Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wioenne..

Post »

monika pisze: w spopielonym oborniku jest fosfor?
Wątpię. Fosfor w oborniku jest w związkach organicznych i przy spalaniu ulatnia się w postaci pięciotlenku fosforu. Obawiam się, że w popiele pozostaje potas, magnez i wapń. Jeszcze trochę a działkowiczom zostanie jako źródło fosforu jedynie Coca-Cola :;230

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..

Post »

toż to taki wszechstronny napój i jako odrdzewiacz posłóży :lol: zresztą gdzieś chyba czytałam o opryskach colą, chyba przeciw mszycom :)
Ania
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Hekate pisze:toż to taki wszechstronny napój
To wcale nie żart z tym fosforem
Skład: woda, cukier (w Coca-Cola Light aspartam), dwutlenek węgla, karmel amoniakalno-siarczynowy E150d (barwnik),[size=150] kwas ortofosforowy E338[/size](regulator kwasowości), aromaty, kofeina. Bardzo podobny skład ma napój Pepsi.
Pozdrawiam
Alembik

Post »

A jakby tak prysnąć pomidory na owoce, to zmienią smak? :D
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

i owszem zmienią, bo wszystkie muchy się zlecą i poprzyklejają :D

posłuchałam się kiedyś jakiegoś forumka, że świeeetnie mszyce zwalcza na róży, może i zwalcza ale ja ich już nie mogłam dojrzeć w tym bleeee, jesssu nigdy więcej
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Po co kupować coca-colę, jeśli kwas fosforowy, czy ortofosforowy za 30 litrów w sklepie chemicznym można kupić jakieś 150 zł i to wysokoprocentowego, ale to chyba dla profesjonalistów. Bardziej bym nakłaniał przy niedoborze fosforu zastosować nawóz wieloskładnikowy ( 10;40; 10 ) w takim przybliżonym składzie w cenie do 200zł za 25kg.
x-xm-a

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wioenne..

Post »

forumowicz pisze:Niestety Moniko, nawóz ten był i jest stosunkowo drogi. A w ogóle w produkcje i dystrybucję nawozów wkrada się draństwo. Chcesz uzupełnić jeden składnik w glebie to musisz kupować nawozy złożone. Wejdziesz do ogrodniczego to jest królestwo Azofoski i Fruktusa albo Florovitu.
Tylko kasiora i kasiora. Dawniej jechałeś do GS i kupowałeś co trzeba, nawet luzem. Komu to przeszkadzało ?.

Pozdrawiam
i tak koło się zamknęło :D
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

ekopom pisze:Bardziej bym nakłaniał przy niedoborze fosforu zastosować nawóz wieloskładnikowy ( 10;40; 10 )
Jak poważnie- to poważnie.
Ja , Ludwik potrzebuje superfosfat potrójny. A to nie jest to samo. To jest tak , jakbyś zamiast papieru toaletowego proponował komuś papier ścierny. Superfosfat potrójny da sie współrzędnie zastosować z nasionami bo zawiera b. mało tzw. biuretu a te nawozy komponowane - nie. Superfosfatem nie zasolisz gleby a nawozem wieloskładnikowym - tak. Po co ktoś mi ma robić dobrze i mieszać nawozy ? Sam sobie wymieszam jak będę potrzebował. No ale kasa by uciekła tym wszystkim " mieszaczom ". I o to chodzi.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Nie wiem jak teraz, ale dawniej superfosfaty zawierały dość znaczne ilości metali ciężkich, tak samo różne wapna magnezowe pozyskiwane z hut.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

ekopom pisze:dawniej superfosfaty zawierały dość znaczne ilości metali ciężkich,
Ludwiku, wydaje mi się , że pomyliłeś w tym miejscu superfosfat potrójny otrzymywany przez traktowanie apatytu/ minerał/ kwasem fosforowym z nawozem pod nazwą Tomasyna/ też nawóz fosforowy/ otrzymywanym z żużla wielkopiecowego z hut stali.

Pozdrawiam
Daga03
50p
50p
Od: 28 sty 2012, o 14:58

Post »

Witam mam pytanko.chciałabym założyć mały ogródeczek na :pomidorki koktajlowe, groszek , cukinię ,czosnek, seler i porę i to tyle :wink: czy jeżeli teraz skopię ziemię z dodatkiem krowiaka i kompostu i to postoii do początku maja jak bedę wsadzać sadzonki to nic sie roślinkom nie stanie , nie bedzie za wczesnie?? czy takie prace trzeba robić w jesieni.
x-xm-a

Post »

Daga03 ja uważam, że będzie ok, ale poczytaj jeszcze tu o nawożeniu rzędowym http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=51630
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz..
Tylko nie strzelaj..
Ja kobieta łopatologiczna jestem i muszę się upewnić :)

Z obornikiem o którym mniej wiecej wiadomo że wywietrzał przez zimę ziemię posypać saletrą wapniową..
Pytanie.. a nie dodawać żadnego nawozu w stylu azotanu... aby go uzupełnić skoro pewnie poleciał w niebo..?
Pytam bo trzeba już działać..a to drepcze po głowie.. :?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”