Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
Re: Niecierpki z nasion
Dokładnie... W gruncie rzeczy to niszczy całą roślinę :/
Mnie szlag trafia jak patrzę na swojego hibiskusa, a raczej to, że rośnie jak upośledzony. Jakbym chciał roślinę która nie ma rosnać to bym kupił sztuczną. Jestem bardzo negatywny do stosowania tych cud ulepszaczy...
Mnie szlag trafia jak patrzę na swojego hibiskusa, a raczej to, że rośnie jak upośledzony. Jakbym chciał roślinę która nie ma rosnać to bym kupił sztuczną. Jestem bardzo negatywny do stosowania tych cud ulepszaczy...
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakub ale te skarlacze wypłukują się szybko z roślin-praktycznie w ciągu 1 sezonu,np b-nine do chryzantem
Podzielam zdanie Jakuba.W wielu przypadkach się wypłukują, ale czasem na dobre upośledzają wzrost
Mam wrażenie, że skarlacz służy roślinie wtedy gdy jest hodowana w specjalnych warunkach szklarniowych, natomiast później w domowych i ogrodowych roslina jakoś nie potrafi 'przeskoczyć tej bariery' 

No właśnie...
A wracając do tematu mam na tą chwilę 68 wschodów niecierpka
A wracając do tematu mam na tą chwilę 68 wschodów niecierpka

-
- 1000p
Wybiegnięte a to znaczy,ze mają cienkie łodyzki pod liścieniami a to znaczy,że moim zdaniem to szału z nich nie będzie.Kiedyś posiałam niecierpka gruczołowatego...ktoś zna może?
Uhm. Umiem czytać, nie wiedziałem co to znaczy...
No cóż, bywa

No cóż, bywa
-
- 1000p
Kuba nie miałam nic złego na myśli-przy pikowaniu musisz włożyć je do dołka po same liścienie,żebyna tej cienkiej łodyżce wytworzyły się korzonki,postaw je jak najbliżej światła,nawet podłóż coś pod ten pojemniczek-okno to dla nich ratunek:)
Bo to moja wina ;\
Postawiłem je z boku, w cieniu, tak jak było napisane w książce... Teraz postawiłem je na oknie południowym, ale, pewnie trochę za późno ;/
Postawiłem je z boku, w cieniu, tak jak było napisane w książce... Teraz postawiłem je na oknie południowym, ale, pewnie trochę za późno ;/
-
- 1000p
Na torebkach czasami dziwne rzeczy piszą-cokolwiek Ci wzejdzie to od razu stawiasz jak najbliżej okna,najlepiej na parapecie,ja dodatkowo zawsze podkładam stare książki,żeby siewki miały światełko dzienne tak długo,jak się da o tej porze roku.
-
- 1000p
Jakub wykiełkowaly Ci te następne niecierpki???
Niecierpki Jakuba nie są wybiegnięte.Siałam kilka razy i zawsze tak wygladają, a trzymam je na jasnym, południowym parapecie.Obecnie siane dwa tygodnie temu wyglądają podobnie, jedne wyższe, drugie niższe, w zależnosci od siły nasionka.Siewki niektórych roślin po prostu mają wysokie 'nóżki'.Nie można ich teraz ruszać, jeszcze urosną nawet te liścienie.Trzeba poczekać ok.3 tygodni aż zaczną wypuszczać następną parę liści i wtedy przepikowac sadząc głęboko, po liścienie.
Witam
Właśnie miałem pisać, że siewki kiełkują, i wg mnie mają się świetnie. Nie wyglądają na wyciągnięte, liścienie rosną a łodyżki się nie wydłużają ponad to jak wyrosną
Teraz jest ich około 150
Mam leciutko uchylone daszki od pojemniczków by nie parowały tak mocno
Wygląda to obiecująco i nie mogę się doczekać jak będą rosnąć dalej
Właśnie miałem pisać, że siewki kiełkują, i wg mnie mają się świetnie. Nie wyglądają na wyciągnięte, liścienie rosną a łodyżki się nie wydłużają ponad to jak wyrosną

Teraz jest ich około 150

Mam leciutko uchylone daszki od pojemniczków by nie parowały tak mocno

Wygląda to obiecująco i nie mogę się doczekać jak będą rosnąć dalej

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie już jest 5 kiełków 

-
- 1000p
selli niecierpki Jakuba są wybiegnięte-produkuję rozsadę kwiatów od ponad 15 lat-chcesz jeszcze coś mądrego stwierdzić? To,że Twoje są takie same wynika ze złych warunków-co z tego, że południowe okno?nic,efekt jak na załączonym obrazku