Bardzo do tego naturalnego sposobu zapaliłam się. Najgorzej,że nie robimy grila, ale chyba jak zrobię ognisko z patyków i starannie wyzbieram popiół, to powinno być dobrze - i oszczędniejarson64 pisze:Dobrym sposobem na śmietkę jest popiół z węgla drzewnego, np taki z grila. Sadząc cebulkę z dymki, robiłem z popiołu papkę w której maczałem cebulki przed posadzeniem. Można też posypywać grządki takim popiołem.
ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady
Waleria
- natalka
- 50p
- Od: 11 lip 2011, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja swoją cebulę posiałam w sobotę, pierwszy raz będę uprawiać cebulę z nasion. Zawsze sadziłam dymke i cebule były niezbyt duże, a w tym roku po lekturze tego watku sieje nasiona i mam nadzieję na lepsze plony.
Szczęście to nie to, co posiadasz, lecz to, czym potrafisz się cieszyć.
Waleria ja też, tylko czy na pewno pomaga na śmietkę?
Ja sobie trochę o cebuli poczytałam i wiem, że cebula lubi ziemię o pH 6,5-7 i jest potasolubna - więc popiół z węgla drzewnego świetnie się nadaje - ale jak nawóz.
Muchę wabi zapach cebuli (takiej jakby gnijącej), pewnie jak się podlewa to ten zapach jest bardziej intensywny. A co może przebić zapach gnijącej cebuli? chyba tylko śledzie
Ech no nic..chyba wypróbuję popiół
Ja sobie trochę o cebuli poczytałam i wiem, że cebula lubi ziemię o pH 6,5-7 i jest potasolubna - więc popiół z węgla drzewnego świetnie się nadaje - ale jak nawóz.
Muchę wabi zapach cebuli (takiej jakby gnijącej), pewnie jak się podlewa to ten zapach jest bardziej intensywny. A co może przebić zapach gnijącej cebuli? chyba tylko śledzie
Ech no nic..chyba wypróbuję popiół
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 wrz 2011, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przeczytałem cały wątek i też zacznę w ten sposób "uprawę" cebuli. Jutro zapuszczam się po nasiona opisywanych przez przemek1136 odmian. Mam nadzieję, że i mnie się powiedzie
pozdrawiam Andrzej
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Monika! jarson64 twierdzi,że pomaga. Ja zamierzam do tej papki dodać nadmanganianu. Jak to nie pomoże, to nie będę uprawiać cebuli.
Waleria
Zapach gnojówek różnego rodzaju- również.monika pisze:Muchę wabi zapach cebuli
We wczesnym PRL była taka książka http://www.antykwariat-bazar.pl/pub/pro ... 95_big.jpg a w niej był podany ekologiczny sposób na śmietkę cebulankę. Może ktoś ją ma to niech się ujawni.
Pozdrawiam
ja nie mam, ale jak taka dobra to ja jestem gotowa kupić http://szperaczek.pl/?p=productsMore&iProduct=265
forumowicz tylko czy warto?
forumowicz tylko czy warto?
Moniko, ta książka to była pierwsza w życiu moja skarbnica wiedzy o uprawach . Wiele rzeczy straciło na aktualności. Jeżeli tylko Ci o śmietkę cebulankę chodzi ,to w ramach dobrej, dozgonnej przyjaźni mogę Ci to zdradzić i wyjdzie dużo taniej. Tylko muszę tą książkę najpierw znaleźć/ mam spakowane do przeprowadzki/.monika pisze:forumowicz tylko czy warto?
ja nie mam, ale jak taka dobra to ja jestem gotowa kupić http://szperaczek.pl/?p=productsMore&iProduct=265
Pozdrawiam
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz, tylko Monice zdradzisz tą tajemnicę...? Proszę i ja i pewnie wielu zainteresowanych
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2010, o 11:57
Witam!Chciałabym się zapytać czy taka odmiana jak Cebula Agostana jest dobrą odmianą?Tzn szukam odmiany, która będzie wczesna, ale od razu informuję, że nigdy nie wysiewałam cebuli i to mój początek. Jaką odmianę mogę posiać na rozsadę jeszcze w marcu?Czy może na wczesną odmianę jest już może za późno?
Roślina Cię nie uderzy..
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Meciaaa - ja miałam w zeszlym roku Agostanę - nic mi nie wzeszło na grządce - siałam prosto w grunt
W tym roku wysiałam 2 dni temu do wielodoniczek i będę robiła rozsadę - zobaczymy czy tak pójdzie
Ps. Jest średnio wczesna (z opakowania jak widzę 130 dni), biała.
W tym roku wysiałam 2 dni temu do wielodoniczek i będę robiła rozsadę - zobaczymy czy tak pójdzie
Ps. Jest średnio wczesna (z opakowania jak widzę 130 dni), biała.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
A ja posiałam cebulę Agostana do jednej doniczki (będzie z rozsady rwanej - chyba tak to się nazywa ), po 3/4 dniach już ładnie wzeszła. Ale ja sieję w taki sposób, że napełniam doniczkę wilgotna ziemią, nie ubijam tylko tak opukuję doniczkę, potem ziemię wyrównuję, na nią 'układam' nasiona i suchą ziemią przez sitko zasypuję nasiona. Potem zamgławiam, wkładam do worka foliowego i na kaloryfer (ale nie bezpośrednio tylko na ręcznik). Teraz doniczka jest na chłodnym parapecie. Liczę na taka dobrą młodą cebulkę w trakcie sezonu
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Ja 20lutego wysiałam nasionka cebuli cukrowej z zeszłego roku...liczyłam przynajmniej na kilka siewek...a ona jak gdyby nigdy nic wzeszła jak szalona...Waga jednej cebuli tej odmiany-Ailsa Craig-dochodzi do 1,2kg...