Stokrotkania - kwiaty domowe cz.2
Re: Stokrotkania - kwiaty domowe cz.2
Stokrotkaniaaby wybrawiły się gwiazdy na święta to we wrzesniu-październiku trzeba je przykryć kartonem i pare dziurek w nim zrobić by był dostęp powietrza, odkrywamy w grudniu na początku;) .
- Stokrotkania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Niunia1981, hen_s, diament dzięki
rapunzel oczywiście ;)
fiskomp, Filigranowa27 tak czytałam troszkę o nich ;)
justus27 tylko gdzie ?
A to moja dzisiejsza nowość - filodendron
rapunzel oczywiście ;)
fiskomp, Filigranowa27 tak czytałam troszkę o nich ;)
justus27 tylko gdzie ?
A to moja dzisiejsza nowość - filodendron
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Aniu jesteś pewna, że to filodendron? Mnie raczej przypomina scindapsusa
-
- 200p
- Od: 27 lis 2011, o 19:36
Właśnie w biedronce takie były i wszystkie nazywały się filodendron. Też takiego mam.
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A to ciekawe, bo ja właśnie w biedronce w zeszłym roku kupiłam scindapsus, który ostatecznie na forum został uznany za filodendron. Może wiadoma firma mam nadal kłopoty z rozróżnianiem obu podobnych gatunków, bo wg mnie to epipremnum aureum jak byk.felekkartofelek pisze:Właśnie w biedronce takie były i wszystkie nazywały się filodendron. Też takiego mam.
To jest na 100% scindapsus złocisty .
Pozdrawiam cieplutko.
Pozdrawiam cieplutko.
-
- 200p
- Od: 27 lis 2011, o 19:36
Nie wiem jak w zeszłym roku, ale ja kupiłem podobnego do tego od Ani i napisane było filodendron i też ma takie listki wybarwione.rapunzel pisze:A to ciekawe, bo ja właśnie w biedronce w zeszłym roku kupiłam scindapsus, który ostatecznie na forum został uznany za filodendron. Może wiadoma firma mam nadal kłopoty z rozróżnianiem obu podobnych gatunków, bo wg mnie to epipremnum aureum jak byk.felekkartofelek pisze:Właśnie w biedronce takie były i wszystkie nazywały się filodendron. Też takiego mam.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak go zwał tak zwał - roślina piękna.
- Chrapka
- Od: 21 cze 2011, o 00:01
Ja również mam takiego SCINDAPSUSA Stara,ogromna roślina, z zupełnie innego żródła, ale wygląda identycznie
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
To na 99% epipremum złote ( czyli scindapsus). Ale jest piękny
No to teraz półeczka będzie musieć zawisnąć...bo scindapsus potrafi urosnąć do ogromnych rozmiarów... A gdzie? Hmm... Na pewno Znajdziesz miejsce na ścianie
No to teraz półeczka będzie musieć zawisnąć...bo scindapsus potrafi urosnąć do ogromnych rozmiarów... A gdzie? Hmm... Na pewno Znajdziesz miejsce na ścianie
- rapunzel
Kamilu, nie załapałeśfelekkartofelek pisze:Nie wiem jak w zeszłym roku, ale ja kupiłem podobnego do tego od Ani i napisane było filodendron i też ma takie listki wybarwione.rapunzel pisze:A to ciekawe, bo ja właśnie w biedronce w zeszłym roku kupiłam scindapsus, który ostatecznie na forum został uznany za filodendron. Może wiadoma firma mam nadal kłopoty z rozróżnianiem obu podobnych gatunków, bo wg mnie to epipremnum aureum jak byk.felekkartofelek pisze:Właśnie w biedronce takie były i wszystkie nazywały się filodendron. Też takiego mam.
Firma na T..., która w dużej mierze dostarcza rośliny do wiadomego dyskontu, nie wiedzieć czemu błędnie opisuje filodendron jako scindapsus vel epipremnum aureum ( złociste ) i odwrotnie scindapsus jako filodendron pnący. To, co nabyła Stokrotkania i Ty również to nie filodendron, a wspomniane epipremnum.
W końcu niepodobna, żeby tyle osób się myliło.
To na pewno epipremnum.
I nie zgodzę się, że to to samo co scindapsus. Scindapsus jest o wiele rzadziej w sprzedaży, na pewno nie w Biedronce i ma większe wymagania.
Owocnej uprawy
I nie zgodzę się, że to to samo co scindapsus. Scindapsus jest o wiele rzadziej w sprzedaży, na pewno nie w Biedronce i ma większe wymagania.
Owocnej uprawy
- rapunzel
Jakubie, masz rację, że epipermnum jest mylnie nazywane scindapsusem, ale to taka sama dziwna para, jak hippeastrum i amarylis, ciężko będzie to wyplenić, bo te pary uparcie funkcjonują w świadomości nawet tak zorientowanych ludzi, jak użytkownicy tego forum.
Ogół ludzkości zapewne nawet nie wie, ze coś jak scindapsus takiego istnieje, a już rozróżnienie go od epipremnum...
Ogół ludzkości zapewne nawet nie wie, ze coś jak scindapsus takiego istnieje, a już rozróżnienie go od epipremnum...