Wykorzystanie kamieni, rośliny na zadaszony taras.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lut 2012, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wykorzystanie kamieni, rośliny na zadaszony taras.
Witam wszystkich użytkowników forum:) Jestem tu nowa,ale podczytuje Was już od dłuższego czasu. Dwa lata temu zamieszkałam na wsi i zaczęła się moja pasja ogrodnicza. Na jesieni ogrodziliśmy spory kawałek działki z drugiej strony domu, wysialiśmy trawkę, nazbierałam masę kamieni polnych i jak tylko będzie można to zaczynam działać. Chciałam w jakiś ciekawy sposób wykorzystać te kamienie-poza obwódkami rabatek, ale brak mi pomysłów bo mały skalniaczek już mam. Może wy macie jakiś ciekawy pomysł co mogę z nimi zrobić.
Kolejne pytanie-czytałam w jakimś temacie na temat nasadzeń pod orzechem włoskim, niektórym się udaje i ja tez zaryzykowałam-wsadziłam tam funkie,chciałabym trochę tych najmniejszych kamyków wyłożyć właśnie pomiędzy tymi funkiami, tak jeden obok drugiego aby nie było widać ziemi,ale zastanawiam się czy nie będzie im to przeszkadzać?
I jeszcze jedno, mamy nieduży tarasik, jest zadaszony, przez co ciemny, chciałam ozdobić go jakimiś kwitnącymi roślinami,ale nie wiem jakie lubią cień przez prawie cały dzień. W zeszłym roku próbowałam surfinie,ale one zdecydowanie potrzebują więcej światła i bardzo marniały-może są takie roślinki,które będą mi kwitły przez całe lato?
Bardzo proszę o jakiekolwiek porady, jestem pod ogromnym wrażeniem wiedzy jaką posiadają użytkownicy tego forum.
Kolejne pytanie-czytałam w jakimś temacie na temat nasadzeń pod orzechem włoskim, niektórym się udaje i ja tez zaryzykowałam-wsadziłam tam funkie,chciałabym trochę tych najmniejszych kamyków wyłożyć właśnie pomiędzy tymi funkiami, tak jeden obok drugiego aby nie było widać ziemi,ale zastanawiam się czy nie będzie im to przeszkadzać?
I jeszcze jedno, mamy nieduży tarasik, jest zadaszony, przez co ciemny, chciałam ozdobić go jakimiś kwitnącymi roślinami,ale nie wiem jakie lubią cień przez prawie cały dzień. W zeszłym roku próbowałam surfinie,ale one zdecydowanie potrzebują więcej światła i bardzo marniały-może są takie roślinki,które będą mi kwitły przez całe lato?
Bardzo proszę o jakiekolwiek porady, jestem pod ogromnym wrażeniem wiedzy jaką posiadają użytkownicy tego forum.
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Prosze o porady
W cieniu pod zadaszeniem będą dobrze rosły begonie i fuksje, o ile nie jest to cień całkowity bez odrobiny światła. Funkie będą się z czasem rozrastać w coraz większe kępy, więc kamienie trzeba będzie usuwać. Raczej wysyp korą, jeśli nie chcesz widoku ziemi między liśćmi 

-
- 10p - Początkujący
Re: Wykorzystanie kamieni, rośliny na zadaszony taras.
Dziękuje za podpowiedzi, fuksje i begonie uwielbiam, na tarasie jest troche swiatła, chociaz w tych najmroczniejszych kątach jest go na tyle mało,ze swietnie czuła sie laurowisnia w donicy. Chyba faktycznie wysypie kore pod te funkie.
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Z tarasowych/balkonowych cieniste lub półcieniste stanowiska preferuje niecierpek waleriana i lobelia zwisła
.

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Pod zadaszeniem nic kwitnącego nie będzie rosło, bo roślina nie ma światła z góry co jest bardzo ważne.Inaczej sprawa się ma gdy stanowisko jest północne, ale jest dostęp światła z góry, wtedy można sadzić niecierpki, begonie, a nawet pelargonia tam się uchowa.
Możesz umieścić rośliny tylko na obrzeżu tego tarasu.
Możesz umieścić rośliny tylko na obrzeżu tego tarasu.
-
- 10p - Początkujący
A co mogło by rosnąć pod zadaszeniem? Są jakieś efektowne niekwitnące?
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
Miałam bukszpan, i się sprawdzał. Niestety sadziłam w donicach i przemarzł. Na osiedlu ludzie sadzą też kwiaty jednoroczne np. bratki, które przez chwilę rozjaśniają ten pólmrok, a póżniej astry (lub coś podobnego
).
W tym roku będę próbować z begonią.

W tym roku będę próbować z begonią.
-
- 10p - Początkujący
Ja też mam zamiar popróbować z begonią, juz siedzi w ziemi w doniczce i czekam kiedy sie pokaże:) W zeszłym roku trafiłam w leroy merlin na przecenie laurowisnie -jakos tak w maju i przez cale lato bylo jej dobrze w tym cieniu, ale na jesieni wsadzilam ja do gruntu bo balam sie,ze w donicy mi zmarznie. Moze w tym roku mi sie znowu trafią gdzies:)
-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
Witaj Kocimiętko
Z kamieni polnych można zrobić ścieżkę.
W moim ogrodzie wygląda ona tak

Pozdrawiam, Elżbieta
Z kamieni polnych można zrobić ścieżkę.
W moim ogrodzie wygląda ona tak

Pozdrawiam, Elżbieta
-
- 10p - Początkujący
Przepiękna ta scieżka:)Jestem na etapie urabiania meża,żeby mi taka zrobił. Co dałaś pod spód?Może sama sobie poradze:)
-
Dziękuję.
Pewnie, że sobie poradzisz, chociaż we dwoje jest przyjemniej.
Pod kamieniami jest tylko piasek.
Pozdrawiam, Elżbieta
Pewnie, że sobie poradzisz, chociaż we dwoje jest przyjemniej.

Pod kamieniami jest tylko piasek.
Pozdrawiam, Elżbieta
-
- 10p - Początkujący
A jak gruba jest warstwa tego piasku?
-
Moja gleba w ogrodzie jest piaszczysta.
Wystarczy usunąć niewielką ilość wierzchniej warstwy
( 5 cm ) i już jest sam piach.
Pozdrawiam, Elżbieta
Wystarczy usunąć niewielką ilość wierzchniej warstwy
( 5 cm ) i już jest sam piach.
Pozdrawiam, Elżbieta
-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ile lat ma już ta kamienna ścieżka ?
Chwasty jej nie zarastają?
Chwasty jej nie zarastają?
Marta
-
Chyba 7 lat, nie pamiętam.
Rośnie tylko jedna uciążliwa roślinka.
Nazywa się szczawik.
Pozdrawiam, Elżbieta
Rośnie tylko jedna uciążliwa roślinka.
Nazywa się szczawik.
Pozdrawiam, Elżbieta