Róża pomarszczona
- Hortensja
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 gru 2006, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Róża pomarszczona
Czy można przycinać różę pomarszczoną żeby sie rozkrzewiła? Czytałam gdzieś, że tych róż
sie nie przycina, tylko wycina stare pędy, ale co zrobić, gdy krzaczki mają po 3-4 długie pojedyńcze pędy i die chcą się same rozrosnąć. Bardzo proszę o odpowiedź, kogoś kto ma doświadczenie w uprawie tych róż. Bedę wdzięczna - Hortensja.
sie nie przycina, tylko wycina stare pędy, ale co zrobić, gdy krzaczki mają po 3-4 długie pojedyńcze pędy i die chcą się same rozrosnąć. Bardzo proszę o odpowiedź, kogoś kto ma doświadczenie w uprawie tych róż. Bedę wdzięczna - Hortensja.
Gdy kupiłam swoje siedlisko po usunięciu krzaków chwastów itp "znalazłam krzewy róży pomarszczonej. Wyglądały okropnie więc nie wiele myśląc potraktowałam je sekatorem dość ostro. W tej chwili mam gęste ładne krzaczki. Zagęściły się ładnie i co roku je przycinam bo rosną za dużo w górę. Myślę więc że twojej róży też nić nie będzie, ale nie jestem specjalistą.
No to ja swoją r.rugosę "Hansa" też przytnę bo siedzi już kilka lat, ma 1,5 m wysokości ale nigdy nie była cięta. Jest rozłożona szeroko ale w środku ma mało pędów.Nie wiem czy dobrze myślę ale gdybym cięła nad oczkiem zwróconym do środka to powinna mi się zagęścić w środku.hanka55 pisze:Tnie się teraz, na przedwiośniu.
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kochane,
wczoraj sadzialam roze pomarszczona jako zywoplot. Udalo mi sie meza namowic, do wyrwania snieguliczek ( och jak ja ich nie lubilam ) ... oczywiste, ze jak chlop zobaczyl jak jest lyso to za glowe sie zlapal - dla mnie bylo to jasne, zas dla niego hihihi... a po tym jak posadzilam roze zadal pytanie - jak one szybko rosna ? Zeby znowu jego "wlosci" byly schowane przed wzrokiem przechodniow...
Stad powtarzam moje pytanie za mezem - jaki sredni przyrost ma roza pomarszczona? Teraz ma okolo 50 cm
Dziekuje bardzo
wczoraj sadzialam roze pomarszczona jako zywoplot. Udalo mi sie meza namowic, do wyrwania snieguliczek ( och jak ja ich nie lubilam ) ... oczywiste, ze jak chlop zobaczyl jak jest lyso to za glowe sie zlapal - dla mnie bylo to jasne, zas dla niego hihihi... a po tym jak posadzilam roze zadal pytanie - jak one szybko rosna ? Zeby znowu jego "wlosci" byly schowane przed wzrokiem przechodniow...
Stad powtarzam moje pytanie za mezem - jaki sredni przyrost ma roza pomarszczona? Teraz ma okolo 50 cm
Dziekuje bardzo
Witam w ogrodzie... (NL1)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Kontakt:
co do pomarszczonej to osobiscie skracam młode róze 2 pedy tuz przy ziemi pozostałe na 10 cm.........starszym wycinam wszystkie ciensze od ołowka a najstarszych nie dotykam poza wycieciem pedów rosnących do srodka......
rugosa cieta klasycznie ma "gołe nogi" i "bujna czupryne".......nie cieta jest rozwichrzona a formowana od młodosci moze byc INDYWIDUALNA
rugosa cieta klasycznie ma "gołe nogi" i "bujna czupryne".......nie cieta jest rozwichrzona a formowana od młodosci moze byc INDYWIDUALNA
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
Smoku,
ale czy roza ta rosnie w miare szybko w gore? Nie zamierzam jej przycinac, ma byc naturalnym zywoplotem... ingerencja tylko jezeli bedzie to konieczne.
Dzięki
ale czy roza ta rosnie w miare szybko w gore? Nie zamierzam jej przycinac, ma byc naturalnym zywoplotem... ingerencja tylko jezeli bedzie to konieczne.
Dzięki
Witam w ogrodzie... (NL1)