Ciemiernik(Helleborus) cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W jakim tam bałaganie..bałagan to jest u mnie, na wszelki wypadek nie wstawiam zdjęć, oszczędzając sobie wstydu a ten fioletowy to prawdziwa piękność wiosenna- ile on wiosenek sobie liczy ? Białas kwitnie jak najęty
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
Ja mam dwa - biały w kropki i fioletowy. Niestety fioletowemu zaraz po wysadzeniu zmarzły kwiaty i już nie zakwitł więcej. Natomiast biały od lutego cały czas kwitnie. Będę musiała pokazać fotki bo każdy ma inne liście . Fioletowy duże zielone błyszczące jak polakierowane. Biały natomiast małe szarozielone jakby lekko omszone. Wygląda na to , że są to różne gatunki. Ktoś wspomniał coś o bałaganie. Nie trzeba się wstydzić , są różne sytuacje kiedy nie można zrobić porządków. U mnie jeszcze po zimie nieruszone ale pokazuję kwitnące w mleczach i trawie kwiatki. Jedyne co magę na razie robić to spacerować i oglądać kwiatki.
Fioletowy ma 4 lata, pierwszy raz tak obficie kwitnie.judyta pisze:W jakim tam bałaganie..bałagan to jest u mnie, na wszelki wypadek nie wstawiam zdjęć, oszczędzając sobie wstydu a ten fioletowy to prawdziwa piękność wiosenna- ile on wiosenek sobie liczy ? Białas kwitnie jak najęty
Bałagan to stan stały, nie znoszę gołej ziemi, poza tym dywanik z kwitnącego Rdestu jest bardzo ładny
- mora1
- Od: 31 mar 2006, o 17:37
- Kontakt:
Śliczny jest . Ja bym go nie ruszała, widać, że mu w tym miejscu dobrze. Ciemierniki nie znoszą przesadzania. Sama musiałam przesadzać i teraz też na nie chucham i dmucham
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
moja skarpa
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
I ja przyłączę się do ciemiernikowych westchnień.Są piękne.mam tylko jeden krzaczek a chciała bym więcej.Czy ma ktoś doświadczenie w zbieraniu nasion.Chciałam to zrobic ale nigdy mi się to nie udało...albo kwiatek ma jeszcze niedojrzałe nasiona bo jest w pełni kwitnienia.....albo już po nasionkach.Czy można zerwać kwiatek i w domu ususzyć aby z nich były dobre nasiona.........pozdrawiam.
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Karo ja wytrzeszczam ślipka...i bałaganu nijak zobaczyć nie mogę!!Ciemiernik ma kolor odlotowy..ciekawe czy nie będzie jaśniał w miarę przekwitania no wrażenie robi niesamowite!!!A bałagan u mnie zrobił się nieziemski-gdyż rozwaliłam kompletnie starą część skalniaka-i od trzech dni intensywnie tam pracując nie mogę się z tym uporać a wszystko przez irgę poziomą, która zawładnęła całą przestrzenią..eh.Czy ciemierniki mogą rosnąć pod orzechem włoskim?Jakie sąsiedztwo dla nich wybrać, dobrać?
serdecznie pozdrawiam, judyta.