzielą pomiędzy siebie przestrzeń. Jak próbujemy dosadzać mały krzaczek pod wielkie drzewo to oczywiście się to nie udaje. Dlatego z dużą rozwagą trzeba wycinać rozrośnięte krzewy spod drzew. To że duże urosły nie znaczy, że cokolwiek innego poradzi sobie z zasiedziałym już drzewem.
Agata
Witam. A jak długo kiełkuje tulipanowiec?
- mateo
To zależy co wcześniej z nimi robiłeś, gdzie leżały, jak długo...
No i powinno być ich na prawdę dużo, żeby wykiełkowało chociaż kilka, chyba że masz nasiona z pewnego źródła.
No i powinno być ich na prawdę dużo, żeby wykiełkowało chociaż kilka, chyba że masz nasiona z pewnego źródła.
Zebrałem teraz w marcu spod drzewa.