Ogródek EdytyB - 2
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek EdytyB - 2
Edytka zaczyna się clematoholizm
- EdytaB
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2009, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mam ich chyba 9 czy 10 i chcę jeszczeedi13 pisze:Edytka zaczyna się clematoholizm
Zobaczymi ile po takiej mroźnej zimie się uchowa.
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Też mam ich kilka , jeden kupiony na bazarze kwitnie od wiosny do samych mrozów nie przerwanie już drugi rok .. najbardziej szkoda mi białego pełnego którego dostałam na imieniny od córki i posadziłam go niżej ale w tamtym roku bez przerwy stała tam woda więc go przesadziłam w suchsze miejsce i jestem ciekawa jak przetrwa zimę i czy odbije ..
- ellap75
- 200p
- Od: 5 lip 2010, o 13:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Edyta, a jak ma być ta cienista rabata tzn: jak wysoka? U nie w zupełnim cieniu rośnie ładnie kalina sztywnolistna, konwalie, fiołki, paprocie, przylaszczki, pióropusznik strusi i o dziwo bez czarny aurea. A, i jeszcze wszędobylski bluszcz. W tym roku posadziłam hosty, zobaczymy. Nie ma tak nawet 5 minut słońca.
Ela
Moje bagno
Moje bagno
- EdytaB
Ja z bialych mam Duchess of Edinburgh, najpierw źle go wsadziłam bo rósł kiepsko i zakwitł 1 kwiatem, więc go przesadziłam... pies go znszczył. mam nadzieję, że odbije.maniusika pisze:Też mam ich kilka , jeden kupiony na bazarze kwitnie od wiosny do samych mrozów nie przerwanie już drugi rok .. najbardziej szkoda mi białego pełnego którego dostałam na imieniny od córki i posadziłam go niżej ale w tamtym roku bez przerwy stała tam woda więc go przesadziłam w suchsze miejsce i jestem ciekawa jak przetrwa zimę i czy odbije ..
Mój niezawodny Etoile Violette oraz z tej samej grupy mam też Polish Spirit.
Mam też Gipsy Queen , Arabellę, Solidarność, Asao, Gen. Sikorski i 3 - których nazwy teraz zapomniałam.
W sumie 11 i malo mi
Muszę je wreszcie wszystkie obfocić.
- EdytaB
Na jedną rabatę same niskie ...no do 1,5m wysokości (pod tujami) mam tam, funkie, wiciokrzew japoński, kokorycz, barwinek, zamówiłam już paproć i fiołki i przylaszczkę a i hortensje tam rosną .ellap75 pisze:Edyta, a jak ma być ta cienista rabata tzn: jak wysoka? U nie w zupełnim cieniu rośnie ładnie kalina sztywnolistna, konwalie, fiołki, paprocie, przylaszczki, pióropusznik strusi i o dziwo bez czarny aurea. A, i jeszcze wszędobylski bluszcz. W tym roku posadziłam hosty, zobaczymy. Nie ma tak nawet 5 minut słońca.
2-ga jest pojemna jeśli chodzi o wysokość gdyż jest pod dużymi drzewami (w sumie to taki świetlisty cień (z przewagą cienia ). mam tam i miodunkę, hosty , dąbrówkę, Rh, lilie, żylistek, hortensje pnącą, ogrodową i bukietową i bluszcz, kosodrzewinę, żurawki, bukszpan itp. ale planuję jeszcze świecznice, parzydło leśne, zawilca japońskiego.
Nie ma to jak fotki oby do wiosny.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Edytko, ja także akurat dobieram towarzystwo klematisów do moich różyczek. Ale będą to wyłącznie powojniki viticella, bo podobno mniej wymagające. Namierzyłam już 11 odmian, ale czekam ze złożeniem zamówienia, bo nie chcę, żeby mi przyszły za wcześnie, gdy jeszcze nie przygotowałam rabatek. Przyszła jednak wiosna i wzięlam się już ochoczo do pracy w ogrodzie. Pozdrawiam i życzę miłego dnia
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Podobno lepiej późno niż później... :P
Już kilka razy zaglądałam do Ciebie, ale jakoś zawsze coś mi przeszkadzało, we wpisaniu się (zwykle mój Franio - bardzo często czytam i nie mogę doczytać do końca, więc i śladu nie zostawiam). A potem znowu mam zaległości w innych zaznaczonych wątkach... Zdjęcie z Frankiem i różą już dobrze kojarzę
Obejrzałam ten wątek dokładnie, kiedyś przejrzę poprzedni (tamten był jednym z pierwszych wątków, do których zajrzałam, jeszcze zanim sama zaczęłam cokolwiek pisać, poznałam po zdjęciach ;)).
Urzekła mnie Heidi Klum . Dobrze Ci rośnie, bo słyszałam, że potrafi pokaprysić?
Już kilka razy zaglądałam do Ciebie, ale jakoś zawsze coś mi przeszkadzało, we wpisaniu się (zwykle mój Franio - bardzo często czytam i nie mogę doczytać do końca, więc i śladu nie zostawiam). A potem znowu mam zaległości w innych zaznaczonych wątkach... Zdjęcie z Frankiem i różą już dobrze kojarzę
Obejrzałam ten wątek dokładnie, kiedyś przejrzę poprzedni (tamten był jednym z pierwszych wątków, do których zajrzałam, jeszcze zanim sama zaczęłam cokolwiek pisać, poznałam po zdjęciach ;)).
Urzekła mnie Heidi Klum . Dobrze Ci rośnie, bo słyszałam, że potrafi pokaprysić?
- EdytaB
Wandziu - viticella to clematisowe tytany (wg mnie) przesadzane, tratowane przez psy a i tak jak Feniks z popiołów sie odradzają, zimy i choroby im nie strasze
Francesca - mój watek - powiedzmy - lekko zaniedbany, szczególnie zeszły sezon. postaram sie w tym roku nadrobić z fotami.
Miło, że pamiętasz mojego Franka to moja pierwsza wielka kocia miłość
Francesca - mój watek - powiedzmy - lekko zaniedbany, szczególnie zeszły sezon. postaram sie w tym roku nadrobić z fotami.
Miło, że pamiętasz mojego Franka to moja pierwsza wielka kocia miłość
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Edytko gdzieś mi się zapodział twój wąteczek ale już jestem
- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
I ja się przyczłapałam do Ciebie
cieszę się, że się odezwałaś a clematisy to jest co lubię
cieszę się, że się odezwałaś a clematisy to jest co lubię
- EdytaB
Witam serdecznie, zaniedbałam deczko swój wątek, pokazywać nie ma co, jeszcze tak szaro i buro na dzialce.
Jedynym pięknym elementem sa bratki (w tym roku granat z soczystą pomarańczą) ale i te schowane obecnie na werandzie. Pogoda się popsuła więc w obawie przed przymrozkami schowałam je w 4-rech ścianach.
Ja tak sobie spaeruje po watkach mało piszę, dużo oglądam i czytam.
Marzy mi sie już kawa pod moim orzechem i ...i standardowy grill
Jedynym pięknym elementem sa bratki (w tym roku granat z soczystą pomarańczą) ale i te schowane obecnie na werandzie. Pogoda się popsuła więc w obawie przed przymrozkami schowałam je w 4-rech ścianach.
Ja tak sobie spaeruje po watkach mało piszę, dużo oglądam i czytam.
Marzy mi sie już kawa pod moim orzechem i ...i standardowy grill