Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED cz. 1
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED
Ten stabilizator jest przyklejony do tego dziurawego ceownika.
Rezystory 3.9 ohmowe zostają?
lesioc, nie dało by rady zrobić 3x 8?
Szkoda marnować aż 6 diod, a 3x8 = 24
7 * 3.4 V + 2.5 V = 26.3
31.5 - 26.3 = 4.9
4.9V * 300 mA = ok. 1,5 W, czyli dajmy na to, że stabilizator może utrzymać max 2W, czyli opcja była by dobra, a LM317 ma więcej mocy do zużycia, nie musi działać minimalnie.
W trzecim szeregu dałbym dwie czerwone zamiast jednej niebieskiej, czyli było by 25.4 V.
Chyba, że jak bym dał 4 szeregi po 6 diod to na stabilizator wychodziło by ok. 3W mocy, ale to za dużo?
Chciałbym jutro to skończyć, więc czekam na twój werdykt, lesioc.
Rezystory 3.9 ohmowe zostają?
lesioc, nie dało by rady zrobić 3x 8?
Szkoda marnować aż 6 diod, a 3x8 = 24
7 * 3.4 V + 2.5 V = 26.3
31.5 - 26.3 = 4.9
4.9V * 300 mA = ok. 1,5 W, czyli dajmy na to, że stabilizator może utrzymać max 2W, czyli opcja była by dobra, a LM317 ma więcej mocy do zużycia, nie musi działać minimalnie.
W trzecim szeregu dałbym dwie czerwone zamiast jednej niebieskiej, czyli było by 25.4 V.
Chyba, że jak bym dał 4 szeregi po 6 diod to na stabilizator wychodziło by ok. 3W mocy, ale to za dużo?
Chciałbym jutro to skończyć, więc czekam na twój werdykt, lesioc.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
-
- 200p
- Kontakt:
Zaryzykowałem -
Za jakiś czas dam informacje co z roślinami.
Za jakiś czas dam informacje co z roślinami.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No gratulacje.. jak widać działa, a to najważniejsze
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Witam wszystkich
Jestem tu całkiem nowy ale bardzo interesuje mnie temat doświetlania roślin. Na gotową profesjonalną lampę nie bardzo mnie stać , a w tym roku mam szerokie plany co do rozsady - nasionek chyba kupiłem za dużo . Czy mógłby ktoś ( albo autor tej lampy albo Lesioc jako fachowiec) zrobić podsumowanie i podać laikom optymalny zestaw do własnoręcznego sklecenia takiej lampy? Wydaje się , że przy takiej pomocy więcej osób byłoby skłonnych do własnoręcznej budowy i to ucząc się na cudzych błędach Z góry dziękuję. A tak na marginesie szczerze podziwiam Waszą pasję i chęć dzielenia się doświadczeniami z innymi.....
Jestem tu całkiem nowy ale bardzo interesuje mnie temat doświetlania roślin. Na gotową profesjonalną lampę nie bardzo mnie stać , a w tym roku mam szerokie plany co do rozsady - nasionek chyba kupiłem za dużo . Czy mógłby ktoś ( albo autor tej lampy albo Lesioc jako fachowiec) zrobić podsumowanie i podać laikom optymalny zestaw do własnoręcznego sklecenia takiej lampy? Wydaje się , że przy takiej pomocy więcej osób byłoby skłonnych do własnoręcznej budowy i to ucząc się na cudzych błędach Z góry dziękuję. A tak na marginesie szczerze podziwiam Waszą pasję i chęć dzielenia się doświadczeniami z innymi.....
-
- 200p
- Kontakt:
Niezbędne elementy (tak jak ja robiłem):
- diody mocy 1W - polecam kupowanie na ebayu, wychodzi jakieś 6-5 złotych taniej za jedną diodę (25 - wybrać sobie jak komu odpowiada w jakiejś proporcji niebieskie:czerwone)
- zasilacz (w moim przypadku gdy łącze 5 szeregów po 5 diod) 20V co najmniej 1.3 A (optymalnie 1.5A)
- rezystory - 5x po 3.9 ohma.
- stabilizatory LM317 (5x)
dodatkowo:
- lutownica, cyna, przewody no i jakiś klej, nożyk.
Jak będę miał czas (na weekendzie) to opisze wszystko co i jak, dokładniej.
- diody mocy 1W - polecam kupowanie na ebayu, wychodzi jakieś 6-5 złotych taniej za jedną diodę (25 - wybrać sobie jak komu odpowiada w jakiejś proporcji niebieskie:czerwone)
- zasilacz (w moim przypadku gdy łącze 5 szeregów po 5 diod) 20V co najmniej 1.3 A (optymalnie 1.5A)
- rezystory - 5x po 3.9 ohma.
- stabilizatory LM317 (5x)
dodatkowo:
- lutownica, cyna, przewody no i jakiś klej, nożyk.
Jak będę miał czas (na weekendzie) to opisze wszystko co i jak, dokładniej.
Dzięki - będę czekał
witajcie, widzę że wątek przekształcił się w 'majsterkowicza' - jak zrobić lampę... Ja mam pytanie praktyczne - ile naświetlać? Nigdzie nie mogę znaleźć w necie informacji ile naświetlać które warzywa, o kwiatach nie wspomnę. Jeśli ktoś ma dostęp do takich informacji to bardzo proszę o pomoc...
-
- 200p
- Kontakt:
Anetik, zależy jaką powierzchnie doświetlasz i ile masz diod. Z reguły jest to ok. 12 godzin.
Jacek, wracając do tego zestawu to:
- diody mocy 1W - 25 (najlepiej z radiatorami)
- zasilacz 24V 1.5A (bądź dowolny laptopowy)
- 5 rezystorów 3.9 ohma
- stabilizatory LM317 - 5x
- klej do metalu
- jakaś baza na której będą diody - w moim przypadku ceownik.
Tnę ceownik na 5 odcinków długości 30 cm. Przyklejam LM317 na samej górze, a potem w odległości co 5 cm przyklejam diody. Robię tak z każdym odcinkiem.
Lutuję, podpinam do zasilacza i gotowe. Ta instrukcja działa tylko w przypadku tych diod, rezystorów i stabilizatorów. Jak lutować to już znajdziesz w postach wyżej.
Jacek, wracając do tego zestawu to:
- diody mocy 1W - 25 (najlepiej z radiatorami)
- zasilacz 24V 1.5A (bądź dowolny laptopowy)
- 5 rezystorów 3.9 ohma
- stabilizatory LM317 - 5x
- klej do metalu
- jakaś baza na której będą diody - w moim przypadku ceownik.
Tnę ceownik na 5 odcinków długości 30 cm. Przyklejam LM317 na samej górze, a potem w odległości co 5 cm przyklejam diody. Robię tak z każdym odcinkiem.
Lutuję, podpinam do zasilacza i gotowe. Ta instrukcja działa tylko w przypadku tych diod, rezystorów i stabilizatorów. Jak lutować to już znajdziesz w postach wyżej.
Dziękuję
Wszystko rozumiem (chyba) biorę się za zamówienia . Wydaje się proste .... ale pewnie jako laik elektroniczny i tak będę miał problemy Co mnie wcale nie zraża
Wszystko rozumiem (chyba) biorę się za zamówienia . Wydaje się proste .... ale pewnie jako laik elektroniczny i tak będę miał problemy Co mnie wcale nie zraża
-
- 200p
- Kontakt:
_Jacek_, zaczynając swoją przygodę z elektroniką zacząłem własnie w tym temacie - pierwsza rzecz jaką zrobiłem to własnie podłączenie tego panelu, trochę czekałem, lecz to zaowocowało - dużo się dowiedziałem.
Witam
zainspirowany waszymi doświadczeniami postanowiłem się zarejestrować na forum i zbudować sobie takie machinum zamówiłem sobie w sumie 60 diod (40 niebieskich i 20 czerwonych) mam nadzieje że Pan chińczyk z hong-kong'u mi to przyśle w mailu zapewnił że będzie to dostarczone od 14-21 dni pozostaje dokupić brakujące elementy i złożyć, zastanawiam sie czy nie zrobić tak żeby można było sterować ilością zapalonych diod można by wtedy wspomagać wzrost i kwitnienie
pozdrawiam
zainspirowany waszymi doświadczeniami postanowiłem się zarejestrować na forum i zbudować sobie takie machinum zamówiłem sobie w sumie 60 diod (40 niebieskich i 20 czerwonych) mam nadzieje że Pan chińczyk z hong-kong'u mi to przyśle w mailu zapewnił że będzie to dostarczone od 14-21 dni pozostaje dokupić brakujące elementy i złożyć, zastanawiam sie czy nie zrobić tak żeby można było sterować ilością zapalonych diod można by wtedy wspomagać wzrost i kwitnienie
pozdrawiam
lesioc wymieniałeś LED'y na 445nm i 660nm?
benzulli jak tam się maja siewki?
Moje petunie F1 -> lipa jakieś złe nasiona, w zeszłym roku podobnie się rozwijały. Jeszcze trzy lata temu miałem piękną rozsadę coś przekombinowali z tymi nasionami
Natomiast sadzonki Pelargonii się ukorzeniły. Doświetlam je 2 tygodnie.
Wczoraj wymieniłem LED'y na 660nm i 445nm.
Jakby ktoś był chętny to mam do odstąpienia 6 czerwonych 620nm i 6 niebieskich 460nm 1 W z led-labs