Kalendarz biodynamiczny

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Alembik

Re: Kalendarz biodynamiczny

Post »

Tak sobie na księżyc rzuciłem okiem i w sobotę rano księżyc wstępuje, dodatkowo zaczyna się pierwsza kwadra, to tak na dodatek. Może i sam posieję pomidory. Nie chce mi się już dłużej czekać :)

Tym bardziej, że według prognoz będzie w następnych dniach więcej słońca niż ostatnio ;)
luna2002
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lut 2012, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam bardzo serdecznie :D mysle ze na sianie pomidorow najlepszy bedzie dzien 3go marca...nie dosc ze ksiezyc rosnie to jeszcze przebywa w znaku raka...petunie w "tabletki" wysieje 29 lutego Bliznieta dodadza jej urody :wink:
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja przyznaję, że bardzo dawno nie interesowałam się kalendarzem bio ale w tym roku zaczęłam korzystać i przezyłam lekki wstrząs. Pozytywny dodam.
Zawsze miałam problem z zatrwianem. Uwielbiam tą roślinę ale nigdy nie chciała mi dobrze kiełkować. W tym roku posiałam ją zgodnie z kalendarzem. Nie ją samą oczywiście bo ponad 15 róznych gatunków. Posiałam w dzień kwiatowy - w zeszłą sobotę i o dziwo w poniedziałek (!) po dwoch w sumie dniach mi wykiełkowało ponad połowa odmian. Teraz po tygodniu tylko aksamitek nie mam (ale to chyba wina nasion.) reszta pięknie i zielono.
Co ciekawe, ja lubie sobie odmładzać stare yuki robiąc im takie woreczki z ziemią żeby się ukorzeniły i w tym roku też zrobiłam wg kalendarza, na dni korzeniowe. Zwykle trwało to około 2-3 miesięcy a wg kalendarza po 3 tygodniach mam już piękne korzenie. Tak więc polecam. A i ostatnio szukałam jakiegoś dobrego kalendarza z dobrymi opisami w sieci. Trafiłam na jakiś dziwny z koszeniem trawników w styczniu (swoją drogą niezła zabawa). A potem znalazłam fajny opisowy na http://www.kalednarzbiodynamiczny.pl
Mało tam jest jakis takich ogólnych rzeczy ale kalendarz mają całkiem spoko bo fajnie opisane jest co można kiedy robic.
Teraz czekam na pełnię ;) będe chciałą sobie organizm oczyścić.
Awatar użytkownika
Bronus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 mar 2011, o 15:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ul_cia pisze: Więc działa ;:138
I dlatego, że działa stosuje go coraz więcej osób.
Nie lubie, nie lubie, nie lubie ...
luna2002
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nenesa pisze: Trafiłam na jakiś dziwny z koszeniem trawników w styczniu (swoją drogą niezła zabawa).
Nenesko -nie byloby Ci do smiechu :wink: gdybys te trawniki w styczniu kosic musiala...Wlasnie mojej przyjaciolce trawka wybujala w pd Kalifornii...druga klnie bo odpoczac od tego trawnika na Florydzie nie moze...ja klne na sarenki obzerajace mi notorycznie rododendrony-4 rok kwiatow dochowac sie nie moge przez ten ich wypas :? wracajac do kalendarza- bedac w Polandii Naszej Ukochanej natrafilam na taki z uwzglednieniem Zodiaku...na dodatek mi mowi kiedy okna myc albo odplamiac...albo kiedy maseczke sobie strzelic na pynio...Zamowilam sobie tez kalendarz na Polnocna Ameryke za cale 11 i pol dolca-i lepiej zeby mi w koncu pomidorki sie udawaly ;:223 do tej pory tylko ogorki mialam dobre a rozsady pomidorow kupowalam bo zawsze moim sie cos stalo...Koperku nie moge sie dochowac i rzodkiewki..uwierzycie???A mam czarnoziemy na dodatek uzyznione przez wspomniane wczesniej sarenki...i najbardziej wybujaly koperek skladal sie z cieniutkiej lodyzki i trzech listkow...
Awatar użytkownika
Bronus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 mar 2011, o 15:52
Kontakt:

Post »

Dzień dzisiejszy przynosi smutną wiadomość dla środowiska związanego z biodynamiką. W wieku blisko 90 lat zmarła Maria Thun
więcej na stronach magazynu wino
[*]
Nie lubie, nie lubie, nie lubie ...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
keny
50p
50p
Od: 15 lut 2012, o 17:16

Post »

Maria Thun - to jej "żółty" kalendarzyk wiecznie maltretowałem działając na działce

[*]

widać u góry mieli problemy z jakością plonów to sięgneli po fachowca
luna2002
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nie zagladalam tutaj kilka dni...I prosze jaka smutna wiadomosc... :cry: a dopiero co dotarl do mnie kalendarz Pani Thun. mam ndzieje ze jej kalendarze nadal beda edytowane...Pomidorki wysialam jak pisalam...maja juz 4 listki ale nie moge sie zdecydowac czy pikowac je w dzien owocowy czy korzeniowy? Tak mysle ze pikowanie ma wzmocnic korzen...Nie wiem czy wytrzymaja do czwartku bo niezle wybujaly...Ktos mi cos poradzi?Dzięki
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Kolejność wyboru dni pracy przy pomidorów to: dni owocu, potem kwiatu, korzenia i na końcu liścia, ale prace w okresie liściowym mogą sprzyjać rozwojowi nadmiaru liści, co prowadzi do rozwoju chorób grzybowych.
luna2002
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Cudownie....Ludwiku skad Ty to wiesz?W owocowy dzien wsialam a przepikowalam w korzeniowy...wiec kiedy wsadzic do gruntu bo juz zglupialam doszczetnie. ;:218 ...Wydawalo mi sie ze pomidorki powinny wzmosnic teraz korzenie...wsadzilam je po pierwsze listki i czekam.aha i jeszcze jedno...czy my tu na forum mamy skrzynki mailowe?Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Staraj się wzmacniać w dniu owocu, więcej napisałem na pw.
luna2002
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziekuje Ludwiku serdecznie ale...jestem nowicjuszem i nie mam uprawnien do czytania priv :( Dostalam wiadomosc ze napisales...ale przeczytac nie moge :(
Mam angielski kalendarz Pani Thun,chetnie sie podziele..wlasnie nauczylam sie scan...ale wyszlo za duze i gmail nie chce tego przyjac-jakis pomysl? Dzięki wszyskim serdeczne za wsparcie.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

luna2002 pisze:Jestem nowicjuszem i nie mam uprawnien do czytania priv :( Dostalam wiadomosc ze napisales...ale przeczytac nie moge :(
Mam angielski kalendarz Pani Thun,chetnie sie podziele..wlasnie nauczylam sie scan...ale wyszlo za duze i gmail nie chce tego przyjac-jakis pomysl? Dzięki wszyskim serdeczne za wsparcie.
O ile wiem, każdy (nawet nowo narodzony) może czytać PW, ale tylko ci z dłuższym stażem mają prawo wysłać. Kto chce, może udostępnić swój mail dla wszystkich na forum, ale oprócz mnie mało ludzi tak zrobiło.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
carissima
50p
50p
Od: 17 mar 2012, o 00:39

Post »

Ja dopiero zaczynam.....Czy dynie i pomidory wysiewamy w dniu owocu? Rozsadę dyni muszę zrobić - teraz to chyba 18 kwietnia najlepiej?
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57

Post »

Tak.
Pamiętajcie o ogrodach...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”