Trytoma groniasta(Kniphofia uvaria)
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trytoma
Ja unikam zamoknięcia trytom w ten sposób: związuje je w koński ogon pochylone do ziemi. To też działa. Woda spływa pod kątem.
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A mi prawdopodobnie wszystkie trytomom pogniły . Załatwił je mróz. Jeszcze w styczniu były takie piękne, a potem przyszedł mróz i zważył wszystkie liście. Wczoraj sprzatalam w ogrodzie i po pociagnięciu wszystkie liście wychodziły. Chyba już po nich .
U mnie podobnie a tak się cieszyłam,bo ubiegłego roku sama sialam i takie ładne były.
Słyszałem że z siewu trzeba przez co najmniej 2 zimy okrywać, później już podobno daje sobie radę sama. Nie wiem jeszcze jak moje przezimowały, sadzone spore cebule zeszłej wiosny.
na pewno trzeba ją zabezpieczać co roku,a jeszcze jedno trytoma nie jest rośliną cebulową.
Ja mojej trytomy nigdy nie zabezpieczałem i nigdy nie przemarzła
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lut 2012, o 22:47
To masz wyjątkowe szczęście, ja mimo zabezpieczeń i tak musiałem moją spisać na straty
Biurowiec Warszawa - Nowy Sezam
No właśnie, nie wiem czy to nie "wina" podłoża same kamienie i piach, wiele roślin zabezpieczam a mi pomarzły przez ostatnie 3 zimy a trytome zostawiam niezwiązaną, nieokrytą i nawet jej nie ruszyło
Moje zeszłoroczne z siewu , które były przykryte gałązkami świerku żyją a część pozostawiona bez przykrycia zdechła
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy. Jeśli chodzi uprawę trytomy, z mojego doświadczenia wymaga stanowiska słonecznego, ale podłoże powinno być wilgotne, tzn wyściółkowane korą lub trocinami. Roślina żarłoczna, wiec dobrze by było co roku podsypać kompostem. I teraz najistotniejsze szczególnie w rejonach zimniejszych , wymagane okrycie liśćmi. niestety nie mam czym sie pochwalić bo moja trytomę w tym roku zaniedbałem i przykryłem tylko gałązkami iglastymi... i mi zmarzła Wcześniej zawiązywałem liście podsypywałem ziemia i przykrywałem liśćmi oraz na końcu gałązkami i jakoś przezywała. Jeśli chodzi o kiełkowanie nasion trytomy to kiełkują bez problemu w temperaturze pokojowej, jednak kwitną po upływie 3-4 lat przy prawidłowej pielęgnacji. Pozdrawiam
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- polemika_schola
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 lut 2012, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ile?? O matko!!damek1718 pisze: [...]jednak kwitną po upływie 3-4 lat przy prawidłowej pielęgnacji[...]
A taka byłam zadowolona że że wykiełkowały... że będę mieć takie ładne kwiatuszki a tu jeszcze tyle lat trzeba czekać
- magenta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt:
No moją właśnie też chyba szlag trafił....chyba zgniła..Ktoś dysponuje jakimś zdjątkiem?
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Trytomy kwitną na drugi rok, a nawet znam taką, która zakwitła w pierwszym roku we wrześniu. Bardzo szybko rozrastają się.