Hortensja (Hydrangea) - przemarzanie
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie ścinaj...za wcześnie- nie wiadomo czy zupełnie przemarzła, moze sie okazać ,ze to tylko pierwsze listki i dalej będzie rosła-na cięcie zawsze będzie czas.Ja tak miałam u swojej w tamtym roku po zimnej zosi
Niektóre pąki mimo wszystko odbiły, a niektóre gałęzie całe przemarzły- te wycinałam dopiero pod koniec czerwca.
Niektóre pąki mimo wszystko odbiły, a niektóre gałęzie całe przemarzły- te wycinałam dopiero pod koniec czerwca.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
Hortensje - po zmarznięciu
jakiś czas temu po zasadzeniu były przymrozki i podmarzły liście i kwiaty hortensji, teraz liście są czerwonawe i końcówki mają wysuszone, widać, że od korzenia odrastają nowe, młode, czy należałoby te nadmarznięte wyciąć?
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jak przezimowac moje Hortensje?
Witam wszystkich. Mam sporo malutkich Hortensji, jeszcze nie kwitły. Każda w osobnej doniczce ma około 10 cm. Maja piękne listki, dość szybko się rozwijają. Są takie śliczne. Patrzyłam dziś na nie jak sobie rosną i nie wiem co z nimi zrobić: zostawić je tak przez zimę, wsadzić do ogrodu..? Proszę, napiszcie co o tym myślicie.
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Hortensji to za dużo jeszcze nie rozmnożyłem, bo moja roślina mateczna jest jeszcze zbyt młoda. Ale w tamtym roku zrobiłem kilka sadzonek, więc napiszę jak to u mnie wygląda. Wszystkie zakwitły zamiast rosnąć, zarówno te posadzone do ziemi, jak i te, które zostały w doniczkach w szkółce. Jak jest dobrze przygotowana ziemia, to te posadzone do gruntu zaczną rosnąć szybciej, niż ich rówieśniki w doniczkach
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- nocny_drwal
- Kontakt:
W zeszłym roku ukorzeniałem, w tym kwitną. zdjęcie mi się gdzieś zapodziało, więc dzisiaj zrobię jak będę w szkółce to na wieczór zamieszczę
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- nocny_drwal
- Kontakt:
Jak obiecałem, tak pokazuję (z małym poślizgiem oczywiście )
roślina mateczna:
rośliny rozmnożone w zeszłym roku, w tym wsadzone do gruntu:
i te, co zostały w doniczkach:
jak widać kwitną, a nie rosną! Dziady wstrętne
roślina mateczna:
rośliny rozmnożone w zeszłym roku, w tym wsadzone do gruntu:
i te, co zostały w doniczkach:
jak widać kwitną, a nie rosną! Dziady wstrętne
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub